Jump to content

Zastara da/ne


anonimno

Preporučene objave

Situacija je ovakva:

- 06.03.2004. napravljen prekršaj i na licu mjesta izdan ½Prekršajni nalog" (kazna 500 kn, 3 boda i 3 mjeseca bez vozačke)

- u roku 8 dana podnesen prigovor

- prošlo je 2 god. i 7 mj. i nije dostavljeno nikakvo Rješenje, poziv ili sl.

- 03.11.2006. stiže Rješenje VPS (sjednica 04.01.2006.) kojim mi se odbija prigovor

- 24.1.2007. poziv PUZ-a da donesem vozački

 

Pitanje, ima li kakva zastara?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e vidis ja sam spomenuo te stvari, odnosno antidatiranje sjednica Visokog, a netko se nasao pametan pa rekao da toga nema...e sad ovo je OCITI dokaz da toga ima, a jos veci je dokaz kada okrivljenik ima branitelja-znaci da je dostva trajala cca godinu dana?!

 

-a da ne spominjem da je dokaz svemu tome, cinjenica da se to nikad prije nije dogadalo, vec je to nova praksa Visokog, a zbog velikog broja predmeta u zastari...

 

RIJESENJE JE USTAVNA TUZBA!!!!!!!!!!!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam pravnik ali očito je da je došlo do zastare prvo zato što u jednoj godini od poćinjenja nije napravljena niti jedna radnja od strane suda a potom rješenje dolazi gotovo godinu dana po sjednici? što je ustavom nedopustivo jer ti nije omogučeno pravodobno reagiranje, tjh. osporena su ti jednaka PRAVA kao i drigima.....bla bla bla... kako ide po ustavu našto se . a to ti je konvencija o ljudskim pravima, možeš podič žalbu pred ustravnimsudom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

IZMJENE I DOPUNE

SUDSKOG POSLOVNIKA

 

XXVII. IZVRŠENJE ODLUKA O PREKRŠAJU I IZVRŠENJE ZAŠTITNIH MJERA, PREKRŠAJNA EVIDENCIJA

 

PravomoĆnost i izvrŠnost odluka

 

Članak 258.

 

(1) Odluka suda ili upravnog tijela koje vodi prekršajni postupak postaje pravomoćna kad se više ne može pobijati žalbom ili drugim pravnim sredstvom predviđenim ovim Zakonom, ili ako žalba ili drugo pravno sredstvo nisu dopušteni.

 

(2) Pravomoćna odluka izvršava se kad je uredno dostavljena i kad za njezino izvršenje ne postoje zakonske smetnje. Ako nije podnesena žalba ili su se stranke odrekle ili odustale od žalbe, odluka je izvršna protekom roka za žalbu, odnosno od dana odricanja ili odustanka od podnesene žalbe.

 

(3) Ako sud ili upravno tijelo koje vodi prekršajni postupak koje je donijelo odluku u prvom stupnju nije nadležno za njezino izvršenje, dostavit će ovjereni prijepis odluke s potvrdom o pravomoćnosti i izvršnosti tijelu koje je nadležno za izvršenje.

 

(4) Ako je djelatna vojna osoba, vojni službenik ili vojni namještenik kažnjen za prekršaj, sud će ovjereni prijepis pravomoćne oduke dostaviti Ministarstvu obrane, a ako je kažnjen pričuvni časnik ili dočasnik, sud će ovjereni prijepis pravomoćne odluke dostaviti tijelu nadležnom za poslove obrane u kojemu se kažnjenik vodi u vojnoj evidenciji.

 

Prema ovom je datum dostave bitan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opisana situacija nije moguća. Naime, ukoliko je uložen prigovor protiv prekršjnog naloga onda je prekršajni sud morao staviti van snage takav nalog i provesti redovan prekršajni postupak, naravno, ukoliko je prigovor bio podnijet u roku sa svim potrebnim elementima (potpis, odluka koja se pobija i td). Obzirom da si dobio odluku Visokog prekršajnog suda (VPS) znači da je isti odlučivao - ili povodom tvoje žalbe protiv rješenja prekršajnog suda kojom si proglašen krivim za prekršaj ili pak protiv rješenja prekršajnog suda kojim se odbacuje prigovor kao nedopušten. U svakom slučaju ako je prekršaj počinjen navedenog dana, a s obzirom na dan donošenja odluke VPS-a , nema apsolutne zastare prekršajnog progona. Bilo koji eventualni pravni lijek (izvanredni) ili pak ustavna tužba neće odgoditi postupanje po pravomoćnosti rješenja o prekršaju. Ustavna tužba - da, ali zbog prekršaja, mislim da se ne isplati. Dakle, pravnu situacju bilo bi dobro malo bolje i detaljnije opisati!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e doslo im je u glavu valjda zbog velikog brija zastara i sad nasli oni rjesenje-a kao najvisa su instanca u jednoj grani prava i kao trebali bi postivat zakon???!!! Mislim da bi i legalis i sve ostale udruge i ostali gradani o tome trebali izvjestiti siru javnost i medije, jer samo tako se moze stati na kraj ovoj u najmanju ruku cudnoj praksi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znaci da je dostva trajala cca godinu dana

 

trajala je 10 mjeseci.

 

RIJESENJE JE USTAVNA TUZBA!!!!!!!!!!!!!!!

 

koje ustavom jamceno pravo smatras povrijedjenim? naime, ustavna tuzba nije progovor pa da nacrckass 3 recenice, nju valja obrazloziti i to jako dobro obrazloziti.

 

a ako mislis da ti je rjesenje "antidatirano" onda se s takvim tvrdnjama ne pise ustavna tuzba vec kaznena prijava drzavnom odvjetniku. uz napomenu da je lazno prijavljivanje kd koje se goni po sl. duznosti, a sto bi "antidatiranje" prek rjesenja bilo, kazneno djelo samo po sebi.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U tom zakonu piše i

Zastara izvrŠenja prekrŠajnih sankcija

 

Članak 77.

 

(1) Izrečene prekršajne sankcije ne mogu biti izvršene ako od dana pravomoćnosti odluke o prekršaju protekne jedna godina, a zastara počinje teći kada je počinitelj prekršaja primio pravomoćnu odluku urednom dostavom, odnosno od dana kada je prvostupanjska odluka postala pravomoćna.

 

U ovom slučaju je dostava PN na licu mjesta, odluke 1.stupnja nema, a odluka VPS je iz 2006. znači od prekršaja do pravomoćnosti odluke prošlo više od 1 god. ( ožujak 2004 - siječ.2006)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovom slučaju je dostava PN na licu mjesta, odluke 1.stupnja nema, a odluka VPS je iz 2006. znači od prekršaja do pravomoćnosti odluke prošlo više od 1 god.

 

da, i sve je u redu.

 

po tvom prigovoru je odlucivao vps po odredbama o zalbi i to je to.

 

nema odredbe kojom bi zastara nastupila ako u roku 1 godine nije odluceno po zalbi, rijec je o zastari prava na POKRETANJE prek. postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li postoji rok u kojem VPS mora dostavit rjesenje koje donese na tim sjednicama koje su unutar zastare...jer godina dana da se dostavi rjesenje stranci je totalna pravna nesigurnost,a kako ustav kaze ''Članak 29.

Svatko ima pravo da zakonom ustanovljeni neovisni i nepristrani sud pravično i u razumnom roku odluči o njegovim pravima i obvezama, ili o sumnji ili optužbi zbog kažnjivog djela.''......stoga mislim da bi se moglo pozvat na cl29 USTAVA RH!!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija