Jump to content

Obveza Javnog bilježnika


moto guzzi

Preporučene objave

Održana je ostavinska rasprava i na osnovu Zapisnika sa iste trebalo je neko vrijeme (cca 20 dana), a nakon što smo svi u kratkom roku uplatili troškove istog  javni bilježnik je donio Rješenje o nasljeđivanju. I tu su počele igrice. Da ne bi imao trošak slanja istog poštom zvao nas je pojedinačno da ga preuzmemo. Pa smo to napravili u 15-ak dana. Pa onda se čeka najmanje osam (8) dana za eventualne žalbe. Pa se onda nakon tog roka čekalo 15-ak dana da se čeka eventualna žalba upućena poštom. A nakon toga sada traži da svi mi (a ima nas iz mjesta udaljenih više od 100 km) donesemo svoj original Rješenja kako bi na istog stavio pečat pravomoćnosti. I mi još to čekamo. A u međuvremenu je prošao datum 10.02.2023. od kojeg više nitko od nas "običnih" ljudi osobno ne može donijeti nijedan dokument na Zemljišnik. 

PITANJE: može li javni bilježnik odnijeti Rješenje o nasljeđivanju na Zemljišnik a da nije udario pečat na sve originalne primjerke istog? Odnosno, koji je krajnji rok u kojem javni bilježnik mora odnijeti predmetno Rješenje na zemljišnik, a nakon njegove pravomoćnosti? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

U međuvremenu sam drugim kanalima doznao odgovor na ovo moje pitanje. Pa ću ga sad i objaviti kako bih na taj način možda nekom drugom pomogao. Dakle, Rješenje o nasljeđivanju postaje pravomoćno najviše petnaest (15) dana od datuma kojeg javni bilježnik evidentira kao posljednjeg za kojeg ima pisanu potvrdu da su ga sve zainteresirane strane u tom Rješenju i preuzele. Tih petnaest dana javni bilježnici sami prakticiraju zbog toga jer je u Rješenju naveden rok od osam dana za izjavljivanje žalbe, pa onda oni čekaju poštu i slično. Nakon proteka tih 15 dana oni Rješenje smatraju pravomoćno, pozivaju sve iz tog Rješenja da im udare pečat/potvrdu o pravomoćnosti istog i od tada im teče 30 dana njihove obveze da to Rješenje dostave sudu/zemljišniku. A tamo, praktički nekog obveznog roka suca da donese svoje Rješenje nema. A tek nakon njega, Zemljišno knjižni odjel ga upisuje u svoje knjige. Da skratim, javni bilježnik ima rok maksimalno 30 dana da Rješenje dostavi na sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija