Jump to content

Kako treba izgledati pretres stana


anonimno

Preporučene objave

Molim jedno pojašnjenje. Naime, moj prvi susjed dila drogu i to prilično javno (stalno su mu na vratima, izmjenjuju drogu i lovu na hodniku, dozivaju ga ispred zgrade ,a on im baca kroz prozor ili viče "nemam više") sve u svemu odvratno! Najgore je što to svakodnevno gledaju djeca u zgradi, a i nalazimo šprice po hodniku jer se njegova klijentela bode već na našem hodniku.

E sada pitanja. Već par puta su mu radili pretres stana pri čemu su kao svjedoci bile dvije susjede kojima je toga već dosta jer im se čini kao da je to neka šala a ne pretres. Npr. neke sobe u stanu su zaključane i policija tamo NE SMIJE ULAZITI, pronašli su u njegovoj sobi vagu pored koje su bile neke kutije KOJE NISU NI POGLEDALI, sve u svemu izgleda kao neka sprdačina. Kakav je to pretres molim vas lijepo? Ima li on pravo na odvjetnika prilikom pretresa i da li je to netko po službenoj dužnosti ili ga on sam odabere? Kolika je količina droge potrebna za daljnji postupak protiv njega? Naime, posljednji puta su mu nešto našli ali "nije bilo dovoljno" za prijavu?!

Pozdrav svima i zahvaljujem na odgovoru.

Ogorčena mama

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja vam mogu reći ono što znam iz teorije i jako malo iz prakse. mora postojati sudski nalog i moraju biti prisutna 2 svjedoka, pravo prisustva ima i osoba čiji se stan pretražuje, te njegov branitelj.dok ne dođe branitelj zastaje se sa pretragom, ali samo do određenog vremena-mislim da je 2 h, neka me kolege isprave ak tu griješim-uglavnom nakon toga pretraga se nakon toga nastavlja sa ili bez pozvanog branielja.

nalog se odnosi na cijeli stan,pa mi nije jasno zašto nisu pregledali i zaključane prostorije-jer imaju na to pravo.

u praksi vam se najčešće izvuku na foru nezakonite pretrage i to na slijedeći način-u prostoriji u kojoj je nađena droga nisu istodobno bila prisutna oba svjedoka, a potrebno je po nekoj praxi da oba svjedoka budu istodobno prisutna-dakle čisti propust policije.

to što nisu pogledali kutije-propust policije

nije dovoljno za prijavu-možda nije dovoljno za dilanje ali ima dovoljno za posjedovanje -ne znam kolko su našli

sve tu smrdi da tip ima zaštitu

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja vam mogu reći iz prakse jer sam i sam po nalogu nadležnog suca izvršio nekoliko ( oko 100 - tinjak , možda i više ) pretraga stana kao krim.policajc.

 

Što je napisao moj predhodnok to je sasvim toćno i tako se radi i u praksi jer u surotnom na sudu ono što se i pronađe a može se povezati sa kakvim kaznenim djelom odnosno može biti kao dokaz u postupku protiv nekoga, može ako se nije poštivala teoruja kao dkaz " pasti u vodu " !

 

Dodao bi samo i to da se pretraga u pravilu provodi po danu znači od 06,00 do 22,00 sati u iznimnim slućajevima može se nastaviti i kasnije 22,00 sati ako je započeta a nije završena, a može se i nastaviti u 06,00 sati ponovno. Naravno za to vrijeme se stan zapečati i nema nikome ulaska u njega.

 

Što se tiče ovog vašeg susjeda koji dila, jednostavno ga prijavite najbližoj policijskoj postaji . Istoga možete priaviti i anonimno putem telefona ili pošte. Ali svakako ga kao savjesni građanin prijavite policiji neka oni odrade svoj dio posla. Prijavite ga i radi svoje djece i radi sebe i radi svega zla koje se može desiti u vašem susjedstvu a vezano je za drogu.

 

Lijep pozdrav :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na pomoći. Što se prijave tiče ja sam zvala postaju zbog tih šprica u hodniku ali mi je dotični policajac rekao da to ne dokazuje da je on diler i da to može biti svačije. To razumijem, ali me naljutilo kada mi je rekao da se tu općenito ne može ništa napraviti. Objasnio mi je to ovako; što se tiče tih mutnih likova što nam hodaju zgradom to je njihovo pravo da se kreću gdje žele i oni im ne mogu ništa. Drugo, to što mu stalno zvone na vrata i nešto izmjenjuju ne dokazuje da on dila drogu. Sada me zanima ako ja opet zovem i kažem da tip u zgradi prodaje drogu kako da izbjegnem ovakva objašnjenja i inertnost a da ostanem anonimna. Uostalom, pa oni njega znaju kada mu stalno rade pretrese ali mu očito ne mogu ništa.

Naime, zadnja dva puta su radili pretres (bilo ih je 5, a pretres je trajao oko 15 min) isti dan kada su ga negdje uhitili. I već je drugi dan bio doma. Još mi nešto nije jasno. U novinama je prije 6 mjeseci pisalo da je protiv njega podignuta optužnica. Što to znači? Kada se podiže optužnica? Da li to znači da ipak imaju nešto? Koliko se čeka suđenje? Ili je i to možda palo u vodu?

Ispričavam se na smetnji ali mi prvi puta netko zaista pomaže, makar dobronamjernim savjetima.

Pozdrav, mama

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

isti dan kada su ga negdje uhitili. I već je drugi dan bio doma. Još mi nešto nije jasno. U novinama je prije 6 mjeseci pisalo da je protiv njega podignuta optužnica. Što to znači? Kada se podiže optužnica? Da li to znači da ipak imaju nešto? Koliko se čeka suđenje? Ili je i to možda palo u vodu?

Ispričavam se na smetnji ali mi prvi puta netko zaista pomaže, makar dobronamjernim savjetima.

Pozdrav, mama

 

Što se tiće optužnice to je sada stvar nadležnog suda. Znači, bit će suđenje a kako će na kraju završiti to zavisi od svega pomalo na sudu ( dokazi, izjave svjedoka itd. ) Kada će početi i kada će završiti to je isto pitanje na koje se ne može dati toćan odgovor.

 

A što se tiće njegova uhićenja od strane policije i ponovnog njegova pojavljivanja u njegovu stanu tj. na slobodi to je opet stvar nadležnog suda, policija osobu privede istražnom sucu, a suci u ne malo slućajeva porazgovaraju oko 20-setak minuta s gospodinom ili gospođom i puste ih doma. I tako ta osoba dođe prije kući nego policajac koji ga je priveo sucu na ispitivanje.

 

I tako to ide u krug, policija nekoga uhiti poradi kakvog počinjenog kaznenog djela, privedu osobu istražnom sucu a ovaj tu istu osobu sasluša, protiv nje podigne optužnicu i pusti ga da se brani sa slobode do kraja suđenja.

 

I tako to može ići u nedogled, znam osobe koje su bile uhićivane i privođenje istražnom sucu po više od 20-setak puta prije početka suđenja za ono prvo u svesi čega je protiv istoga bila podignuta prva optužnica.

 

I tako policija hvata, podiže kaznene prijave, privodi zločince sucima, a ovi ih puštaju da se brane sa slobode i dalje se bave onime čime se već bave ilegalno - naravno.

 

Opet - primjer iz prakse .

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I tako policija hvata, podiže kaznene prijave, privodi zločince sucima, a ovi ih puštaju da se brane sa slobode..

 

i tako policija uz te prijave koje "podiže", dostavi kao dokaz prazne šprice, ili iskaze osoba koje pojma o pojmu nemaju, ništa vidjeli nisu, ništa ne znaju, ili i sami kupuju pa šute, ..i to bi trebali biti dokaz temeljem kojeg bi se prvo čovjeku trebalo odrediti pritvor a onda ga i osuditi ? i još na bezuvjetnu zatvorsku kaznu ??

 

(usput, ne privode se istražnom sucu ljudi za svaku glupost, i istražni sudac ne podiže optužnice, i sve to znam i ja iz prakse)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

I

 

i tako policija uz te prijave koje "podiže", dostavi kao dokaz prazne šprice, ili iskaze osoba koje pojma o pojmu nemaju, ništa vidjeli nisu, ništa ne znaju, ili i sami kupuju pa šute, ..i to bi trebali biti dokaz temeljem kojeg bi se prvo čovjeku trebalo odrediti pritvor a onda ga i osuditi ? i još na bezuvjetnu zatvorsku kaznu ??

 

 

Šprice iako su prazne u njima se uvijek može naći dovoljno dokaza da se u istima nalazila droga a i tko se istom koristio. Tako da uopće nije bitno što je na prvi pogled šprica prazna, ona se oduzme i ide na vještaćenje u MUP-ov centar za vještaćenja i tamo se vidi u toj šprici sve ( što je u njij bilo i cijelokupna krvna slika korisnika iste ).

 

Ali dosta o šprici, imao sam slućaj i to ne jedan u svojoj dugogodišnjoj policijskoj karijeri da se kod osobe pronađe i više od pola kg marihuane ( tzv. trave ), nešto kokaina i oko 30 -setak exstazija i ista se osoba privede istražnom sucu a ovaj je pusti iz suda prije nego što izađemo mi policajci koji smo tu osobu i doveli. I ponavljam kako to nije jedan slućaj. Zar je to bez veze privođenje istražnom sucu ?

 

Žalosno je samo to što se policija mora pridržavati zakona i pomalo mi se gadi raditi i hvatati takve tipove jer nema svrhe dok se zakon ne promjeni, jer samo trošim novac poreznih obveznika koji me plaćaju a suci puštaju dilere i narkomane da se i dalje šeću i truju sve oko sebe !

;-):-)

 

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija