Jump to content

Prenamjena prostora


Bananana

Preporučene objave

Pozdrav, postali smo vlasnici nekretnine koja djeluje kao jedna cjelina (tri kata, garaza, kat i potkrovlje, stubiste iznutra povezuje sve). Ima rjesenje o izvedenom stanju. Potkrovlje se vodi kao spremiste te bi ga mi prenamijenili u stambeni prostor tako da kuca i dalje bude kao jedna stambena cjelina, vanjski gabariti kuce se ne bi mijenjali. Koja je procedura, je li potreban glavni projekt, gradjevinska, nova uporabna?

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 18. 05. 2024. u 1:06, Antuntun56 je napisao:

Što bi podrazumijevao taj stambeni prostor - koje prostorije?

Mozda sam se krivo izrazila, nismo sigurni ako je potrebna prenamjena potkrovlja ili se i to vodi kao stambeno, jer nigdje ne pise da nije stambeno.

U potkrovlje bi dodali dvije sobe i dvije kupaonice, na katu ispod bi ostao kao i do sada dnevni boravak i kuhinja, dakle ne bi se povecavao broj stambenih jedinica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znate i sami da ste u sivoj zoni regulative.

Mislim da bi ipak trebali ishoditi građevinsku dozvolu za rekonstrukciju postojeće stambene građevine preuređenjem potkrovlja kao nestambenog prostora u stambeni prostor,  s obzirom da  je predmetna stambena zgrada ozakonjena po posebnom zakonu - Zakonu o postupanju s nezakonitim zgradama,  a Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima je podzakonski akt Zakona o gradnji, pa je fokusiran na narativ tog zakona.

Postojeće građevine ozakonjene po spomenutom Zakonu o postupanju s nezakonitim zgradama imaju uzak opseg radova koji se mogu izvoditi prema Pravilniku  - primjena članka 1. stavak 2. točke 1. i 2. (radovi koji se mogu izvoditi protivno prostornom planu) i članka 5. točke 6. i 7. radovi koji se uglavnom svode na završavanje nedovršene stambene zgrade  poput izvedbe fasade i krovišta (točka 6.), te izvođenje krovišta na zgradi koja je ozakonjena s ravnim krovom (točka 7.).

Budući da postojeća stambena zgrada ima status zgrade prilikom čije gradnje nisu utvrđivani ikakvi lokacijski uvjeti, preciznije da se radi o ozakonjenoj bespravno izgrađenoj zgradi bez utvrđenih lokacijskih uvjeta, smatram da nema mjesta (formalnoj) primjeni članka 5. točke 1. i 2. navedenog Pravilnika, a koji glase:

Bez građevinske dozvole, a u skladu s glavnim projektom mogu se izvoditi radovi:

1. Na postojećoj građevini kojima se unaprjeđuje ili poboljšava ispunjavanje temeljnih zahtjeva za građevinu te izvanredno održavanje građevine, a kojima se ne mijenja usklađenost te građevine s lokacijskim uvjetima u skladu s kojima je izgrađena;

2. Na postojećoj zgradi radi preuređenja, odnosno prilagođavanja prostora novim potrebama prema kojima se mijenja organizacija prostora, nenosivi pregradni elementi zgrade i/ili instalacije, a kojim promjenama se ne utječe na ispunjavanje mehaničke otpornosti i stabilnosti za građevinu i/ili sigurnosti u slučaju požara te se ne mijenja usklađenost građevine s lokacijskim uvjetima u skladu s kojima je izgrađena (daljnje navođenje je kao nepotrebno izostavljeno s obzirom da se odnosi na postojeće zgrade poslovne namjene).

Eto, toliko od mene.

uređeno: od Antuntun56
dopuna odgovora
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija