Jump to content

Pravo na mirovinu kad nedostaje godinu i pol staža


Grga52

Preporučene objave

S 60. godina proglašen sam tehnološkim viškom i dobio sam poslovno uvjetovani otkaz. Imam 33 i pol godine staža i već godiniu dana javljam se na oglase i tražim posao i u struci i izvan nje samo da odradim bar tih godinu i pol, ali bez ikakvog rezultata najprije zbog godina. Javljao sam se i na oglase niže stručne spreme i na sve moguće, ali bez ikakvog uspjeha. Što mi je činiti da nakon 33 i pol godine dobijem neku mirovinu ili stvarno ne postoji nikakav način da mi se država oduži s nekom naknadom za odrađenih 33 i pol godina rada, budući da ono u ustavu "svakom je zajamčeno pravo na rad ..." ne funkcionira.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uplata radnog staža za nezaposlene

Nezaposlene osobe prema Zakonu o mirovinskom osiguranju (NN 157/13, 151/14, 33/15, 93/15, 120/16, 18/18, 62/18, 115/18, 102/19; dalje u tekstu: Zakon) imaju pravo da vlastitom uplatom doprinosa za mirovinsko osiguranje ostvaruju mirovinski staž, koji se računa za ispunjavanje uvjeta za odlazak u mirovinu. Navedeno pravo nezaposlene osobe mogu ostvariti putem produženoga mirovinskoga osiguranja koje je regulirano člankom 18. Zakona. Tim su člankom, uz nezaposlene osobe, navedene i ostale osobe koje se mogu osigurati na produženo osiguranje unatoč činjenici da nisu više u radnom odnosu, odnosno da ne obavljaju neku drugu djelatnost na osnovi koje su obvezno osigurane.  

Na produženo osiguranje se mogu osigurati nezaposlene osobe kojima je prestalo obvezno mirovinsko osiguranje. Prema tome, uvjet za stjecanje statusa osiguranika produženog osiguranja je da prethodno postojalo obvezno mirovinsko osiguranje na osnovi radnog odnosa na neodređeno ili određeno vrijeme. Zahtjev za nastavak osiguranja se mora podnijeti u roku od 12 mjeseci od prestanka obveznog osiguranja, odnosno prestanka radnog odnosa. Nakon isteka navedenog roka od 12 mjeseci, više nije moguće stjecanje statusa osiguranika produženog mirovinskog osiguranja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija