Jump to content

posjedovni list ali na ime pok djeda, a ne ostavitelja


alena1

Preporučene objave

Danas je bila ostavinska rasprava za mog pok strica. Nasljednici:  brat, ja i oporučna nasljednica.

Sud predlaže oporučnoj nasljednici da na iduću raspravu donese i posjedovni list ostavitelja i i rješ o nasljeđivanju mog pok oca,

Moje je pitanje:

1. - posjedovni list ne glasi na mog pok strica nego na njegovog pok oca mog djeda- da li će to sud uzeti u obzir kao imovinu/ostavinu  pok strica ili neće jer ne glasi na njega nego na djeda ?

2. - iza mog pok oca nasljednici smo bili naša majka i mi djeca - oporučna nasljednica misli da je nasljednik bio i moj pok stric- da li ispravno mislim da on kao očev brat nije ni mogao biti nasljednik jer smo nasljednici naša majka i mi djeca ?

3. - sahranu pok strica je platio moj brat - možemo li od oporučne nasljednice tražiti da mom bratu plati dio troška sahrane- pitam jer nailazim na različite odgovore, ne želim ići u trošak tužbe ako nema smisla tj ako nemamo zakonsko pravo ?

Hvala, molim odgovore

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Neće uzeti u obzir posjedovni list koji ne glasi na ostavitelja, ali su te nekretnine vjerojatno u zemljišnoj knjizi upisane ispravno na ime ostavitelja, pa će rješenje o nasljeđivanju biti doneseno u odnosu na nekretnine kako su upisane u zemljišnoj knjizi. Tražili su dostavu posjedovnog lista iza ostavitelja kako bi utvrdili postoje li još neke nekretnine koje su u katastru upisane na ime ostavitelja, a ne vode se na njegovo ime u zemljišnoj knjizi. Te nekretnine će u rješenju o nasljeđivanju biti navedene kao izvanknjižno vlasništvo. 

2. Stric nije mogao biti zakonski nasljednik, odnosno budući da su na nasljedstvo pozvani nasljednici prvog nasljednog reda, stric nije mogao biti pozvan na nasljedstvo. Stric je mogao biti isključivo oporučni nasljednik. 

3. Uz ogradu da možda nisam u pravu, moj stav je da ne biste mogli uspjeti s tužbom protiv oporučne nasljednice radi plaćanja troškova sahrane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam puno,

provjerila sam u međuvremenu zk uloške za nekretnine - tj njive  koje  u posjedovnom listu glase na djeda - radi se o desetak zk i sve ipak glase još uvijek na pok djeda ne na ostavitelja (osim jedne jedine zk koja će pripasti oporučnoj nasljednici koja je na žalost iskoristila nestabilnost psihički bolesnog strica i  našu daljinu...)

1. Do ove ostavinske rasprave nisam ni znala za te  čestice tako da bih trebala prenijeti te nekretnine sa djeda na mog pok oca pa na moju majku (jer na ostavinskoj od mog pok oca nisu bile navedene) Kako to najlakše učiniti  ?

(imam rješ. o nasljeđivanju od pok djeda i oca i desetak zk gdje je naveden djed)

2. Da li će ako to ažuriram oporučna nasljednica dobiti opet i taj dio (naše djedovine)? (U oporuci je pisalo da stric zemlju od roditelja ostavlja toj gospođi)

Da li je bolje da to pokušam prenijeti na majku prije iduće ostavinske ili nakon ?

(Svjesna sam da ne smijem miješati emocije, ali sam ljuta na tu gospođu (udovicu) koja se nije brinula o stricu alkoholičaru niti ga posjećivala u bolnici kada je pokušao suicid...niti sudjelovala u trošku pokopa nego ga je lijepim riječima pridobila- prema navodima svjedoka u selu).

Najviše me zato zanima kako i kada prenijeti djedovu naknadno pronađenu imovinu na moju majku.

Hvala još jednom na trudu i  detaljnim objašnjenjima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebat ćete pokrenuti postupak radi raspoređivanja naknadno pronađene ostavinske imovine iza djeda. Dakle, imate rješenje o nasljeđivanju iza djeda, a u tom rješenju nisu navedene sve čestice koje se vode na njegovo ime, pa te čestice predstavljaju naknadno pronađenu ostavinsku imovinu i prijedlogom za raspoređivanje naknadno pronađene ostavinske imovine predlažete da se ta imovina rasporedi nasljednicima. 

Ako djed nije ostavio oporuku, tada će ta imovina biti raspoređena njegovim zakonskim nasljednicima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam,

trebam li za taj postupak kod bilježnika ?

I zanima me nužni dio. Obzirom da se radi o više vl listova i sitnim česticama, kako se snosi trošak izračunavanja nužnog dijela - da li po svakom vlasničkom listu ili po ukupnoj vrijednosti ?

Pitam jer ne znam da li mi se isplati izračunavanje nužnog dijela obzirom na usitnjenost i suvlasnike - nesređene zk.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne kod bilježnika, nego taj prijedlog morate podnijeti onom općinskom sudu koji je donio rješenje o nasljeđivanju iza djeda (ako je to rješenje donio javni bilježnik, svejedno ga je donio kao povjerenik općinskog suda, pa i dalje morate prijedlog za raspoređivanje naknadno pronađene imovine podnijeti sudu). 

Što se tiče pozivanja na nužni dio, na njega se mogu pozivati isključivo potomci i bračni drug. Dakle, u ostavini iza strica brat i vi niste nužni nasljednici i ne možete se pozivati na povredu nužnog dijela, a u ostavini iza djeda, ako djed nije ostavio oporuku, nema povrede nužnog dijela jer će ostavina biti raspoređena zakonskim nasljednicima.

Inače, povreda nužnog dijela se gleda u odnosu na ukupnu vrijednost ostavine, što znači da možete postići dogovor s oporučnim nasljednikom oko toga koje čestice će Vama pripasti u cijelosti. Ako takvog dogovora nema, onda nužni nasljednici dobivaju nužni dio u svakoj od čestica. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na objašnjenjima.

1. Pok.stric nije imao ženu niti djecu - mi smo zato jedini zakonski nasljednici- znači ne pripada nam nužni dio ?

2. Prijedlog radi raspoređivanja naknadno pronađene ostavinske imovine iza djeda - kao se piše- samo napišem dopis sudu i priložim zk i rj o nasljeđivanju ? treba li pristojba ?

3. nakon smrti djeda nasljednici su bili njegova pok. žena, moj pok otac i moj pok stric.

Da li to znači da će se pokrenuti taj postupak  najprije nad djedom pa nakon toga samo nad mojim pok ocem ? (obzirom da mi je cilj prenijeti očevu imovinu na moju majku) da li će se pokretati automatizmom postupak i nad imovinom djedove žene i i mog strica ili neće ako to nitko ne inicira ?

 

Hvala, Vaši savjeti su mi puno pomogli. Cijenim trud.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Tako je, vi ste zakonski nasljednici, ali ne i nužni nasljednici iza strica

2. Napišite koje nekretnine čine naknadno pronađenu imovinu (koje se još vode na djeda) i predložite da se donese rješenje kojim će se te nekretnine rasporediti nasljednicima. Dostavite i rješenja o nasljeđivanju iza djedovih nasljednika. Priložite izvatke i ranije rješenje o nasljeđivanju. Pristojba se plaća, ali vas to ne treba brinuti kod podnošenja, sud će vas naknadno pozvati na uplatu pristojbe, prijedlog neće biti odbačen ako ju ne platite odmah. 

3. Ne, neće biti nikakvih dodatnih postupaka. 1/3 ostavine iza djeda pripast će nasljednicima njegove pok. žene, 1/3 nasljednicima iza vašeg pok. oca i 1/3 nasljednicima iza vašeg pok. strica. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala što zaista brzo odgovarate.

Nisam dobro shvatila točku 3

Iza pok strica još nije gotova ostavinska rasprava-novo ročište je za mj dana, Sad smo u nekom vremenskom međuprostoru.

1. - da li to znači da će moj pok stric ustvari dobiti 2/3 (1/3 od oca i 1/3 od majke jer je bio njen jedini nasljednik)

2. - da li je isti rezultat ako riješim naknadno pronađenu imovinu prije ili nakon stričeve ostavinske rasprave?

- pitam jer si dajem truda i troška (ne znam je li puno ili malo za te pristojbe ) a ona oporučna nasljednica neće ništa platiti kao ni do sada i sve će imati na gotovo ? Razmišljam, ako sada bude ostavinska ona će dobiti samo onaj dio za koji se sada zna. A ako npr za pola godine ja riješim  naknadno pronađenu imovinu da li će ta imovina (obzirom da se ja obraćam Sudu)

biti prenesena samo na moju majku kao krajnjeg nasljednika iza mog pok oca ili će Sud prenijeti i one 2/3 oporučnoj nasljednici iako ona neće pisati nikakav zahtjev i plaćati pristojbe...(ona ne zna za naknadnu imovinu i neće pisati sudu) - tj da li će 2/3 ostati upisane na mog pok strica ?

Malo kompliciram, ali voljela bih znati zbog njenog izuzetno nepoštenog pristupa.

3.

I palo mi je na pamet: nakon smrti stričeve majke- od mog pok oca maćeha (to je bio njen sin iz drugog braka s mojim pok djedom) sve je pripalo mom pok stricu. Kako je moj otac (njegov polubrat) prije njega umro- da li smo možda i brat i ja trebali biti zakonski nasljednici ?

 

Hvala na pomoći

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon smrti stričeve majke on je sve naslijedio i to je ispravno. Da je Vaš djed tada bio živ, onda bi nasljednici bili stric i djed, svaki u 1/2 dijela (a onda bi vaš otac i stric dio imovine naslijedili nakon djedove smrti). Kako u trenutku smrti stričeve majke vaš djed nije bio živ, jedini nasljednik prvog nasljednog reda je vaš stric i on je ispravno naslijedio svu njezinu imovinu. 

Što se tiče pokretanja postupka naknadno pronađene imovine iza djeda, potpuno je svejedno kada ćete ga pokrenuti, jer oporučnu nasljednicu ne možete zatajiti. Ako u oporuci piše da ona nasljeđuje svu imovinu iza strica, ona je jedini nasljednik stričevog dijela naknadno pronađene imovine. Taj postupak naknadno pronađene imovine je sad moguće pokrenuti, ali bi sud trebao odrediti prekid tog postupka do pravomoćnog okončanja ostavinskog postupka iza strica (kako bi mogao utvrditi tko je stričev nasljednik). 

Za postupak naknadno pronađene imovine je jedino relevantno da su u trenutku djedove smrti bili živi svi njegovi nasljednici prvog nasljednog reda (dakle njegova žena, vaš otac i vaš stric). 

1/3 koja bi pripala vašem ocu nasljeđujete vi i brat, svaki u 1/2 dijela (odnosno svatko 1/6). 

1/3 koja bi pripala djedovoj ženi ''nasljeđuje'' vaš stric kao njezin jedini zakonski nasljednik, a onda u konačnici oporučna nasljednica kao nasljednica vašeg strica

1/3 koja bi pripala vašem stricu nasljeđuje oporučna nasljednica kao nasljednica vašeg strica

Dakle da, na žalost ona bi dobila 2/3 ostavinske imovine iza vašeg djeda ako se oporuka odnosi na svu stričevu imovinu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oporuka je glasila na dio imovine:

"zemlju ostavljam...... a kuću sinu mog brata"- dakle ona dobiva zemlju- 2/3 dio naše  djedovine. Onda ću čekati pa neka ona istražuje imovinu  i plaća pristojbe. Bit ćemo suvlasnici jer je dio zemlje  na mojoj majci pa može  platiti geometra ako želi unovčiti zemlju. Možda mi jedino to preostaje....

 

Kako mogu doći barem do točne informacije u svezi troška sahrane ? da li to negdje piše, gdje da se raspitam ?    (Na sahrani je mudro šutila)

 

3. Uz ogradu da možda nisam u pravu, moj stav je da ne biste mogli uspjeti s tužbom protiv oporučne nasljednice radi plaćanja troškova sahrane."

 

Hvala još jednom.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o nasljeđivanju ovo pitanje ne uređuje, odnosno uređuje ga jedino kod utvrđivanja visine nužnog dijela (za što smo utvrdili da ne možete tražiti). Iz tog razloga je moj stav da ne možete uspjeti s takvom tužbom, jer po meni ne postoji nikakva pravna osnova (zakonska podloga) po kojoj biste to mogli tražiti. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija