Jump to content

Legalizacija drvarnica u zajedničkom dvorištu


marbar

Preporučene objave

Da li je moguće postići djelomično poništenje rješenja o izvedenom stanju?
Naime, prilikom podnošenja zahtjeva za legalizaciju stambene zgrade (2 kata, 6 suvlasnika) jedan suvlasnik je iskoristio povoljan trenutak te u istom zahtjevu za legalizaciju kuće upisao i tri drvarnice. Te drvarnice je spojio u jedan prostor te ih u zahtjevu prikazao kao stambeni prostor. Isti prostor u zajedničkom dvorištu suvlasnik trenutno pretvara u apartman odnosno stambeni prostor.

Mi bismo zeljeli postići poništenje tog djela rješenja o izvedenom stanju. Koji je put?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 20 sati , marbar je napisao:

jedan suvlasnik je iskoristio povoljan trenutak te u istom zahtjevu za legalizaciju kuće upisao i tri drvarnice. Te drvarnice je spojio u jedan prostor te ih u zahtjevu prikazao kao stambeni prostor

Što je na kraju ozakonjeno: tri drvarnice ili stambeni prostor, odnosno kako glasi izreka rješenja o izvedenom stanju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Antuntun56 je napisao:

Što je na kraju ozakonjeno: tri drvarnice ili stambeni prostor, odnosno kako glasi izreka rješenja o izvedenom stanju?

Ozakonjena je stambena zgrada na dva kata ali su isto tako ozakonjene i drvarnice, za koje u rješenju  stoji da se radi o stambenom prostoru. Drvarnice se nalaze u dvorištu zgrade i nisu nikada bile stambeni prostor. Mi smo se zalili odjelu za prostorno uredjenje grada, ali nismo dobili nikakav odgovor.  Čim je izdana legalizacija, dotični suvlasnik je počeo s uredjenjem drvarnica i njihovim preuredjenjem u stambeni prostor. 
Sličan slučaj je danas objavljen u medijima 

https://www.index.hr/mobile/vijesti/clanak/uskok-se-oglasio-o-masovnim-uhicenjima-u-istri/2482940.aspx

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za ozakonjenje drvarnica, kao pomoćnih zgrada, nije bila potrebna snimka izvedenog stanja, dok za stambeni prostor je bila potrebna snimka izvedenog stanja koja je također sastavni dio rješenja o izvedenom stanju. U svakom slučaju, referent koji je izdavao predmetno rješenje je trebao neosporno utvrditi činjenično stanje izlaskom na teren, sataviti zapisnik o očevidu, te sukladno utvrđenom činjeničnom stanju sprovesti upravni postupak i izdati odgovarajuće rješenje. U postupku donošenja rješenja trebali ste biti pozvani javnim pozivom na uvid u spis, te na uvidu istaknuti svoje primjedbe.

Rješenjem o izvedenom stanju ozakonjuje se zatečeno stanje, a ne stanje koje će biti post festum rješenja, odnosno usklađivanje s rješenjem.

Isto tako, rješenje o izvedenom stanju nema pravni učinak na vlasništvo i druga stvarna prava na zgradi za koju je doneseno i zemljište na kojem je ta zgrada izgrađena (članak 32. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama). Prije upisa izvedenog stanja na građevinskoj čestici u zemljišne knjige trebaju svi suvlasnici sklopiti međuvlasnički ugovor.

Ne znam da li je vaš predmet opisan u navedenom članku, ali ne preostaje vam drugo nego da osporite izdano rješenje o izvedenom stanju kao nezakonito, u dijelu kojim su tri drvarnice ozakonjene kao stambeni prostor (prema odredbama članka 130. Zakona o općem upravnom postupku zakonito rješenje može ukinuti u cjelosti ili djelomično).  Kreće se od tijela koje je donijelo predmetno rješenje, a ako vas prvostupanjsko tijelo odbije, na konju ste, jer se žalba podnosi drugostupanjskom tijelu, Ministarstvu prostornoga uređenja, gradieljstva i državne imovine.

Vidim da su u tom poslu bili veliki igrači, pa vam savjetujem da ubuduće ne prepustite ništa slučaju i angažirate nekog iskusnog pravnika/odvjetnika za pisanje podneska za ukidanje dijela zakonitog  rješenja, jer je postupanje po člancima 130. i 131. ZUPa vezano uz određene rokove, a istovremeno možete prijaviti tog suvlasnika građevinskoj inspekciji za nezakonitu promjenu namjene iz pomoćne u stambenu uz obrazloženje u kontinuitetu izvođenja radova, jer vam izreka rješenja o izvedenom stanju ne ide u prilog, pod predpostavkom da građevinska inspekcija u vašoj sredini radi svoj posao kako treba.

Možda taj pravnik pronađe i neko drugo zakonsko uporište za osporavanje predmetnog rješenja, ovaj moj prijedlog je ideja legalista koji se baš i svojoj praksi nije susretao s takvim slučajevima ozakonjenja nezakonito izvedenih zgrada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas dam dobio slijedeći odgovor od ureda za prostorno uredjenje:

"Utvrđeno je da je od strane ovog tijela izdano rješenje o izvedenom stanju za ozakonjenje zgrada (ovdje se govori u mnozili, znaci stambena dvokatnica i drvarnice) izgrađenih na k.č. XY

Na predmetno rješenje izjavljena je žalba koja je od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja odbijena.

Na rješenje Ministarstva uložena je tužba koja je od strane Upravnog suda odbačena.

Na rješenje Upravnog suda uložena je žalba, koja je od strane Visokog upravnog suda odbijena u odnosu na stranku X, a u odnosu na stranku y usvojena

I predmet vraćen Upravnom sudu na ponovno odlučivanjem.

U ponovnom postupku pred Upravnim sudom doneseno je rješenje kojim  je Upravni sud odbacio tužbu.

Nakon provedenih svih postupaka, rješenje ovog tijela kojim su ozakonjene zgrade izgrađene na k.č. ------- postalo je pravomoćno dana 27.05.2022. godine."

Imali jos bilo kakve šanse? Ogorčeni smo do kraja.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

N,ema jer ste iscrpili sva pravna sredstva, osim tužbe Ustavnom sudu RH, te izvan Hrvatske Evropskom sudu pravde u Strasbourgu. U kojem od spomenutih postupaka ste neposredno sudjelovali i s kojim obrazloženjem ste odbijani, prvo od drugostupnjskog tijela, a kasnije i na upravnim sudovima?

Ja bih sakupila sva ta negativna rješenja i presude na hrpu (nadam se da ih imate), te razmotrila svoj udio u tom problemu, da li je objektive ili subjektivne naravi.

Da li je moguće da sva ta navedena tijela i sudovi peru ruke od prenamjene drvarnica u stambeni prostor nakon izdanog rješenja o izvedenom stanju?

Jeste li vi, kao suvlasnici, imali to rješenje o izvedenom stanju u rukama i pročitali ga?

I da li je moguće da vi smatrate eventualnu prenamjenu postojećeg stambenog prostora u apartman nezakonitom?

Odustajem, u ovom vrzinom kolopletu informacija ne  mogu  dati neko suvislo mišljenje, osim uvodno navedenog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osjećam malu grižnju savjesti zbog nepotune informacije, probajte s eventualnom pritužbom pučkoj pravobraniteljici, mada sam podozriva po pitanju uspješnog ishoda pritužbe, jer ste neuspješno iskoristili sva pravna sredstva u postupku osporavanja tog rješenja o izvedenom stanju, te ste u svakom postupku pred Upravnim sudom i Visokim upravnim sudom trebali aktivno sudjelovati.

Meni kao legalistu je neprihvatljivo da bi oba upravna suda išla nekome toliko na ruku. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija