Jump to content

Molim pomoć oko pravne konstrukcije ugovora / dogovora


arhont

Preporučene objave

Molim savjet oko pravne konstrukcije za situaciju koju pokušavam riješiti. 

Naime, brat i ja vlasnici smo kuće (svaki pola) u kojoj živi naš otac. Naša majka je davno preminula. Otac ima mala primanja (otac mirovinu cca 350 EUR). Sad će ocu mirovina nešto malo narasti (cca 50 EUR) na konto mirovine pokojne majke. No, i s to malo što ima jako loše raspolaže. Važno je reći da su obiteljski odnosi jako narušeni, ja malo komuniciram s ocem, brat gotovo nikako. Ja i brat smo u dobrim odnosima. No tu dolazimo do mog problema.

Ja imam iznadprosječna primanja, brat prosječna pa možda i malo više, te brat loše raspolaže s tim što ima. Otac  iz svojih primanja jedva pokrije svoje tekuće troškove, što znači da svaki izvanredni trošak kuće (mene i mog brata u kojoj tata živi) pada na mene jer brat "nema", a niti ne želi sudjelovati pod izlikom da ga otac ne zanima zbog narušenih obiteljskih odnosa. Razni kvarovi kućanskih aparata, popravci oko kuće, itd... Otac  jednostavno iz svojih primanja ne može te stvari podmiriti. Da ne zvučim bahato - te troškove ja bez problema pokrijem, ali me počinje jako smetati bratova nezainteresiranost za sudjelovanje u podjeli tih troškova. Nije da on nema, već ih usmjerava na neke druge svoje užitke. Čak niti vremenski ne želi sudjelovati (košnja trave, priprema drva...) pa sav trošak i organizacija raznih poslova pada na mene. 

Stoga je moja ideja uredno i bez problema podmirivati sve te troškove oko pomoći ocu i održavanju zajedničke kuće, uz dogovor s bratom gdje bi on priznavao pola svih tih troškova čime bi se stvarao i rastao njegov dug prema meni. Zašto odmah dug - zato jer on "nema" i kad god nešto treba, on nema i to je to. A ne može otac bez frižidera bit u kući, pa ja kupim novi, i tako dalje... Pa bih ja lijepo sve to podmirivao, ali da se brat lijepo iza svakog računa potpiše i priznaje pola tog iznosa u dug. Čak bih mu naplaćivao i košnju trave (naravno pola) jer dok on visi u birtiji, ja kosim travu oko zajedničke kuće umjesto da uživam sa svojom djecom.

Rado bi ovo ovjekovječio nekakvim ugovorom, koji bi bio temelj za priznavanje duga, te bih volio da ta pravna konstrukcija koju bismo sklopili ima snagu ovršne isprave jer ne želim narednih 10 godina ulagati u kuću, a kad otac umre, brat i dalje ima pola te kuće a ništa nije sudjelovao u održavanju. Nasljedstvo ovdje nije bitno jer iza oca ništa ne ostaje, a kuća je ionako pred 7-8 godina darovana od strane oca meni i bratu. Dogovor je da otac do smrti budu u toj kući i taj dio ja poštujem, a i brat mora pošto je pola kuće moje, inače bi ga on već izbacio van.

Naravno, ako brat pristane na to. Ako ne pristane, koje su mi opcije za naplatu pola troškova?

Molim savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija