Jump to content

Pravo na hrvatsko državljanstvo


Dacha1977

Preporučene objave

Ovako,imam jedno pitanje u vezi sticanja državljanstva Republike Hrvatskei da li je moguće dobiti na osnovu mog slučaja,naime ja sam rođen u Francuskoj 1977,moji roditelji su se vratili u Jugoslaviju 1980 i nastanili se u Hrvatskoj,otac mi je rođen u Bosni(Bos.Dubica) a majka je rođena u Srbiji(Vršac)..ja sam odrastao i išao u školu u Hrv.Kostajnici sve do izbijanja rata 1991 a i za vreme samog rata sam i dalje živeo u Hrvatskoj sve do 1995 kad smo morali da izbegnemo u Srbiju,moji su se roditelji vratili u Hrvatsku 2002 i obnovili kuću,penzioneri su a u Hrvatskoj se svih 20 godina vode kao trajno nastanjeni stranci iako su Hrvatskoj još od 1980 te...ja sam tek 2010 dobio državljanstvo Srbije,dotle sam imao izbeglički status...e sad,na osnovu svega ovog napisanog da li uopšte imam osnove za sticanja hrvatskog državljanstva?Gledajući zakon o sticanju državljanstva čini mi se da nemam a imovina,roditelji i školovanje mi je vezano za Hrvatsku

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rođen sam u SR Hrvatskoj (Zagreb) 06.05.1990. godine. Majka mi je rođena u SR Hrvatskoj 1964. godine (Zadar), gdje i danas živi - Zagreb, te je Hrvatski državljanin od rođenja. Otac mi je rođen u BiH (Sanski Most) 1956. godine, čiji je državljanin od rođenja, dok je u SR Hrvatskoj živio i radio do 1991. godine. Ja i otac živimo u Banjoj Luci (BiH) od 1991. godine. U Zagrebu sam živio od 06.05.1990. godine do 10. mjeseca 1991. godine. Majka i otac su mi razvedeni. Državljanin sam BiH, međutim, volio bih dobiti i državljanstvo Republike Hrvatske. U mom rodnom listu koji sam izvadio 21.10.2021. godine (Matični ured-Medveščak) piše da imam Hrvatsko državljanstvo, međutim nisam upisan u knjigu državljana Republike Hrvatske. Imam li pravo na na Hrvatsko državljanstvo ako pokrenem postupak za utvrđivanje istog putem Konzulata Republike Hrvatske u Banjoj Luci?

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Pozdrav,

 

zanima me da li na osnovu rođenja u Hrvatskoj (06 mjesec 1991. godine) i majčinog hrvatskog državljanstva imam pravo na hrvatsko državljanstvo?

Nisam upisana u maticu rođenih u Hrvatskoj, ali me zanima da li po rođenju i po majčinom državljanstvu imam ikakva prava na državljanstvo ( a da se ne odnosi na boravak u Hrvatskoj (u trajanju 5/8 godina) i na dokazivanje da sam se tokom godina iskazivala kao Hrvatica(kroz svjedožbe,indeks i ostalo što traže).

 

Unaprijed hvala na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija