Jump to content

Stjecanje prava vlasništva dosjelošću ili razvrgnuće


Beebo

Preporučene objave

Poštovani, može mišljenje? 

Živim u obiteljskoj kući sa svojom obitelji. Kuća je izgrađena prije više od 200 godina, međutim tijekom tog razdoblja kuća je rušena nekoliko puta zbog ratova, zadnji put u domovinskom ratu.

1996. godine kuću je obnovio Ured za obnovu, i izdao rješenje na kojem piše da u njoj živi moj djed i moj otac, majka, i ja jer je tada država odobravala obnovu po određenoj kvadraturi po članu kućanstva. Kuća ima priključak za struju, ali tada nije imala vodovod. Rješenje i elaborat o obnovi nisu nigdje zavedeni u katastarsko stanje, tako da na sadašnjoj slici iz zraka kuća stoji na 4 čestice u nekim čudnim mjerama. Na svim tim česticama ima jedno 50ak vlasnika, u različitim suvlasničkim omjerima, dok u posjedu piše ime mog djeda. 

Moj djed je umro prije 10 godina. Na ostavinskoj raspravi svi su inicijalno pristali da kuća i okućnica pripada mom ocu, no pošto u tom trenutku nitko nije znao na kojoj točno čestici je kuća, a djed je imao u vlasništvu preko 50 čestica i 120 000 kvadrata zemlje, bilježnik nije htio čekati i završilo je tako što je sva imovina raspodijeljena na 6 jednakih dijelova. 

Prije nekoliko godina umro je i moj otac, i sad dolazim u situaciju gdje mi se već rade problemi radi te obiteljske kuće. Nitko od tih stričeva ovdje ne dolazi nit su ovdje živjeli poslije 1980tih, i znaju da kuća pripada faktički meni, no u nedavnom telefonskom razgovoru mi je jedno od 5 očeve braće počelo prijetiti. U međuvremenu ja sam se priključio na vodovod s tim rješenjem o obnovi i prebacio priključak struje na svoje ime. 

Postoji li ikakav barem privremeni mehanizam da se zaštitim, vrijedi li ovdje eventualno pravo dosjelosti pošto živimo tu od 1995 i prije? Iz općine su najavili katastarsku izmjeru u idućih 2 godine. Ostatak obitelji nema nikakvih pretenzija, ali koji bi bio najbezbolniji način ukoliko jedna osoba nije spremna za dogovor? (ovdje moram naglasiti pošto su sve nekretnine u suvlasništvu, jedno pravi probleme samo meni jer zna da se jedino mene može ucjenjivati na temelju činjenice da jedini ja živim u kući čije je pravno stanje ne razriješeno jer se za ostale nekretnine pokušavamo dogovoriti da prilikom izmjere svako od nas dobije jednaka poljoprivredna i građevinska zemljišta i površinom i kvalitetom, a ne da ih cjepkamo na manje dijelove) 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija