Jump to content

Mali vlasnik, pravo puta i zaštita?


MLibar

Preporučene objave

Pozdrav svima. Molio bi vas za odgovore i savjete.

Skica situacije je objavljena na kraju. 

Vlasnik sam nasljeđenog parcela A u građevinskoj zoni. Na zemljištu je manji objekat, legaliziran pred 1990.,  s izdanom i važećom građevinskom dozvolom. Zemljište nema nema pristupni put. Trenutačno dostupamo do zemljišta iz označenog smijera i to preko 4 parcele - dvije su privatan put i druge dvije - vlasnici nisu u RH . Takav dostup koristimo več 20 godina ili više. 

Parcela B je u vlasništvu oca i tu mogu dobiiti "sve" (pravo prolaza, služnost, dio parcele, cijelu parcelu.... ), parcela je trenutačno šikara, kao i desna polovica parcle uz cestu - C.

Prije 15 godina je na parcelu B upisana služnost prava prolaza, polaganja vode i struje u korist parcele D. Vlasnik parcele D od ceste do parcele (s legaliziranom kućom) prilazi po cca 3-4 m širokom putu na strani sa crnim autom. Tamo si je povukao i vodu i struju.

Parcela C je godinama bila u suvlasništvu desetak osoba, od kojih dugo vremena nitko nije želio prodavati svoj udio.  Pola te parcele je bilo v vlasništvu X, koji mi je prošlu zimu prodao "dovoljno m2 za 8m širok put po zahtjevu općine"- što iznosi nekih 7,5 % (120 m2 cca). Ove godine je valsništvo na parceli C promjenilo in sada postoje samo 4 vlasnika (Susjed iz parcele D - 41,6%, osoba X - 42,5%, osoba Y -8,4%   i ja 7,5%). Parcele B i C su uske, širine 14-16m, dužine 100m.

Sa povećanjem udjela svojeg vlasništva u zadnjih par mjeseci, susjed D je počeo govoriti, da će kao probati izkjlučiti osobu Y  iz suvlasničke zajednice pokretanjem nekog postupka, u kojem bi , eventualno, došlo i  do javne prodaje malih udjela.  Preostali, kao, da bi se dogovorili. Dogovor neće biti lagan s obzirom, da susjed X več godinama koristi dio X , kojeg se ne želi odreči, susjed D želi napraviti dvije parcele od njegove D parcele.

 Moj cilj je uređenje pristupa do parcele A sa ceste , preko parcele A i C, preko parcele B (bilo služnost , bilo prepis cijela/dijela parcele na mene). Najidealnjje bi bilo na desnoj strani (plave točkice). Jedom kasnije parcele A i B bi tako dijelili, da bi bilo moguće gratiit na baem 2 parcele. Istovremeno, postoje velike šanse, s obzirom, da je to županijska cesta, da  za cijelu dužinu  100m dobijemo dozvolu za samo jedan ulaz na prostor postoječe parcele

1. Da li susjed D ima šanse za pokretanje postupka ili čak uspijeh u tome, da mali vlasniki budemo izkjlučeni? (koliko sam čitao zakon , mislim da ne, samo siguran ne mogu biti)

2. Da li je išta preporučljivo napraviti, da se osiguram, da susjed D na parceli A ne bude pokretao išta, što bi meni štetilo u namjeri uređenja puta ili čak, da mene poroba isključiti? Da li bi mi koristilo, da uložim u uklanjanje stabala i čiščenje željenog puta (plave točkice) pa da se to uzme u obzir , kod evenutalnog sudskog postupka djelidbe?

3.  U katastru pravo prolaza po parceli B za parcelu D nije konkretno definirano s pozicijom - da li si susjed D može izmišljati, na kojem dijelu pracele B bi on po prolazio, pogotovo, ako budemo dobili samo jedan ulaz na parcelu C. Da li bi bilo smotreno preventivno parcelu B razdjeliti tako,da se formira manja čestica, koja zahvaća dio, na kojem on sada prolazi,? Da li onda služnost ostane na toj novoj maloj parceli i ne postoji na večem djelu trenutačne B parcele?

HVALA!

 

 

test.drawio.png

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija