Jump to content

Poslovni prostor bez uporabne dozvole


SinišaZg

Preporučene objave

Poštovani,živim u stambenoj zgradi sa 65 stanova.  Zgrada je izgrađena prije 40-ak godina. Graditelj je pri gradnji zgradu pomaknuo za oko 2 metra unutar vlastitog građevinskog terena odstupajući time od građevinske dozvole. Investitor je imao svu potebnu dokumentaciju za gradnju, ali je radi tužbe jednoga od susjeda iz privatne kuće, građevinska dozvola  poništena od strane tadašnjeg nadležnog tijela (sekretarijata), odmah po završetku gradnje. Nakon višegodišnje administrativne borbe, postupak aktivacije poništene građevinske dozvole je konačno u procesu realizacije. Kako nismo imali važeću građevinsku dozvolu, zgrada nije mogla dobiti uporabnu dozvolu.

U prizemlju zgrade su poslovni prostori. Vlasnici poslovnih prostora su, nakon što je zgrada već izgrađena,  bespravno proširivali svoje poslovne prostore za oko 10-30 m2, zazidavši prostor između nosivih vanjskih zidova konstrukcije pojedinih dijelova zgrade te su taj dio nadsvodili ravnim krovom. Na taj su način također prisvojili dio zajedničke dvorišne površine ostalih suvlasnika.

Unatoč tome što zgrada ima poništenu građevinsku dozvolu i nema uporabnu dozvolu, u svim poslovnim prostorima se , sve protekle godine, uredno odvija poslovna djelatnost. Jedini dio zgrade koji je građen mimo adekvatnog stručnog nadzora i mimo ranije važeće građevinske dozvole je upravo dio koji pripada poslovnim prostorima.  Djelatnosti koje se odvijaju u njima su trgovina, praonica rublja, kafić, tapetarski obrt, staklarski obrt… Vlasnici poslovnih prostora su u više navrata davali poslovne prostore u najam trećim osobama te se djelatnost u pojedinim prostorima mijenjala. Tako je od nedavno u jednom od njih otvoren studio za ples koji okuplja veći broj djece i odraslih osoba.

Zanima me po kojoj osnovi i od koga vlasnici poslovnih prostora mogu ishoditi sve potrebne dozvole za rad u građevini koja nema niti valjanu građevinsku, niti uporabnu dozvolu.

Da se radi o nekakvim skladišnim prostorima, bilo bi mi razumljivo da mogu dobiti dozvolu za tu djelatnost. Za slučajeve,  gdje se u poslovnom prostoru koji je nadograđivan protuzakonito i bez adekvatnog stručnog nadzora, a namijenjen je djelatnosti koja podrazumijeva boravak više ljudi u tom istom prostoru, čudno mi je da vlasnici dobivaju  dozvolu za rad ( kafić, plesni studio….) pa i za prenamjenu navedenog poslovnog prostora, za različite djelatnosti, u vrijeme kada je uporabna dozvola jedan od neizostavnih dokumenata.

Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Dobar dan!

 

Imao bih upit:

Susjed je iznajmio obrtniku/ugostitelju (prodajno mjesto pekarskih proizvoda) objekt manjih gabarita koji se nalazi u manjem primorskom turističkom mjestu, ali na vrlo frekventnoj poziciji (na samoj cesti, skoro uz more).

Kako nemaju riješeno parkiranje, u jutarnim satima (naročito) dolazi do zagušenja u prometu i opasnih situacija po pješake i vozače koji izlaze autima iz susjednih dvorišta.

Trebam li napomenuti da susjed nije imao suglasnost za gradnju objekta (nalazi se na međi terena do njega i izgrađena je na brzinu, skrivečki, po zimi), te da u Katastru.hr u posjedovnici stoji da za rečenu gospodarsku zgradu (gabarita cca 50m2) NIJE PRILOŽENA UPORABNA DOZVOLA, a cijela priča sad traje već nekoliko sezona.

 

Objekt je izgrađen 2015 i stavljen u  promet tj. iznajmljen  u sezoni 2016.

Dakle, uspjeli su nekako isčeprkati legalizacijski dokument, iako je objekt napravljen nakon 2011.,  i .za koji me zanima je li osporiv zbog rečenoga.

Da li ovaj slučaj ima uvjete za prijavu/pritužbu  kakvoj  Službi nadzora pri Državom Inspektoratu, odn. sankcioniranja po nekakvom protokolu?

 

U odgovarajuće službe lokalne samouprave nemam povjerenja iz poznatih razloga

Unaprijed hvala na odgovoru

 

Otočan.

uređeno: od isanko
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija