Jump to content

Zenidba s drzavljankom Ruske Federacije


horvstj

Preporučene objave

Molim savjet

Zelim ozeniti drzavljanku Ruske federacije koja ima malodobno dijete. Znaci dovesti ih u Hrvatsku, vjencati se i nastaviti zivjeti u Hrvatskoj.

Postoje na internetu stranice, zakoni ali ja to nemogu sve razumjeti, bar ne dovoljno dobro.

Moze li mi netko reci, nabrojati dokumente koji su potrebni hrvatskim vlastima za to.

Unaprijed hvala na ozbiljnim sugestijama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče ženidbe obratite se u matični uredi vidite na njihovim stranicama (Ured državne uprave).

 

Što se tiče reguliranja boravka buduća žena vam može doći u posjetu u RH i prije vjenčanja. Morate kod javnog bilježnika ovjeriti pozivno pismo kojim garantirate da ćete snositi sve troškove vezane s njezinim boravkom tj. da u slučaju deportacije iz RH troškove snosite vi.

 

S originalom punomoći ona može ući u RH pod uvjetima propisanim Zakonom o strancima odnosno važećem viznom sustavu. Od ulaska u RH može u RH boraviti neprekidno 90 dana u periodu od 6 mjeseci. Dužni ste prijaviti njezin boravak policijskoj postaji prema mjestu stanovanja u roku od 12 sati od dolaska u posjet. Možete i putem turističke zajednice. Ako pada za vikend odmah u ponedjeljak da ne bi bili u prekršaju.

 

Da li ćete brak sklapati u RH ili vani to ovisi o vama. No ako u periodu dok ona boravi u RH sklopite brak ona svejedno nakon isteka tih 90 dana mora van iz RH.

 

Kad se vrati u Rusiju mora podnijeti zahtjev za prvi privremeni boravak u bilo kojem Veleposlanstvu RH u Ruskoj Federaciji. Najčešće je to Moskva. Tražit će vas hrpu dokumentacije (vlasnički list, uvjerenje o kućnom broju, ako ste podstanar i ugovor o najmu, rodni list vaš i od supruge ne stariji od 6 mjeseci, vjenčani list ne stariji od 6 mjeseci, uvjerenje o nekažnjavanju za suprugu izdano u Ruskoj Federaciji, dokaze o sredstvima za uzdržavanjetj, potvrdu o plaći ili sredstvima na računu banke u RH, fotografije i upravna pristojba, dokaz o zdravstvenom osiguranju).

 

Za dijete će sigurno trebati rodni list, a za drugo nisam sigurna raspitajte se.

Ukoliko priložite sve traženo za cca mjesec dana biti će joj odobren privremeni boravak. Ukoliko nešto fali može potrajati mjesecima zato budite u stalnom kontaktu sa djelatnicima upravnog odjela u nadležnoj policijskoj postaji, zivkajte ih da vam ne moraju slati dopise poštom jer to samo uzima vrijeme. Kraće je ako vam kažu što treba putem telefona i vi to dostavite.

 

Imajte na umu da će supruga kada joj bude odobren boravak morati istoga podignuti u Veleposlanstvu, tako da je možda bolje da čeka u Rusiji da joj se odobri boravak kako se ne bi morali izlagati dodatnom trošku za aviokarte. Nekima je uspijelo dogovoriti sa konzulima da DHLom dostave putovnicu u koju se ulijepi viza, no to vam je onako sa strane.

 

Vjerovatno će vam biti potrebno još nešto od dokumentacije, sigurno sam nešto propustila, jer svaka policijska uprava po mjestu budućeg prebivališta koja dobije predmet na rješavanje radi po svom. No što vam u osnovi treba od dokumentacije za privremeni boravak možete pronaći na stranicama MUP-a.

 

Još jedna napomena što se tiče djeteta ukoliko je upisano u majčinu putnu ispravu svejedno podnosite odvojeni zahtjev za privremeni boravak u Veleposlanstvu. Ne dozvolite da vam u Veleposlanstvu kažu da to ne treba jer ćete ponovno morati u Rusiju podnositi zahtjev, govorim vam to iz prakse, desilo se mojoj znanici.

 

Sve dokumente koji su vam na ruskom trebate prevesti kod sudskog tumača na hrvatski, tako da sve koje možete tražite da budu internacionalni.

 

Inače svaki mjesec ćete morati uplaćivati oko 300 kuna za zdravstveno osiguranje no za to se raspitajte na HZZOu.

 

Ne znam koliko je staro dijete i da li pohađa školu jer ako da tada ćete morati od MInistarstva školstva tražiti dokumentaciju da može nastaviti školovanje u RH, a to je opet posebna priča.

 

Želim vam puno sreće strpljenja i živaca. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebat ce Vam mnogo zivaca. Radi se o dosta kompleksnoj situaciji - primjenjuje se medjunarodno privatno pravo - a to je uzas za nas upravni aparat. Mozda bi bilo najbolje da se vjencate u Rusiji, tamo podnesete zahtjev za usvajanje djeteta pa da se onda majka s djetetom doseli k Vama u Hrvatsku - svejedno nisam siguran ide li to i tamo jednostavnije. Pkusajte potraziti savjet nekoga specijaliziranog za podrucje medjunarodnog privatnog prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija