Jump to content

Stjecanje vlasništva na osnovi tuđeg kupoprodajnog ugovora


KorisnikX

Preporučene objave

Neki dan sam poštom dobio tužbu za utvrđenje prava vlasništva nad jednom parcelom moje obitelji, a tužbu je pokrenuo navodni kupac te parcele!! Radi se o livadi uz rijeku pa je samim time služila kao kupalište većem broju ljudi. Moja obitelj i ja nikada nismo nikome zabranjivali da se tu kupaju, jer osim toga 4 m (ili 6) od rijeke je vodoprivredno dobro. Parcelu kosimo, čistimo,..., a normalno je u ZK uvedena po udjelima na moju obitelj. Zato kažem "navodni" kupac, jer on tvrdi da je livadu stekao dosjelošću zato što se tamo kupa 20 godina. Lani je počeo navažati neki kamen, na što sam ja negodovao, ali nisam uspio spriječiti jer radim u Njemačkoj pa ne mogu na njega paziti. Uz tužbu je priložio kupoprodajni ugovor između jednog davno umrlog čovjeka, kojemu on nije ništa u srodstvu, a uvjeren sam da ga nije ni poznavao. To je kupoprodajni ugovor iz 1980. između toga pokojnika i mojega pok. djeda u kojem moj djed prodaje jednu drugu česticu, a ne ovu koju tužitelj želi. U obrazloženju navodi da je 1980. godine došlo do omaške u sudu i da su tamo u ugovor napisali pogrešan broj čestice. Međutim, i navedena površina u kupoprodajnom ugovoru također odgovara toj drugoj čestici, a ne ovoj koju on želi pa se postavlja pitanje jesu li i pogrešnu površinu unijeli omaškom i kako on to zna kad je 1980. bio dijete i dotičnog kupca nije ni poznavao. 

Čovjek iz kupoprodajnog ugovora nije više nikada dolazio na česticu koju je tada kupio od mojega djeda (mislim da se nekuda odselio pa potom i umro) pa smo mi i tu njegovu, nikad uknjiženu česticu nastavili koristiti te smo vjerojatno i nad njom ponovno stekli vlasništvo dosjelošću, jer u međuvremenu je moj otac na njoj izgradio objekt koji je i legalizirao pred nekoliko godina. U ZK smo i dalje upisani kao vlasnici, nikada nitko nije došao sa željom da se upiše.

Ima li netko među članovima ovog foruma mišljenje kakve su moje šanse da izgubim ovu parnicu odnosno da lažni kupac dokaže da ima pravo vlasništva nad mojom česticom? Tužbi je priložio taj tuđi kupoprodajni ugovor, ali se ni broj čestice, ni površina iz tužbe ne podudaraju s onima iz tog ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Prije svega, nedostaje osnovna pretpostavka za dosjelost, a to je poštenje posjeda. Ako je taj "navodni kupac" znao da nije vlasnik, a očito je znao i tko je pravi vlasnik, neće mu proći takva tužba. Ali svakako provjerite točno koji su sve upisi provedeni na toj čestici i nađite nekoliko nesrodnih svjedoka da potvrde da vi održavate tu parcelu, a ne on.

Koliko ima ZK suvlasnika na toj parceli, jeste sigurni da mu neki neće priznati tužbeni zahtjev?

Nemam uvid u detaljnije podatke, ali imajte na umu da takve vlasničke tužbe nisu baš jednostavne niti jeftine i dugotrajne su.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Hvala na odgovoru. Ostali suvlasnici također se slažu sa mnom, neće mu priznati tužbeni zahtjev. Kasnije smo shvatili da taj kupoprodajni ugovor nije čak ni potpisan, što pretpostavljam znači da nije ni pravovaljan? Jer, nije nikada bilo nikakvih drugih upisa što se tiče ZK, uvijek samo moja obitelj po nasljeđivanju. Imam nekoliko svjedoka izvan obitelji koji znaju da se cijelo vrijeme koristim česticom. I još nešto - godinu dana prije, odvjetnik lažnog kupca poslao nam je poziv da dođemo u njegov ured potpisati priznavanje vlasništva, ali naveo je česticu iz kupoprodajnog ugovora, a ne ovu za koju sada tuži. Mi nismo ništa potpisali i on je bio uzrujan. Sada tuži za ovu drugu česticu, vjerujem da je u međuvremenu zaključio da bi mu možda bilo lakše dobiti ovu koja je prazna, na kojoj nema nikakve građevine, budući da je na čestici iz kupoprodajnog naša legalizirana građevina. Nadam se da će sud shvatiti da se ovdje radi o čistom pokušaju prijevare.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija