Jump to content

naknada za vrijeme bolovanja, zna li itko?


anonimno

Preporučene objave

Od 8. lipnja radila sam u kladionici, 21. listopada doživjela sam razbojništvo na radnom mjestu te usljed težih psihičkih smetnji otišla na bolovanje 7. studenog. kako mi je 30. studenog isticao ugovor, dobila sam obavijest od poslodavca da mi ga neće produživati. Od 1. prosinca do 12. siječnja bila sam na bolovanju na teret HZZOa. Zna li netko kako oni računaju taj prosjek plaće, s obzirom da mi je bila priznata i ozljeda na radu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Znam, jer radim na tome.

Za pravo na obračun naknade plaće bitan je staž, što znači da morate imati 12 mjeseci staža neprekinuto ili 18 mjeseci s prekidima u zadnje 2 godine.

Osnovicu za naknadu plaće čini prosječni iznos plaće u zadnjih 6 mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj zbog kojeg se stječe pravo na naknadu plaće, koji se podijeli sa zbrojem radnih sati za te mjesece. Ukoliko ste radili kod više poslodavaca, od svih morate donijeti obrazac ER-1, odnosno Potvrdu o plaći (to je tipizirani obrazac kojeg se kupi u NN ili možete skinuti sa web stranica HZZO-a), a u tu potvrdu ulaze podaci o bruto i neto plaći, brojem radnih dana i radnih sati, odnosno sve što je potrebno za izračun osnovice.

Ozljeda na radu iznosi 100% od izračunate osnovice za naknadu plaće, a bitno je da ste krenuli na bolovanje dok je trajao radni odnos. Na bolovanju preko HZZO-a mogli ste biti i nakon otkaza, sve dok Vaš liječnik ne utvrdi da ste izliječeni. Za to vrijeme (bolovanje preko HZZO-a, a Vi nezaposleni) imate pravo na upis staža u radnu knjižicu. Znači, niste morali zaključiti bolovanje ukoliko ste i dalje loše. Sve ove informacije možete dobiti u HZZO-u.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Molim Vas pomoć ako netko zna.

Na bolovanju sam od 19.01.07.,a bolovanje duže od 42 dana nastupilo mi je 02.03.07., te mi je poslodavac obračunao plaču, mo na zavodu za zdrastveno osiguranje su mi sami obračunali osnovicu za bolovanje i to puno nižu od poslodavca.Moram napomenuti da sam kod tog poslodavca zaposlen od 01.07.06, te kod obračuna plaće nije bilo 6 mjeseci nego 5.Isto tako moram napomenti da sam prije navedenog poslodavca imao prekid radnog odnosa 2 mjeseca i to prvi put u 15 godina. Da li mo HZZO ima pravo isplatiti tako nisku plaću tj cca 1.201,14

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija