pauk234 objavljeno: 2. svibanj 2023. Dijeli objavljeno: 2. svibanj 2023. Poštovani, Nakon smrti roditelja postao sam suvlasnik kuće(1/2).Nekretninu dijelim sa sestrom,ona je sa obitelji živjela u toj kući prije smrti roditelja,a nastavili su živjeti i nakon toga.Moje je pitanje ,da li imam prava na neku naknadu dok oni žive u toj kući. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
lawbydesign odgovoreno: 2. svibanj 2023. Dijeli odgovoreno: 2. svibanj 2023. Poštovani, iz vaše objave zaključujem da kuća nije etažirana te da ste sestra i vi vlasnici idealnih polovina. Ukoliko sestra s obitelji koristi čitavu kuću, možete zaključiti, recimo, ugovor o stvarnoj služnosti stanovanja u korist sestre te odrediti za to mjesečnu naknadu i rok važenja služnosti (može biti i doživotno). Obveza redovnog i izvanrednog održavanja ostaje na vama. Stvarna služnost korištenja je malo drugačija te prebacuje većinu tih troškova na korisnika. Služnost se upisuje u zemljišne knjige te bi se prema mišljenju Porezne uprave plaćao porez na dohodak. Naravno, moguć je i ugovor o najmu, ali on otvara pitanje definiranja kvadrature općenito, kao i pitanje porezne prijave ugovora o najmu (prihodi od imovine i im. prava). drot13 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
pauk234 odgovoreno: 3. svibanj 2023. Autor Dijeli odgovoreno: 3. svibanj 2023. Poštovani, Zahvaljujem Vam na odgovoru. LP Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.