Jump to content

Kontejner


Flips

Preporučene objave

Poštovani,

planiram otvoriti obrt u kontejneru (objekt jednostavnih usluga u kiosku). Kontejner bi stavio u svoje dvorište uz cestu koja još nije izgrađena. vrsta uporabe čestice je pašnjak. Kontejner bi postavio na betonske babice i spojio na komunalne priključke.

Trebam li prenamjeniti vrstu uporabe zemljišta i jel trebam građevinsku ili neke druge dozvole za to?

Koja bi cijena tih dozvola bila?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kontejneri su u sivoj zoni građevinske regulative -  u smislu odredbi Zakona o gradnji, građevinom se smatra „građenjem nastao i s tlom povezan sklop, izveden od svrhovito povezanih građevnih proizvoda sa ili bez instalacija, sklop s ugrađenim postrojenjem, samostalno postrojenje povezano s tlom ili sklop nastao građenjem“ – pa  i kontejner postavljen na betonske babice, kao temelje samce i spojen na komunalne priključke ima uvjete za tretman građevine.

Shodno navedenom za njegovo postavljanje na takav način potrebna je građevinska dozvola.

Ujedno se kontejner smatra montažnom građevinom budući da se može po potrebi odnijeti ili premjestiti (montaža samo način gradnje), a građevinskom dozvolom se definira njegov trajan položaj u prostoru.

Glavni projekt prije svega treba biti u skladu s prostornim planom, a treba proći uobičajenu proceduru predviđenu Zakonom o gradnji, od posebnih uvjeta i uvjeta priključenja, do potvrda na glavni projekt. Nakon izdane građevinske dozvole, ona se između ostalih tijela dostavlja Službi za gospodarstvo, nadležnoj za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.

I obratite pažnju na članak 14. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (Narodne novine, broj 85/15, 121/16, 99/18, 25/19, 98/19, 32/20 i 42/20) koji glasi:

„Predstavničko tijelo određuje prostore na kojima mogu biti ugostiteljski objekti u kiosku, nepokretnom vozilu i priključnom vozilu, šatoru, na klupi, kolicima i sličnim napravama opremljenim za pružanje ugostiteljskih usluga na javnim površinama. Na prostoru u privatnom vlasništvu isti ugostiteljski objekti mogu biti uz odobrenje jedinice lokalne samouprave“.

Cesta koja još nije izgrađena bi mogla biti veliki kamen spoticanja prilikom ishođenja građevinske dozvole.

Prije nego krenete u bilo kakav posao, savjetujem da ispitate stav vaše JLU po ove dvije prethodno boldane stavke.

Ako sve prođe u redu - ovo prvo možda, ovo drugo sumnjam, put vam je otvoren za slijedeći nivo - postupak kojim se utvrđuje da li su ispunjeni minimalni uvjeti za registraciju jednostavnih ugostiteljskih usluga a koji provodi povjerenstvo ureda držav­ne uprave u županiji, nadlež­no za poslove ugostiteljstva.

Građevinska dozvola (ako bude izdana)  bit će prilog dokumentaciji kao dokaz legalnog statusa kontejnera u kojem će se obavljati jednostavne ugostiteljske usluge.

Želim vam povoljan vjetar pri ostvarenju vašeg nauma, trebat će vam.😊 Lp

uređeno: od Antuntun56
korekcija
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija