Jump to content

Zastara naknade za zadržavanje zgrade u prostoru


marioperisic

Preporučene objave

Pozdrav svima.

Pokrenuo sam legalizaciju objekta i proveden je postupak. Dobio sam za platiti kaznu, tj., naknadu za zadržavanje zgrade u prostoru koju nisam platio. Općina koja je trebala pokrenuti ovrhu nije ju pokrenula i sve je otišlo u zastaru. O tome sam dobio rješenje. 

Ured koji je trebao napisati rješenje o izvedenom stanju ne želi pisati rješenje o izvedenom stanju dok to ne platim i tvrdi da bez obzira na zastaru ja to moram platiti.

Molim ako mi netko može odgovoriti na ovo pitanje, Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 19. 09. 2023. u 13:01, Antuntun56 je napisao:

Od koga ste dobili rješenje o zastari naplate naknade za zadržavanje zgrade u prostoru ovrhom, odnosno kako glasi izreka tog rješenja? 

Pa od Općine sam dobio rješenje u kojem stoji da su propustili rokove za naplatu i da je nastupila zastara za naplatu naknade za zadržavanje zgrade u prostoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To što se općina posipala pepelom, te je priznala da je propustila rok za ovrhu i da je nastupila zastara za naplatu naknade za zadržavanje zgrade u prostoru, to se smatra subjektivnim propustom, a u svjetlu mogućeg pogodovanja izvršenju vaše zakonske obveze iz rješenja o obračunu naknade za zadržavanje zgrade u prostoru.

Pitanje je zašto vi niste platili naknadu za zadržavanje zgrade u prostoru, s obzirom da ste unaprijed znali da je to vaša obveza sukladno odredbama članka 25. stavak 1. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, kojim je određeno da je podnositelj zahtjeva dužan prije donošenja rješenja o izvedenom stanju platiti barem prvi obrok naknade  u slučaju obročne otplate iste, a odredbama članka 29. istog Zakona regulirana je naplata naknade određena rješenjem o obračunu naknade prisilnim putem, u smislu propisa i prisilnoj naknadi poreznog duga.

U postupku plaćanja naknade za zadržavanje zgrade u prostoru zakonski je regulirana cijela procedura, a u kojoj se ne spominje zastara kao  objektivna opcija, znači da je ured u pravu kada vam ne može u skladu sa člankom 25. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama izdati rješenje o izvedenom stanju bez nekog smislenog vjerodostojnog obrazloženja, a složit ćete se sa mnom da zastara plaćanja naknade ima neku drugu konotaciju, imajući u vidu da ste rješenje o obračunu naknade dobili i da  niste platili iznos naknade obračunate tim rješenjem (iz bilo kojeg razloga). U rješenju o obračunu naknade je uvijek bio dvostruki izbor: plaćanje naknade u cjelosti s popustom od 25% ili obročno plaćanje naknade bez popusta.

Bar ste mogli platiti prvi obrok naknade i imali bi rješenje o izvedenom stanju u ruci.

uređeno: od Antuntun56
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija