Jump to content

Plaćanje za uzdržavanje


Koky555

Preporučene objave

Imam jedan jako velik problem i zanima me dali tu ima elemenata kaznenog djela ili nema i ako ima u kojem članku je opisano kazneno djelo (ja mislim da se radi o prevari), prića ide ovako:

2016g pokrenuli smo postupak za rastavu i skrbništvo oko djece

2016g sud je dao privremeno rješenje da će dvoje djece bit s majkom a otac (ja) plačat uzdržavanje za djecu do okončanja postupka 

Pošto je od pokretanja postupka do donošenja privremenog rješenja prošlo oko 5 mjeseca ja sam morao plati zaostatke odnosno oko 11000 kuna što nisam imao i žena mi je sjela na račun u fini. 

2018g godine je završen postupak i dobili smo rješenje odnosno presudu koje je ubrzo postalo i pravomočno ( u presudi je naveden potpuno isti iznos kao i u privremenom rješenju)  

Znači što je važno za navest ja sam joj isplatio sve zaostatke i redovno uplačivao uzdržavanje za djecu. 

Sada počinju problemi:

2021g u 7mj djeca su žurnom mjerom CZSS oduzeta od majke i smještena u dom. 

Pošto djeca nisu više kod majke smatram da više nisam dužan plačat uzdržavanje za djecu, tražio sam od suda da ukine rješenjem da sam dužan plačat uzdržavanje za djecu. Pošto je u fini ovrha još uvijek bila po privremenom rješenju sutkinja je ukinula to privremeno rješenje. Naveo bi kako u međuvremenu dok je još to sve trajalo ja sam majci djece plačao tri mjeseca za uzdržavanje što smatram da nisam trebao ali to ću je privatno tužit. 

Sutkinja je u studenom 2021g. Donjela rješenje koje je i pravomoćno o prekidu važnja prijevremenog rješenja ( samim time ja više nisam morao plačat uzdržavanje) 

Kada je to majka djece uvidjela da je to ukinuto i da sada neće dobivat novac za uzdržavanje ista je otišla u finu i sada predočila PRESUDU koja je iz 2018g i koja je pravomoćna. Sada će mi fina najvjerojatnije sjest na račun po presudi a napominjem djeca su oduzeta od majke djece i sud je izdao privremeno rješenje u kojem navodi da će djeca bit u domu do okončanja postupka koji se vodi (oduzimanja prava djece na stanovanje sa roditeljima) 

E sada šta dalje? 

Postoje li tu elementi kaznenog djela? 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Borbena7 je promijenio naziv u Plaćanje za uzdržavanje
prije 3 sati , Koky555 je napisao:

Imam jedan jako velik problem i zanima me dali tu ima elemenata kaznenog djela ili nema i ako ima u kojem članku je opisano kazneno djelo (ja mislim da se radi o prevari)

Nema kaznenog djela.

prije 3 sati , Koky555 je napisao:

Znači što je važno za navest ja sam joj isplatio sve zaostatke i redovno uplačivao uzdržavanje za djecu. 

 

prije 3 sati , Koky555 je napisao:

Pošto je u fini ovrha još uvijek bila po privremenom rješenju sutkinja je ukinula to privremeno rješenje

Znači li ovo da ste Vi cijelo vrijeme alimentaciju plaćali prisilno putem FINA-e?

prije 3 sati , Koky555 je napisao:

tražio sam od suda da ukine rješenjem da sam dužan plačat uzdržavanje za djecu.

Kako je glasio tužbeni zahtjev i kako sada glasi izreka pravomoćne presude?

prije 3 sati , Koky555 je napisao:

Naveo bi kako u međuvremenu dok je još to sve trajalo ja sam majci djece plačao tri mjeseca za uzdržavanje što smatram da nisam trebao ali to ću je privatno tužit. 

Kako je do ovoga došlo? Kasno ste podnijeli tužbu ili?

prije 3 sati , Koky555 je napisao:

Donjela rješenje koje je i pravomoćno o prekidu važnja prijevremenog rješenja ( samim time ja više nisam morao plačat uzdržavanje) 

Zašto je odlučivala o privremenoj mjeri, a ne o pravomoćnoj presudi s kojom je utvrđena Vaš obveza na ime alimentacije?

prije 3 sati , Koky555 je napisao:

Kada je to majka djece uvidjela da je to ukinuto i da sada neće dobivat novac za uzdržavanje ista je otišla u finu i sada predočila PRESUDU koja je iz 2018g i koja je pravomoćna. Sada će mi fina najvjerojatnije sjest na račun po presudi

Kojeg datuma je FINA-a zaprimila majčin Zahtjev za izravnu naplatu?

Molim sve odgovore.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 39 minuta, Borbena7 je napisao:

Znači li ovo da ste Vi cijelo vrijeme alimentaciju plaćali prisilno putem FINA-e?

Da ja sam plaćao prisilno alimentaciju ali svaki mjesec je redovno uplačivano, bio je dug na početku ali u par mjeseci sam sve isplatio i redovno uplačivao. 

Tražio sam da se ukine privremeno rješenje jer sam po tom rješenju bio ovršen i ukinuto je to privremeno rješenje. 

Da kasno je sve podneseno a uz to sudovi sporo rade... Prvo sam podnio da se ukine presuda da bi dobio odgovor od suda da mi se odbija moj zahtjev iz razloga što ja nisam ovršen po presudi već po privremenom rješenju pa dok sam ja to onda prepravio i ponovo poslao sudu, dok su donjeli rješenje i onda dok je to postalo pravomočno zo je ave trajalo oko 2 mjeseca. 

Gore je odgovor odma i zašto je odlučivala o privremenom rješenju a ne o presudi. 

Majka je po privremenom rješenju zahtjev za izravnu naplatu podnjela 2016g. Sud je donio rješenje koje je postalo i pravomočno da je privremeno rješenje nevažeće dana 2.11.2021g tada je i fina mene odblokirala da bi majka djece otišla na sud tražila presudu iz 2018g i s tom presudom otišla i zatražila izravnu naplatu 16.11.2021g

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Koky555 je napisao:

Tražio sam da se ukine privremeno rješenje jer sam po tom rješenju bio ovršen i ukinuto je to privremeno rješenje. 

Da kasno je sve podneseno a uz to sudovi sporo rade... Prvo sam podnio da se ukine presuda da bi dobio odgovor od suda da mi se odbija moj zahtjev iz razloga što ja nisam ovršen po presudi već po privremenom rješenju

Nešto mi ovdje nedostaje. Jeste li ovo tražili u ovršnom postupku ili što?

prije 1 sat , Koky555 je napisao:

da bi majka djece otišla na sud tražila presudu iz 2018g i s tom presudom otišla i zatražila izravnu naplatu 16.11.2021g

U biti majka koristi ovršnu ispravu koja još uvijek vrijedi, jer sud još nije donio odluku da Vi više niste dužni postupati po njoj, odnosno da niste dužni uzdržavati svoju djecu? Dobro je što Vam nije protekao rok od 60 dana po čl. 209. st. 7. Ovršnog zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da tražio sam to u ovršnom postupku za ukidanje privremene mjere pošto sam ovrhu za izravnu naplatu imao privremenom mjerom a ne presudom i da majka koristi ovršnu ispravu koja je važeća odnosno presudu ali kao što sam rekao djeca nisu kod nje već su joj oduzeta pa čak i postoji privremeno rješenje u kojemu stoji da će djeca bit u ustanovi do završetka postupka. 

Znači majka zna da nema pravo na uzdržavanje jer djeca nisu kod nje te rješenjem traži da se mene blokira. Ja smatram da majka s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist dovela lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica u zabludu finu i time navela finu da na tuđu štetu (moju, jer ću ja bit oštečen) nešto učini ili ne učini.  

Ja s njom imam brdo problema i to nije jedini vjerujte mi da sve napišem trebalo bi mi cjeli dan, ovo je samo jedan od problema. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje bi trebali:

1. U to ovršnom postupku zatražiti odgodu prijenosa zaplijenjenih novčanih sredstva po čl. 65. st. 1. toč. 3. OZ-a i proglašenje ovrhe nedopuštenom po čl. 210. OZ-a, a pri tome se pozvati na čl. 50. st. 1. toč. 10. OZ-a.

2. U drugom postupku tražiti promjenu odluke o obvezi isplate alimentacije, a uslijed promijenjenih okolnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razumijem. Kod Vas je i problem što je status djece u rješavanju, a majka to koristi ili bolje rečeno zloupotrebljava. Kod ovršnih postupaka dužni ste predujmiti troškove, ali ukoliko uspijete u sporu možete sve troškove potraživati od bivše supruge. Međutim, najčešće se događa da se je vrlo teško naplatiti, jer druga strana nema dovoljno sredstava ili ih uopće nema. Kako god, ako je majka slabog imovinskog stanja to treba dobro iskoristiti u prijedlogu za odgodu, odnosno treba dokazima argumentirati da nema pokretnina, nekretnina i drugih sredstava iz kojih bi se mogli naplatiti ukoliko uspijete u parnici, te da je stoga odgoda prijenosa zaplijenjenih sredstava nužna i opravdana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da baš to...... 

Majka je meni već jednim rješenjem dužna 20.000 kuna + kamatu koje je pravomočno, sada sam je opet pretplatio zbog čega ću je sigurno tužit za oko 6.000 kuna i unatoč svemu opet me blokirala.... Ona naravno nigdje ne radi, na socijali je i kaže mi tuži me i stani u red ( duzna je svim teleoperaterima koji valjda posluju u RH jer potpiše ugovor i uzme mobitel koji proda a zatim ne plača rate  koje je dužna plačat pa su joj oni na računu kao i distributeru struje jer ju nije plačala i isključena joj je) naravno ona nigdje ne radi i nema primanja i ne može se nikako naplatit od nje dok za razliku ja radim u jednoj od državnih firmi i imam redovna i uredna primanja za razliku od nje. 

Hvala Vam puno nadam se da ću i to uspijet rješit i da će tome više svemu doći kraj kao i da će sud koji trenutno vodimo dodjelit djecu meni a ne da jadna djeca pate po domovima a imaju roditelja odnosno oca koji ima svoju vlastitu kuću kao i redovni i uredni novčani prihod

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 minuta, Koky555 je napisao:

Ona naravno nigdje ne radi, na socijali je i kaže mi tuži me i stani u red

Stanje iz Očevidnika na FINA-i iskoristite kao dokaz koji Vam ide u prilog za odgodu postupka, jer Vam prijeti nenadoknadiva ili teško nadoknadiva šteta, ako se majci na račun prenesu zaplijenjena novčana sredstva (pogledajte čl. 65. st. 1. OZ-a)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija