Jump to content

Mirovina u Austriji


klk

Preporučene objave

Pitanje u vezi sa ostvarivanjem direktne mirovine iz Austrije: 10.11.2022.
Rođena sam 01.01.1957. godine i još sam zaposlena u Hrvatskoj. U mirovinu odlazim od 01.01.2023. godine, kada punim 66 godina. Imam 11 mjeseci staža u Austriji iz ranijih godina i više od 38 godina staža u Hrvatskoj.

Po hrvatskim zakonima imam uvjete za punu starosnu mirovinu.

Moje pitanje je:

Kada se i pod kojim uvjetima stječe pravo na starosnu mirovinu u Austriji?
I kako se to uvezuje sa pravom umirovljenja u Hrvatskoj, obzirom da živim u Hrvatskoj.
A kao drugo pitanje, je:
Da li imam pravo na direktnu isplatu dijela mirovine iz Austrije, obzirom na staž od 11 mjeseci, kojeg sam ostvarila u Austriji, 11 mjeseci u ranijim godinama od 1973 do 1977, u više ljetnih mjeseci, svake godine po nekoliko mjeseci?
Na zahtjev Hrvatskog mirovinskog iz Hrvatske, povratno je stigla potvrda iz Austrijskog mirovinskog iz Austrije, o mojem ostvarenom, neupitnom stažu od 11 mjeseci, ostvarenog u ranijem periodu, tj. u mojim mlađim danima, kad sam radila po ljeti po nekoliko mjeseci, u periodu od 1973. do 1977. godine. Sve je uredno provedeno i sve je lijepo navedeno u potvrdi, koju smo dobili od Austrijskog mirovinskog.
Važno pitanje:
Ako nemam pravo na direktnu isplatu austrijske mirovine za ostvareni staž od 11 mjeseci, (prema nekim informacijama, morala bih imati najmanje 12 mjeseci staža u Austriji, za ostvarivanje tog prava), da li mogu, dokupljivanjem staža, ostvariti to pravo ili na neki drugi način?

Hvala lijepa unaprijed.

uređeno: od Borbena7
Velika slova - smatraju se vikanjem na forumu
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Borbena7 je promijenio naziv u Mirovina u Austriji
  • 1 mjesec kasnije...

Sukladno uredbi Eu, staž kraći od 12 mjeseci iz Republike Austrije preuzet će država članica u kojoj ste ostvarili pravo (RH).

Dakle, kad podnesete zahtjev za mirovinu u Hzmo, navest ćete da ste radili u Austriji i ako imate, priložiti ćete dokaze o radu u Austriji. Zavod vam donosi rješenje o isplati predujma mirovine i istovremeno radi obradu zahtjeva za mirovinu iz Austrije. Ako Vas austrijska ustanova odbije negativnim rješenjem jer nemate 12 mjeseci staža, spomenutih 11 mjeseci će vam se računati u staž za izračun mirovine u Hrvatskoj. Nakon primitka takve obavijesti iz Austrije, hzmo donosi konačno rješenje u kojem preuzima staž iz Austrije. Slobodno se javite kasnije kad podnesete zahtjev za daljnja tumačenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija