Jump to content

Izračun bračne stečevine


Grobocop

Preporučene objave

Pozdrav, pred razvodom sam pa imam par pitanja odnosno molbu za pomoć:

1) KAKO se izračunava bračna stečevina? Naglasak na KAKO - molim primjere iz prakse koje ste osobno doživjeli u parnici ili znate da je netko drugi doživio. KAKO sud dolazi do neke konačne cifre o tome kolika je bračna stečevina nakon 20 godina braka? Osim toga, dio novca stečen tijekom braka (prvenstveno mislim na plaće) se i trošio za život, KAKO nakon svega doći do cifre koja bi se trebala podijeliti?

2) Da li sudska praksa (naglašavam: SUDSKA PRAKSA, dakle stvarni slučajevi bez obzira na to što piše u zakonima) prilikom donošenja odluke o raspodjeli bračne stečevine uzima u obzir situacije kad jedan supružnik svjesno i namjerno minimalno sudjeluje u zajedničkim troškovima pred kraj braka (npr. troškovi oko zajedničke djece, režije domaćinstva u kojem supružnici žive, trošak godišnjih odmora, polica štednog osiguranja zajedničke djece, medicinski troškovi zajedničke djece i slično) i ignorira sva upozorenja drugog supružnika o potrebi barem djelomičnog/povremenog sudjelovanja te ignorira obavijesti komunalnih tvrtki o ovrhama u slučaju daljnjeg neplaćanja računa), pritom zapravo samo iščekujući da drugom supružniku prekipi te da isti pokrene razvod? A taj drugi supružnik ujedno na kraju ipak plati sve režije jer ne želi da u domaćinstvu npr. bude isključen plin zbog neplaćenih računa.

3) Ako navedeno pod točkom 2 sudska praksa uzima u obzir, KAKO u tom slučaju jedan supružnik dokazuje takvo ignorantsko ponašanje drugog supružnika? Jesu li to npr. bančini ispisi kao potvrda o tome TKO u zadnjih X godina braka plaća režije i ostale gore spomenute troškove?

Hvala, 

Marijana Z.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Nema ti se tu što pametno reći, jer nema jednostavne formule i svaki postupak ima svoje specifičnosti. U svakom slučaju, postupak će trajati dugo, niti jedna strana neće biti potpuno zadovoljna, a obje će imati značajne troškove.

 

Što se tiče prakse, imam prijatelja koji je u sličnom postupku koji traje 4 godine, vrijednost imovine još nije utvrđena, on je radio, a supruga studirala, imovina mu je blokirana, do sada su imali troškova ukupno oko 20000 eura (u svim postupcima oko djece, viđanja i imovine). Kraj se ne nazire.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija