Jump to content

Neoporeziva isplata otpremnine kod posl. uvjetovanog otkaza


chrascar

Preporučene objave

Člankom ugovora o radu propisano je da radnik ima pravo da mu se staž iz prethodnih poduzeća prizna kao da je ostvaren u poduzeću u kojem je radnik bio zaposlen u trenutku dobivanja poslovno uvjetovanog otkaza (višak), što mu poslodavac i priznaje, te izračunava otpremninu na način da postotak bruto prosječne mjesečne plaće koji je određen ugovorom o radu množi sa ukupnim radnim stažem koje je radnik ostvario i u prethodnim poduzećima, a koja su dio iste grupacije.

Obračun otpremnine nije sporan, no poslodavac tvrdi da se neoporeziv iznos (6500 Kn za svaku godinu staža) određen Pravilnikom o porezu na dohodak može isplatiti samo za godine provedene kod zadnjeg poslodavca koji je i donio odluku o poslovno uvjetovanom otkazu, a preostali iznos smatra se dohotkom i na njega će obračunati porez.

Prilikom preraspodjele radnika u nove tvrtke (iste grupacije) nije dolazilo do prekida radnog odnosa i uvijek je ugovorena sljednost svih stečenih prava.

Da li, s obzirom na priznatu sljednost, ima osnove da se iplati otpremnina u punom (neoporezivom) iznosu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija