Jump to content

Naknadno pronađena imovina


anonimno

Preporučene objave

Temeljem pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju iza smrti mog djeda (1983.), te temeljem ustupa, moj pok. otac je nasljedio svu imovinu (cca.1000m2 zemlje, od toga 500m2 kao zakonski nasljednik, a 500 m2 temeljem ustupa svoje sestre). 1996. godine se sasvim slućajno pojavila naknadna imovina (također cca 1200 m2 zemlje ukupno), koju bi moj pok. djed tj. njegovi nasljednici eventualno mogli nasljediti. Taj spor je još u tijeku, ali sve ukazuje na to da bi moj djed (tj. moj pok. otac, tj. ja) kao zakonski nasljednik mogao dobiti taj spor. Zanima me da li će sestra mog oca imati pravo na polovinu te naknadno pronađene imovine (cca 600 m2 zemlje) ili se temeljem ustupa iz 1983. godine ona toga odrekla. Zahvaljujem unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ona je ustupila svoj dio koji je naveden u rješenju o nasljeđivanju. Ovaj sporni naknadno pronađeni dio nije naveden u rješenju jer se za njega nije ni znalo te ga i nije mogla ustupiti. Mene zanima da li se u ovom slučaju primjenjuje stari zakon (koji je vrijedio 1983. godine) koji taj ustup generalizira, dakle obuhvaća i naknadno pronađenu imovinu, ili se možda primjenjuje novi zakon koji se od staroga razlikuje točno u dijelu koji se odnosi na naknadno pronađenu imovinu? Sudska praksa starog zakona kaže da je ustup generalan i bezuvjetan, OSIM u slučaju da je naknadno pronađena imovina ZNATNO veća od one koja je ustupljena, što u ovom slućaju nije. Molim mišljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni se desilo slično, ustupatelj je morao dati novu izjavu za naknadno pronađenu imovinu iako sam inzistirao da se treba primjenjivati zakon koji je vrijedio u trenutku provođenja ostavinske rasprave, a ne novi.

 

Dakle, bilo po starom-novom zakonu ovako ili onako, sud (odnosno bilježnik) će tražiti posebnu izjavu za naknadno pronađenu imovinu.

 

Po mom mišljenju za tu naknadno pronađenu imovinu uopće se i nije mogloići kod bilježnika već je to trebao obaviti sud (u Zagrebu), ali i tu je praksa išla svojim tokom, pa smo naknadno pronađenu imovinu morali obaviti kod bilježnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravilu se naknadno ponađena imovina raspodjeljuje nasljednicima u istom omjeru kako je to učinjeno rješenjem o nasljeđivanju. Ipak, ukoliko se pronađe više imovine, onda se nasljednici koji su se eventualno prije odrekli svog dijela, odnosno ustupili ga drugom nasljedniku, ponovo pozivaju da se izjasne da li ustupaju i tu novopronađenu imovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo zbog toga sam u mom prvom postu naglasila da u ovom slućaju naknadno pronađena imovina nije ZNATNO veća od već ustupljene imovine, jer sam shvatila da je to jako važno. Dakle radi se o otprilike istoj vrijednosti imovine. Ima li to, a i činjenica da bi se trebalo ravnati po starom zakonu, ovde kakvog značaja??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija