Jump to content

Problemi s parkingom sa stanarima susjedne zgrade


GoMir

Preporučene objave

Poštovani, 

imamo situaciju, pa tražim savjet/pravnu pomoć. Živim u zgradi koja ima zajedničko parkirng sa susjednom zgradom. Vlasnik svih čestica je firma koja je gradila zgrade, a što je vidljivo iz ZKK. Prilikom izgradnje zgrada napravljena su 24 parkirna mjesta, te su dogovorno podijeljena između dvije zgrade. Svakom stanu pripalo je po jedno parkirno mjesto.  Vanjska parkirna mjesta nisu etažirana (koliko mi je poznato ni ne mogu biti). Stanari nekolicine stanova u susjednoj zgradi kupili su dodatne automobile i tu je nastao problem, odnosno divljanje po parkingu. Stanarima susjedne zgrade sada nedostaje parkinga, te se pozivaju na to da su tri parkirna mjesta na njihovoj čestici (njihova čestica ne postoji jer je na istu uknjižen investitor).  Koliko mi je poznato, ukoliko postoji dogovor oko parkirnih mjesta isti se ne može kršiti jer si je netko odlučio uzurpirati tuđe parkirno mjesto jer je nabavio dodatno vozilo. Napominjem kako ni dvorišni prostor ni parkirni prostor na bilo koji način nije ograđen

Pitanja su kako slijedi: 

- primjenjuje li se u ovom slučaju nasljedno pravo? (stanari u nekim stanovima su se unutar 20-ak godina izmijenili, ali je logično da su kupovinom stana naslijedili i parkirno mjesto)

- imaju li stanari naše zgrade pravo ograditi svoja parkirna mjesta stupićima i tako si zaštiti pravo na parking? 

- stanari susjedne zgrade nisu upisani niti kao vlasnici čestice niti kao vlasnici parkinga. Ukoliko bi odlučili isto etažirati nije li im potrebna suglasnost obzirom da se naša parkirna mjesta nalaze na "njihovoj" čestici? 

- Stanovi koji su kupljeni u našoj zgradi kupljeni su uz jedno parkirno mjesto, što je potvrdila i firma koje je zgrade gradila. 

- Firma koja je gradila zgrade otišla je u stečaj prije nekoliko godina. Prestaju li time prava i obveze koje je ta firma imala, obzirom da je na ZKK vlasnik svih čestica? 

Još jedna napomena: ista firma gradila je 4 zgrade na 4 čestice i problem imamo samo mi i susjedna zgrada jer se svi ostali pridržavaju dogovora. 

Hvala unaprijed na pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija