Jump to content

Korištenje bunara s vodom


Teamatea

Preporučene objave

  • 2 tjedna kasnije...

Sve ovisi o stanju upisa bunara u zemljišnim knjigama ili nekom ugovoru koji je pogodan za upis u gruntovnicu - ako je korištenje bunara upisano u zemljišnim knjigama kao pravo služnosti istim, u tom slučaju nema pravo uskrate korištenja bunara, ali bi bilo uputno, da ne kažem neophodno, da se u kupoprodajnom ugovoru za kuću unese i pravo služnosti bunarom ako postoji pravna osnova za njegovo korištenje. 

U protivnom, ako nema upisa o pravu služnosti bunarom, trebalo bi izvršiti uvid u građevinsku dozvolu za kuću koju namjeravate kupiti i provjeriti na koji način je riješena suglasnost spomenutog vlasnika zemljišta na čijem zemljištu je smješten bunar jer je  njegova suglasnost bila neophodna prilikom izdavanja građevinske dozvole za predmetnu kuću, a najispravnije bi bilo da je to riješeno putem ugovora o pravu služnosti bunarom. Građevinske dozvole su se izdavale kako su se izdavale, pa je moguće da je korištena njegova ovjerena izjava/suglasnost -  također provjeriti u gruntovnici ako je građevinska dozvola izdana samo na temelju ovjerene izjave/suglasnosti, da li je takva izjava provediva u zemljišnim knjigama, u što sumnjam da je moguće...

Tek nakon toga ćete imati pravi uvid u situaciju u pogledu uskrate korištenja bunara – najidealnije bi bilo da je prodavatelj spomenute kuće upisao pravo korištenja bunara u zemljišnim knjigama kao pravo sadašnjeg i budućih vlasnika svoje kuće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija