Jump to content

pomoc


sanjap

Preporučene objave

Mozda mi netko moze pomoci, bar savjetom. naime, prije 4 mjeseca sam se odselila od muza nakon 2 godine cirkusa i potpuno unistenog odnosa...i s djetetom odselila k mami. Imali smo stan u potkrovlju kuce koja glasi na njegove roditelje a on ima njihovu oporuku po kojoj ce tu kucu nasljediti. Naravno, u 18 godina braka oboje smo ulagali i taj stan uredjivali, kupovali namjestaj i odrzavali dvoriste, stan.....On je ostao u tom, namjestenom i uredjenom, stanu. Verbalno, on ne osporava moje pravo da si iz tog stana uzmem namjestaj (kako da uzmem kuhinju koja je kupljena po mjeri ili kupaonu koja je naravno fiksirana...kako da dignem parkete ili izbijem prozore...)Kad sam mu rekla da nije bas fer raspodjela...on je imao odgovor: ja ti ne branim da si uzmes sto god zelis! I tako...uzela sam osobne stvari...i par stvari tipa video, mali frizider...I sada me zanima...da li ja i dijete imamo bilo kakvo pravo da potrazujemo od njega nekakvu isplatu...da li je on "duzan" pomoci nam oko pronalazenja ili uredjivanja stana? Sto bi bilo da se nisam mogla vratiti mami? Sama bi placala podstarski stan? Ne treba nam on pomoci bar u nekakvim osnovnim stvarima tipa nuzni smjestaj ili jednostavno nemam nikakva prava jer sam bila blesava i ulagala novac u kucu njegovih roditelja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete postaviti to pitanje na raspravi odnosno pri podjeli zajedničke imovine kad pokrenete postupak za rastavu braka, određivanje skrbništva, alimentacije... pred sudom . Tražite ili novčanu naknadu za polovinu ulaganja, zna se otprilike koliko je to novaca, odredite vi u tužbi i tražite pola.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nije mi nesto jasno. Tek se prvi puta rastajem :) ali, na pozivu za brakorazvodnu parnicu se ne spominje podjela imovine...samo skrbnistvo i alimentacijja. To smo dogovorili. Ali on tvrdi da ja nemam nikakva prava na financijsko obestecenje...jer sve glasi na njegove roditelje. Podjela imovine je posebni postupak? I nije mi jasno kak bi se izracunalo "moje" ulaganje u taj stan....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno daima obvezu pema djetetu, prema vama samo podjela zaj. imovine, ali vi se zakonski zastupnik djeteta koje ima pravo na alimentaciju u iznosu od 15-25 % plaće, ovisi o okolnostima koliko će mu dosuditi da plaća. Sve što nije platio, morat će platiti i to s kamatama. Moram vam poćeti plaćati alimentaciju za dijete...ako ima plaću preko računa i uredno je zaposlen ne može puno tu muljati...To će sud odlučiti u brakorazvodnoj parnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Brakorazvodni postupak je jedno, podjela imovine drugo, a ne postoji nikakv automatizam.

U brakorazvodnom postupku će se razvoditi brak, odrediti povjeravanje djeteta, viđanje s roditeljem s kojim ne živi, te njegove obveze uzdržavanja. Svaka od tih stavki može biti određena od suda, a može biti i dogovorena na sudu. Dakle, kad je u pitanje maloljetno dijete, potrebna je tužba za razvod. Što se više slažete to će kraće trajati.

Spominjanje uvjeta življenja, odlazak iz kuće roditelja bivšeg supruga, odlazak majci itd itd će biti spomenut kao utvrđivanje imovinskih prilika u kojima živite sa djetetom, a glede određivanja njegovih obveza prema djetetu. Ne vama- vi ćete biti samo djetetov zakonsski zastupnik i osoba koja o njemu brine.

U sasvim drugom postupku ćete trebati pokrenuti utvrđivanje bračne stečevine, tj. dokazati kako ste u kuću iz koje ste otišli uložili određeni iznos, a shodno tome će ev. biti određeno i koliki je iznos koji vam treba nadoknaditi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija