Jump to content

Pravna odgovornost upravitelja zgrade


s1979

Preporučene objave

Molio bih informaciju kakva je pravna odgovornost upravitelja zgrade u slučaju štetnog događaja (npr. pad crijepa sa krova na auto, osobu i sl.)?

Ovo pitam iz razloga što sada imamo situaciju da je upravitelj ujedno i stanar zgrade (nemamo vanjsku firmu ili obrt kao upravitelja) koji zbog bolesti i starosti više ne može obnašati tu dužnost te se razmatra da li bi netko od nas sustanara preuzeo tu obvezu. Sustanari su nekada imali loša iskustva sa upravljanjem zgrade od strane ovlaštenih tvrtki te su zadnjih 10 i više godina sami upravljali zgradom te je u tom razdoblju zgrada prilično dobro uređena (termo fasada, stolarija, uređen hodnik i sl.) a uz relativno niske troškove pričuve, jer se nije plaćala vanjska firma, a upravitelj-suvlasnik je radio pro bono. Zbog toga su svi skloni da se i dalje zgradom upravlja na taj način, no nekako svi bježe od tog posla pa razmišljam ja da se toga uhvatim. No, brine me što ne znam zakonske okvire odgovornosti upravitelja, i da li takvo nešto postoji.

Recimo primjer iz uvodnog pitanja, ako padne crijep sa krova i nekoga ozlijedi (ili ne daj Bože usmrti) da li upravitelj (bilo on fizička osoba-suvlasnik ili fizička osoba obrtnik ili registrirana tvrtka) ima kakvu odgovornost (npr. neodržavanje krovišta i sl.) ili tu odgovornost preuzimaju podjednako svi suvlasnici?

Da li bi pregled krovišta jednom godišnje od strane neke tvrtke koja se bavi krovopokrivačkim radovima (naravno uz račun) mogao biti dokaz kojim bi se upravitelj mogao opravdati da nije mogao utjecati na događaj i da ne snosi odgovornost?

Hvala.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija