Jump to content

(Ne)Prolazak na crveno, priznati ili ne priznati krivnju


patricksquare

Preporučene objave

Pozdrav, dana 13.9.2022. sam bio zaustavljen od strane policajca koji mi je napisao kazneni prekršaj za prolazak kroz crveno.

Naime, raskrižje na koje sam dolazio je imalo upaljeno zeleno svjetlo za ulazak u raskrižje i upaljeno zeleno svjetlo na dopunskoj strelici za skretanje u lijevo koja je inače duže upaljena. U trenutku kad sam se nalazio svega par metara od ulaska u raskrižje se upalilo žuto svjetlo te sam u tom trenutku procijenio kako bi bilo pametnije proći nego se naglo zaustavljati. Problem je u tome što sam pri ulasku u raskrižje primijetio kako se dopunska strelica ugasila u istom trenutku kada se na semaforu za ulazak u raskrižje svjetlo promijenilo iz zelenog u žuto, što nije uobičajena praksa na raskrižjima.
Policajac na motociklu koji se nalazio u istom raskrižju s moje lijeve strane je procjenio kako sam prošao na crveno svjetlo obzirom da se meni dopunska strelica ugasila bila i kako je po njegovim riječima njemu već palilo zeleno svjetlo na semaforu u trenutku kada sam ja izašao iz raskrižja.

Obzirom da se to sve dogodilo u par sekundi, ne mogu 100% reći da se u milisekundi dok se moje vozilo nalazilo ispod semafora za ulazak u raskrižje nije upalilo crveno svjetlo, ali opet nisam siguran kakav je postupak u slučaju da se radi o takvoj situaciji. Ako ne priznam krivnju i na raskrižju postoji prometna snimka koja pokazuje kako sam ipak u tom kratkom periodu prošao na crveno, hoće li mi povećati kaznu. Naravno, pretpostavljam da ako postoji snimka i da se potvrdi da sam stvarno prošao na žuto da sam oslobođen krivnje. Obzirom da mi je ovo prvi prekršaj te mi je novčana kazna minimalna, ali propisana kazna također određuje zabranu upravljanja vozilom u trajanju od mjesec dana, je li bolje priznati krivnju i tražiti da mi se ukine zabrana upravljanja vozilom koje mi je potrebno za prijevoz na posao ili je bolje ne priznati krivnju i ići na sud. Ako odem na sud i proglase me krivim, obzirom da nemam nikakve dokaze da dokažem drugačije, hoće li u svakom slučaju dobiti zabranu upravljanja vozilom ili je i dalje moguće ne dobiti ju. Naravno, htio bih napomenuti kako sam se vozio normalnom brzinom.

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svakako pišite prigovor na kaznu, ako Vam je ovo zaista prvi prekršaj - ostavit će Vam vozačku dozvolu (slobodno navedite kako Vam je ista neophodna za posao). 

 

U ovim situacijama se često događa i da ljudi poriču krivnju, policajac koji Vam je napisao kaznu se ne pojavi na raspravi kao svjedok pa budete oslobođeni. Izbor između priznanja i osporavanja je svakako na Vama, ali u najgorem slučaju kad osporavate - ostat će Vam kazna kakva je + paušalni iznos za troškove postupka. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija