Jump to content

Skracenje radnog vijeka za invalidsku mirovinu


Lolypop2

Preporučene objave

Postovani,pitanje je vezano za skracenje radnig vijeka potrebno za invalidsku mirovinu.Naime,imam 39 godina I 3 god.I 11 mj radnog staza te dosta vremena provedenog na zavodu za zaposljavanje kao nezaposlena osoba bez nakande do nedavno ...predala sam papire za   priznanje invalidske mirovine...ono sto me zanima je zakon koji kaze da treba biti 1/3 radnog staza ispunjena kao uvijet,a radni vijek tece od 20 godine I smanjuje se za vrijeme provedeno na zavodu kao nezaposlena osoba.Zanima me kako se na to gleda;dali nezaposlena sa naknadom izravno iz radnog odnosa ili se racuna svaka prijava izmjedju osiguranja bez ozbira na naknadu...koje vrijeme I kada se priznaje...to nemogu nigdje naci a na mirovinskom jedna teta prica jedno druga drugo... puno hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...
  • 3 mjeseci kasnije...
Dana 31. 12. 2022. u 0:45, ledena_kisa je napisao:

Propis koji to uređuje je Zakon o mirovinskom osiguranju.

Članak 56. stavak 4. točka 2.

Ako Vi imate staža koliko ste naveli, skraćivanje radnog vijeka vam je nebitno jer nema potrebe da se skraćuje. Staž Vam je dovoljan za uvjet.

Staz mi sa gotovo mojih 40 godina starosti(mislim da uzimaju pune godine) ne bi bio dovoljan..jer ga imam 4 g (par dana fali ali ce zaokruziti na 4) I jer je potrebna trecina radnig vijeka da bude pokrivena radnim stazom(pocinje od 20-ete godine zivota) a srecom sam provela dosta vremena izmedju staza osiguranja na zavodu za nezaposlene pa se nadam povoljnom odgovoru s obzirom da jos nisam dobila odgovor od komisije a cekam vec 7 mj ...

Hvala vam na odgovoru

I zaboravih nepomenuti da gledaju prijave izmedju promjene statusa osiguranja,dakle prijave na zavod za zaposljevanje izmedju tih zaposlenja.Moj skromni savjet svima je da se prijavljuju na zavod s obzirom da nikad ne znaju dali ce I'm trebati za invalidsku mirovinu.

Takodjer,sada kako je javljanje na zdravstveno postalo obavezno jednom u 3 mj da se ne izgubi osnovno osigiranje zdravstvene skrbi mislim da vam se vise isplati prijavljivati na zavod jer ako ste tamo prijavljeni nemorate se javljati na hzzo jednom u 3 mj

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , ledena_kisa je napisao:

Molim Vas mi napišite:

Koliko ste stari, koju stručnu spremu imate i koliko radnog staža imate?

Uvodno ste napisali da imate 39 godina staža, a sada kažete da imate 40 godina života.

Nije mi jasno.

Krivo ste razumjeli...imala sam 39 godina I 3 godine,11 mj I nekih 20 ak dana staza...sada sam nedavno u medjivremenu napunila 40 godina.

Imam sss.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema tim parametrima, zasad ne ispunjavate uvjet pokrivenosti.

Glede skraćenja, pribavite potvrdu HZZ o razdobljima prijave na zavod kao nezaposlena osoba. Što bude pisalo u potvrdi, toliko će se smanjiti radni vijek. Računa se prijava na Zavod između prestanka osiguranja u stvarnom trajanju prijave na Zavod.

Jeste li trenutno u radnom odnosu?

 

uređeno: od ledena_kisa
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 23 sati , ledena_kisa je napisao:

Prema tim parametrima, zasad ne ispunjavate uvjet pokrivenosti.

Glede skraćenja, pribavite potvrdu HZZ o razdobljima prijave na zavod kao nezaposlena osoba. Što bude pisalo u potvrdi, toliko će se smanjiti radni vijek. Računa se prijava na Zavod između prestanka osiguranja u stvarnom trajanju prijave na Zavod.

Jeste li trenutno u radnom odnosu?

 

Hvala na odgovoru.Nisam trenutno u radnom odnosu,a glede prijava na zavod poslala sam im potvrde I bez da su trazili odmah iza vjestacenja Moj predmet je isao u Zagreb na reviziju nakon 02.02 I od tada jos nisam dobila nikakvu drugu obavijest zato mislim da imam velike sanse za pozitivno rijesenje.Vjestak mi je u trenitku vjestacenja rekla da cemo ici na djelomicni gubitak radne sposobnosti.

Ono sto me sada zanima jest da li  prirodani radni staz u trajanju od 2/3 u trenutku nastanka invalidnosti pa do 55 godine isto isplacuju?Te godine?

Znam da dodaju I 6 mj za svako rodjeno djete...

E sad zanima me dali godina staza iznosi skoro 12 eura pa se od tog iznosa oduzme 20 posto da se dobije izracun mirovine...po godini ili kako?

Ja sam probala sve navedeno uzet u obzir I dolazim do okvirnog iznosa od oko 1 020 I koja kuna ...

Ako se sve uzme u obzir nadam se da je moj izracun tocan.

4 g staza plus 1,5 godina za 3 djece ukupno 5 g I 5 mj te prirodano od trenutka nastanka invalidnosti od 40 og rodjendana do 50 og ...ispada 10 godina te 2/3 dakle ukupno 15,5 g staza...dali je to tocno racunanje..molim vasu pomoc

Hvala od srca

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija