Jump to content

Pravo na koristenje puta


Petra05

Preporučene objave

Molim Vas za pomoć. 

Radi se o pravu na koristenje puta. 

Obitelj nepunih 50 godina koristi put kao prilaz kuci. Tada je to bio jedini prilaz nasoj kuci. Put ide uz parcelu vlasnika puta i odvojen je ogradom. Put je u katastru upisan kao put. Kasnije se iza kuce izgradila druga cesta i kuca je dobila pristup i s te ceste. Bez obzira na to, i dalje se put koristio kao glavni pristup kuci. Svi prikljuci za kucu idu preko puta. 

Dogadja se situacija da vlasnici zele prodati dio svoje parcele i dostavljaju nam katastarski plan na kojemu je put izbrisan te spojen s njihovom cesticom. Ne slazemo se s tim novim prijedlogom iz razloga jer bi ako nam zatvore pristup kuci s puta morali mijenjati adresu s obzirom da nam ni pošta vise ne bi mogla biti dostavljena. Kao sto sam spomenula, svi priključci idu preko puta i ako bi netko tu gradio kucu, gradio bi je preko nasih prikljucaka. 

Oni kao glavni argument navode cinjenicu da imamo pristup s druge ceste i da si mogu natrag pripojiti put. 

Je li njihov argument opravdan s pravne strane i dovoljan da nam oduzmu pravo pristupa putu? 

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na temelju vlastitog iskustva Vam mogu reći da to što vi imate i drugi pristup kući, sucu ama baš ništa ne mora značiti. Konkretno, mog oca i njegovu sestričnu je tužio vlastiti stric jer mu je navodno bio spriječen pristup njegovoj parceli koja se nalazila iznad njihovih. Put nije bio ucrtan, već je stricu sud povjerovao da je godinama hodao po međi između njihovih dvaju parcela kako bi došao do svoje. Isprovociralo ga je to što je u svrhu prodaje angažiran mjernik koji je postavio stupiće na među, što je sud okarakterizirao smetanjem prava služnosti prolaza. Vrhunac farse je bio da je s gornje strane postojao pristup preko javne prometnice do stričeve parcele. Dobio je parnicu, ali prodaju zemljišta ipak nije uspio spriječiti, već je samo nastavio maltretirati novog vlasnika koji zbog toga godinama nije mogao graditi. Završetak priče mi nije poznat.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija