Jump to content

invalidska mirovina-bolest


Scalar

Preporučene objave

Može li, molim izračun invalidske mirovine zbog bolesti.Osoba je nezaposlena,na dijalizi (100% invalidnost), predaje zahtjev za invalidsku mirovinu.Zanima ga, u slučaju da komisija odluči kako ima opću radnu nesposobnost za rad kolika bi mu bila mirovina? Rođen je 28.05.1962.god.Ima status branitelja domovinskog rata, u evidenciji stoji 23 dana borbenog sektora, zapovjednik desetine.Pvb 0,7533. Ukupan mirovinski staž 25 godina, 7 mjeseci, 23 dana.

     
     
     
   
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Branitelj - 23 dana borbeni, ostalo neborbeni, odnosno nema 100 dana borbenog sektora?

Izračun je nemoguće reći. Dakle, svatko tko Vam da nekakav izračun, biti će kriv.

Dvije su vrste invalidske mirovine, a mogući ishodi nakon vještačenja su: djelomični gubitak radne sposobnosti, potpuni gubitak radne sposobnosti.

Ukoliko je djelomični mirovina se određuje primjenom mirovinskog faktora 0,8.

Ukoliko je potpuni gubitak, mirovina se određuje primjenom mirovinskog faktora 1,0.

Mogući ishod je i da nema gubitka radne sposobnosti. U tom slučaju se zahtjev odbija.

Svota mirovine određuje se množenjem osobnog boda, aktualne vrijednosti mirovine i mirovinskog faktora.

Osobni bod dobije se umnoškom prosječnog vrijednosnog boda, mirovinskog staža u obliku decimalnog broja i polaznog faktora.

Prosječni vrijednosni bod se dobiva na temelju usporedbe ostvarenih plaća i prosječnih plaća za tu godinu u RH.

U vašem slučaju, ako nema 100 dana borbenog sektora, nema ni primjene posebnog propisa, mirovina će se odrediti prema ZOMO.

Radi li se o osobi koja je trenutno zaposlena u nekoj civilnoj instituciji ili je možda djelatna vojna osoba ili pol. službenik, tada je priča drukčija.

Prethodno je opisan postupak primjenom općeg propisa - ZOMO.

Da biste saznali PVB i ostale stvari, zatražite od hzmo pretkompletiranje podataka.

Informativni izračun nije dovoljan, jer kod predočenja informativnog izračuna najčešće nedostaju podaci o plaćama za određene godine i tada dolazi do odstupanja u vrijednosnim bodovima ako nisu uključeni svi podaci koji će se utvrditi u pretkompletiranju.

Postupak pretkompletiranja obuhvaća pribavljanje svih nedostajućih podataka.

Na kraju, sa službene stranice HZMO kopiram i pojašnjenje vezano za II. stup i invalidsku mirovinu jer i u tom slučaju postoji posebnost:

Ako kod osiguranika koji je osiguran u II. stupu nastane potpuni gubitak radne sposobnosti s pravom na invalidsku mirovinu prema ZOMO-u, a stariji je od 55 godina života i duže je od 10 godina osiguran u II. stupu i ako bi mu mjesečna svota invalidske mirovine koja bi mu pripadala prema programu MOD-a, povećana za iznos osnovne invalidske mirovine, iznosila više od mjesečne svote invalidske mirovine određene kao da je bio osiguran samo u I. stupu, odredit će se osnovna mirovina.
U tom slučaju sredstva s računa člana mirovinskog fonda prenijet će se putem Središnjeg registra osiguranika MOD-u koji on izabere i koji mu osigurava trajnu mjesečnu invalidsku mirovinu prema svome programu, u skladu s posebnim zakonom.

Isto tako, napominjem:

U slučaju da je osoba osigurana u II. stupu, a bude određena mirovina zbog djelomičnog gubitka RS, sredstva sa osobnog računa tamo i ostaju dok se ne ostvari pravo na drugu vrstu mirovine sukladno članku 101. stavak 4. zakona o obveznim mirovinskim fondovima (mirovina će se odrediti kao da je osoba bila osigurana samo u I. stupu u slučaju djelomičnog gubitka).

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija