Jump to content

Pravomoćnost, rokovi, lažno svjedočenje ...


anonimno

Preporučene objave

Nakon gotovo 3 godine ostavinski postupak iza moje majke se počinje privoditi kraju; moj brat je probao na razne načine, lažnim iskazima i sl. da sve pripadne njemu. Sud je donio rješenje o prekidu postupka i uputio ga da pokrene parnicu ako i dalje želi sve sebi.

Pitanja:

1.Ako je zadnje ročište bilo 23.11.06. zašto je rješenje donešeno 28.12.2006. a ja ga primila tek 23.01.2007.?

2. Kada nastaje pravomoćnost tog rješenja i ima li moj brat od tog datuma zakonskih mjesec dana da pokrene parnicu (ili je imao za pripremu 3-4 mjeseca od zadnjeg ročiššta?)?

3. Ako on ne pokrene parnicu u zakonskom roku (ili kako god) kada je Sud dužan nastaviti Ostavinski postupak?

4. Ako moj brat laže na Sudu (i usput traži okolo tko bi za njega lagao uz nadoknadu - što znam ali ne mogu dokazati) tko ga je dužan za to kazniti? Ili se u Hrvatskoj može bezočno lagati na Sudu bez posljedica?

Znam da sam postavila puno pitanja ali nemam pomoći niotkud pa mi molim vas vi pomozite!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Rješenje se ne donosi na ročištu, nego ga sudac donosi na temelju svih relevantnih iskaza i dokumenata sa svih ročišta prema svom rasporedu posla. To što je otprema trajala mjesec dana je pitanje unutarnje organizacije suda. Vidim da nemate iskustva s tim, jer prema mojim iskustvima vaš je sud ažuran, događa se da otprema traje i mjesecima.

 

Rokovi prema stranci se računaju u odnosu na datum kad je stranka primila rješenje. Vaš brat je vjerojatno primio rješenje približno istog datuma kao i vi.

 

2. Ako se rješenjem stranke samo upućuju na parnicu, a nije napisano da na to rješenje postoji mogućnost žalbe, onda je ono pravomoćno odmah, odnosno stranka mora pokrenuti parnicu u danom roku, računajući od dana primitka rješenja.

 

Ako postoji mogućnost žalbe, što u rješenju mora biti napisano (na kraju), onda je pravomoćno nakon što istekne rok za žalbu. Dakle, ili se podnosi žalba u navedenom roku, ili teče u rješenju naznačeno vrijeme za pokretanje parnice. Ako se podnese žalba, rok će teči po konačnoj odluci u odnosu na to pitanje.

 

3. Ako vaš brat ne pokrene parnicu, vi možete obavijestiti sud i tražiti nastavak postupka. Mislim da bi to sud trebao sam po službenoj dužnosti, ali se ne pouzdajte u to, jer ako to i učini, proteći će puno vremena do toga. Da li je to učinio, možete provjeriti u pisarnici suda po isteku roka.

 

4. U teoriji, davanje lažnog iskaza nakon što je stranka upozorena na posljedice davanja takvog iskaza, ako se na tom iskazu onda temelji odluka u postupku, je kazneno djelo. Pogledajte u KZ, a i navedeno je već negdje na ovom forumu, pa potražite.

 

Međutim, prema mom osobnom iskustvu (ja sam samo "iskusnija" (nažalost) stranka, a ne pravnik), u praksi vam je to "pojeo vuk magare". Ako možete dokazati nestinitost iskaza (što uključuje da morate dokazivati da je svjesno lagao, a ne samo govorio neistinito, jer se mogao i zabuniti), možete podnijeti prijavu državnom odvjetništvu.

 

Na moju prijavu da je stranka podnijela krivotvorenu oporuku (što je posebno, teže, kazneno djelo), državno odvjetništvo nije smatralo potrebnim niti provjeriti istinitost moga navoda, a kamoli što drugo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija