Jump to content

Ulaganje u kuću


ivanshill

Preporučene objave

Ja i moja žena planiramo izgradnju kuće zajedno sa mojim puncem. Omjer uloženog bi bio otprilike 50%-50%. Građevinsko zemljište na kojem će se graditi kuća se vodi na puncu. Isto tako u idejnom projektu kuće kao vlasnik se vodi samo moj punac. Moja žena ima sestru koja ne želi ulagati u tu kuću. Ideja bi bila da ja i žena napravimo ugovor o posudbi sa njenom sestrom, te da joj otplaćujemo 50% novca vrijednosti građevinskog zemljišta. Punac bi onda ostavio oporuku u kojoj meni i ženi nakon svoje, te smrti njegove žene ostavlja kuću nama. Da li je dovoljno da ja i moja žena napravimo ugovor sa puncem gdje ćemo napisati koliko smo uložili da + oporuka da vi ta kuća pripala nama. Da li njena sestra ima pravo tražiti svoj nužni dio iako nije ulagala u kuću?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kome će punac što ostaviti u oporuci, s time ja osobno ne bih kalkulirala zbog eventualno mogućih neugodnih iznenađenja...

Zar nije jednostavnije da s puncem sklopite ugovor o pravu građenja – njegova građevinska čestica, izgrađena kuća u vašem vlasništvu na njegovoj čestici (čist račun, duga ljubav), te bi time također eliminarali ženinu sestru kod potraživanja nužnog dijela nakon što punac jednog dana napusti ovaj svijet budući da ona nema osnova tražiti nužni dio u vlasništvu vaše kuće.

Sastavljanje ugovora o stjecanju prava građenja ja bih povjerila nekom (iskusnom) odvjetniku, a koji će vas također upoznati s pravima i obvezama koji proistječu iz takvog ugovornog odnosa. Prilikom sastavljanja ugovora o stjecanju prava građenja slobodno ga upoznate s vašim nedoumicama po pitanju nasljeđivanja ženine sestre iza smrti oca. 

Ovaj ugovor o stjecanju prava građenja moguće je upisati u zemljišne knjige.

(pravo građenja je inače  predviđeno kao legalan institut rješavanja imovinsko pravnih odnosa u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima). 😊 Lp

uređeno: od Antuntun56
dopuna odgovora
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ponovno sam polako pročitala vašu prvu poruku.

Dana 26. 03. 2024. u 21:18, ivanshill je napisao:

Ja i moja žena planiramo izgradnju kuće zajedno sa mojim puncem. Omjer uloženog bi bio otprilike 50%-50%.

Možda bi u obzir došao i ugovor o ortakluku.

 

Dana 26. 03. 2024. u 21:18, ivanshill je napisao:

Punac bi onda ostavio oporuku u kojoj meni i ženi nakon svoje, te smrti njegove žene ostavlja kuću nama.

Poslije svoje smrti on više nema kontrole kome će njegova nasljednica (njegova žena) ostaviti kuću. Nemojte biti naivni. Riješite taj problem zajedničkog ulaganja u gradnju kuće još za njegovog života, a ne da se morati jednog dana ganjati po sudu za dokazivanje vlasništva kuće, odnosno ulaganja u gradnju kuće. Niste svoje novce našli na cesti - pa ih adekvatno i zaštite.

 

prije 11 sati , ivanshill je napisao:

deja je bila da punac napravi nepromjenjivu oporuku

Otkada su oporuke nepromjenjive? On već sutra nakon što ga vi ili vaša supruga krivo pogledate, može slobodnom voljom opozvati oporuku i napisati novu, jasno ne vama u korist. Opet, nemojte biti naivni...Vaš punac očigledno navodi vodu na svoj mlin...

 

prije 11 sati , ivanshill je napisao:

Ne znam da li se oporuka može povezati sa kućom u katastru. 

Katastar nema ništa s oporukom, nego provodi stanje iz pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju.

uređeno: od Antuntun56
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija