Jump to content

Odbijanje pretraživanja


jeffjenkins

Preporučene objave

Dobar dan,

imam pitanje, recimo npr. policajci u civilu dodu sa autom i priđu grupi na public mjestu. Što bi se dogodilo ako bi odbio njihov zahtjev da me pretresu? Je li najgore što bi se moglo dogoditi da me voze u stanicu jer bi mogao prebroditi to! Da li se uopće smije odbiti zahtjev za pretres u Hrvatskoj? Kada bi odbio i u slučaju da me ionako pretresu bih li mogao podnijeti tužbu protiv policajaca? 

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najgore što ti se može dogoditi je da budeš uhićen i priveden, a kad te uhićuju, imaju te pravo pretražiti bez naloga. Ako ti pritom nađu neki prekršaj, dodatno je da bi mogao prespavati kod njih i drugi dan ići na sud. 

Uvijek možeš tužiti policajca, samo je pitanje kako će sud završiti (najčešće ne možeš znati imaju li opravdani razlog za takvo postupanje, a najčešće ga i imaju).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 minuta, drot13 je napisao:

Najgore što ti se može dogoditi je da budeš uhićen i priveden, a kad te uhićuju, imaju te pravo pretražiti bez naloga. Ako ti pritom nađu neki prekršaj, dodatno je da bi mogao prespavati kod njih i drugi dan ići na sud. 

Hvala na odgovoru kao prvo, E sad pitanje ako znam da ja nemam nista kod sebe i ako i dalje odbijam pretres nemaju me razloga privesti i uhititi? Mislim ako nisam prekršio zakon naravno. Možda nisam svijestan nekog zakona gdje moraš pristati na pretres? Ako bi me priveli pod npr kršenje reda ili ne pomaganje u istraživanju , i ne našli ništa ilegalno na meni da li bi mogao podnijeti tužbu i imati velike šanse u pobjeđivanju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne moraš pristati, ali onda riskiraš sve što sam naveo, jer nikad ne znaš što oni točno rade i koga ili što traže. Ne moraš niti prekršiti neki zakon da bi te uhitili, nekad je dovoljno da iz nekog opravdanog razloga sumnjaju da baš tebe traže.

Što se tiče suda, opet, ne može se unaprijed reći kako bi to završilo ovako napamet kad se ne znaju sve okolnosti tog događaja i njihovog postupanja.

 

P.S.: Samo za primjer - prije nešto godina bila je provala u kuću, ali je vlasnica bila unutra, vikala i odmah zvala policiju. Dala je odličan opis, a počinitelj je imao karakterističnu odjeću (karikiram, ali tipa crvene kratke hlače i bijela potkušulja). U blizini je ophodnja zatekla lika baš tako obučenog, odbijao je ikakav razgovor s njima, pregled i davanje svojih osobnih podataka, a rasprava je eskalirala toliko da su ga uz uporabu sredstava prisile priveli u postaju. Zadržan je radi prepoznavanja i dr. radnji, pa je ispalo da nije on počinitelj, ali se slučajno našao tamo baš tako obučen. Da je surađivao na ulici, ne bi došlo do takvog postupanja, a kako su policajci imali potpuno opravdano upravo tako postupati, ne bi imalo smisla niti da tuži (nije tužio). 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija