Jump to content

Problematika Trafostanice HEP-a


GrađaninRH123

Preporučene objave

Pozdrav, 
Imam nekoliko pitanja u vezi HEP-ovih trafostanica. 
U pitanju je TS 10/20 0,4, niskonaponska. 

1.) Da li je potrebna lokacijska dozvola HEP-u, za gradnju trafostanica? (Koji članak, kojeg Zakona to definira)
2.) Da li su sve trafostanice izgrađene od strane HEP-a od javnog interesa za Republiku Hrvatsku? (Koji članak, kojeg Zakona to definira, izdaje li se neka posebna potvrda u slučaju da jesu?)
3.) Ukoliko je trafostanica od javnog interesa za Republiku Hrvatsku koja institucija je nadležna za izdavanje građevinske dozvole ?  
4.) Koji pravilnici, članci zakona definiraju gradnju trafostanica, i posebne uvjete za njih ? 
5.) Je li nužno za trafostanicu da je ucrtana u Prostorni plan prije njezine gradnje ? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  1. Lokacijska dozvola je potrebna ukoliko se s vlasnikom zemljišta ne može postići dogovor i sklopiti pravni posao kupoprodaje tog zemljišta, u tom slučaju se provodi postupak izvlaštenja na temelju lokacijske dozvole (članak 125. st. 1 točka 7. Zakona o prostornom uređenju)
  2. Barem od 2012. godine od kada je na snazi Zakon o energiji (NN 120/12, 14/14, 95/15 102/15, 68/18) koji od onda ima nepromijenjeni članak 4. Stavak 2.  s utvrđenim interesom za RH  pri izgradnji elektroenergetskih objekata, te za njihovu izgradnju i održavanje. Koliko je meni poznato elektroenergetski objekti su oduvijek bili od interesa RH.
  3. Uobičajeno kao i za sve građevine koje nisu od državne ili regionalne važnosti - nadležno tijelo graditeljstva velikog grada ili nadležno tijelo graditeljstva županije. Pri tom nije kriterij da je građevina od  javnog interesa za Republiku Hrvatsku.
  4. Tu vam nažalost slabo mogu pomoći - možda vam pomogne uvid u regulativu sa stranice Hrvatske komore inženjera elektrotehnike, u rubrici: energetika ili popis propisa za polaganje stručnog ispita pri MPUGDI - ili vam se javi neki inženjer elektrotehnike.
  5. Ovisi o nivou razrade prostornog plana - tek u grafičkom prikazu urbanističkog plana uređenja (UPU-a) treba biti prikazan raspored trafostanica, s propisanom veličinom građevne čestice i odgovarajućim kolnim prilazom, a imam iskustva samo s našim GUP-om u kojem su prikazane postojeće i planirane TS 10/20 0,4. 
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • članci 99., 100. i 101. Zakona o gradnji
  • Uredba o određivanju građevina, drugih zahvata u prostoru i površina državnog i područnog (regionalnog) značaja

 

Bez detaljnog sagledavanja situacije predmetne trafostanice u svjetlu odredbi PP, ne bih se izjašnjavala o mogućnosti poništenja te građevinske dozvole (vjerojatno je nadležno tijelo graditeljstva imalo argumente za njeno izdavanje, a na MPUGDI je da procijeni da li su bili ti argumenti utemeljeni na provedbenim odredbama konkretnog UPU-a ili prostornih planova (višeg i nižeg reda), s uključenim kartografskim prikazom .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko nije navedeno u prostorom planu?

detaljni prostorni plan nije izrađen za to područje, gup ne spominje to, prostorni plan nema navedeno. 

I da li je potrebno da to bude zaseban članak u prostornom planu, bas za trafostanice, ili se korisiti opčenita udaljenost, kao i za druge objekte - stambene, pomoćne... ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 20. 07. 2024. u 16:22, GrađaninRH123 je napisao:

Ukoliko je razrađeni UPU, i ima prikaz trafostanica, a ona je izgrađena na mjestu gdje je nema ucrtane, da li je to važeča lokacija, ili se može dogoditi poništenje građevinske dozvole zbog toga razloga ? 

 

prije 8 sati , GrađaninRH123 je napisao:

detaljni prostorni plan nije izrađen za to područje, gup ne spominje to, prostorni plan nema navedeno. 

Sad ste unijeli potpunu zbrku u svoju temu. Da rezimiramo - da li to područje ima razrađen UPU ili nema ili je to samo bilo hipotetsko pitanje? Da li je izdana građevinska dozvola za tu TS ili nije?

Ne vidim razloga za inzistiranje na udaljenosti od međe dok su se prije vrlo često TS smještale u dijelu prizemlja višestambenih stambenih zgrada. Koliko znam, od takvog smještaja TS se zadnjih godina odustalo (iz kojekakvih razloga). Ali obzirom da su to u pravilu samostojeće građevine bez otvora (samo s ventilacijskim otvorima) nema razloga da ne budu smještene ili na 1m od međe (rijetko), mada gdje god je to moguće nastoji se locirati TS barem na 3 m od međe građevne čestice.

Ako u poglavlju s naslovom Energetski sustav (ili nešto slično tome) bilo kojeg detaljnijeg prostornog plana ne postoje prostorni uvjet za udaljenost od međe, znači da je ta udaljenost vidljiva na karografskom prikazu ili da je zadana općim kriterijima. Uz to, svaki prostorni plan, ima manje-više sivih područja primjene koja se trebaju tumačiti na deduktivni način ili u skladu s propisanom zakonskom procedurom...

Pritom, cijelo vrijeme imajte na umu da su TS kao elektroenergetske građevine od interesa za RH nužne - da ih nitko ne bi htio u svojoj blizini stanovanja, ali bi svi htjeli urednu opskrbu električnom energijom:S.

uređeno: od Antuntun56
korekcija odgovora
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima UPU, ali nema navedene te informacije za udaljenost. 
Građevinska je izdana, ali se osporava njezin legitimitet. 

Udaljenost od međe je problematična, jer nalazim podatke koji govore da iz sigurnosnih razloga je zabranjena gradnja u krugu od 5m od TS. Ukoliko su oni na 1m od međe,  znači da ja u budućnosti na 4m  u krugu nje, tj. 30cca m2 svoje građevinske parcele ne mogu graditi.  

Da li sve TS spadaju u interes Republike Hrvatske? U zakonu o energiji čl. 4. tako stoji, ali to bi značilo da imaju i pravo izvlaštenja i gradnju na lokacijama koje im odgovaraju. Možda TS kao objekat jest od interesa, ali sama njezina lokacija nije. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , GrađaninRH123 je napisao:

Građevinska je izdana, ali se osporava njezin legitimitet. 

U cijeloj toj priči u svjetlu izdane lokacijske lokacijske dozvole bitna činjenica je da li se radilo o izvlaštenju dijela vašeg zemljišta, ili nije.

Ukoliko se radilo o izvlaštenju vašeg zemljišta, te se niste žalili na izdanu lokacijsku dozvolu, ona je kao pravomoćna  bila temelj za postupanje po Zakonu o izvlaštenju, i nemate nikakvog utemeljenja za žalbu na građevinsku dozvolu.

A ako se nije radilo o izvlaštenju vašeg zemljišta, nego susjednog zemljišta budući da je susjedna čestica bila predmet izdavanja lokacijske dozvole, prema odredbama članka 141. stavak 2. Zakona o prostornom uređenju niste imali status stranke u postupku (“iznimno od stavka 1. ovoga članka, stranka u postupku lokacijske dozvole za provedbu zahvata u prostoru koji je od interesa za Republiku Hrvatsku ili koju izdaje Ministarstvo su podnositelj zahtjeva, vlasnik nekretnine za koju se izdaje lokacijska dozvola i nositelj drugih stvarnih prava na toj nekretnini. u postupku”). U stavku 1. istog članka propisano je da su stranke u postupku i neposredni susjedi – vlasnici i nositelji drugih stvarnih prava.

prije 6 sati , GrađaninRH123 je napisao:

Udaljenost od međe je problematična, jer nalazim podatke koji govore da iz sigurnosnih razloga je zabranjena gradnja u krugu od 5m od TS. Ukoliko su oni na 1m od međe,  znači da ja u budućnosti na 4m  u krugu nje, tj. 30cca m2 svoje građevinske parcele ne mogu graditi.  

Formalno je tako kako ste i sami zaključili.

prije 6 sati , GrađaninRH123 je napisao:

Možda TS kao objekat jest od interesa, ali sama njezina lokacija nije. 

S obzirom da se lokacijska dozvola izdaje za zahvat u prostoru, mislim da vam ovaj navod neće proći u nadležnom Ministarstvu kojem bi uložili žalbu na građevinsku dozvolu - osim ako se pokaže da je lokacijska dozvola izdana protivno odredbama UPU-a (u tom slučaju ostaje moja konstatacija da svaki prostorni plan ima sivih područja koja su podložna rastezljivom tumačenju). Za napasti pravomoćnu lokacijsku dozvolu putem žalbe na građevinsku dozvolu stvarno treba teška artiljerija. Pretpostavljam da će nadležno Ministarstvo već naći načina da ostavi predmetnu lokacijsku dozvolu na snazi, ako ništa drugo s formalnim obrazloženjem da niste bili stranka u postupku izdavanja LD, odnosno da odbaci vašu žalbu na građevinsku dozvolu kao neosnovanu.

Također je u idejnom projektu bio predviđen smještaj TS na minimalnoj udaljenosti 1 m od međe vaše čestice pa prvostupanjsko tijelo nije reagiralo na tu minimalnu udaljenost od međe vaše građevinske čestice.

Isto tako, je sastavni dio vodeće mape glavnog projekta izjava projektanta da je taj projekt izrađen u skladu s odredbama pravomoćne lokacijske dozvole.

Nije za zanemariti da je sastavni dio idejnog projekta geodetska situacija stvarnog stanja sa prijedlogom oformljenja građevinske čestice trafo stanice, a iz koje je također razvidno da nemate nikavu građevinu izgrađenu na 3 m od međe,

Nije utješno, ali je tako… Trebate uložiti žalbu, pa što bude, bude…ako ne završi: mali čovjek vs HEP-a, kao velikog sustava zaštićenog interesom od RH…

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , slavko1941 je napisao:

Ali to sve skupa neće pomoći HEP će istu postaviti gdje je nakanio. Nije mi baš ugodno to napisati, ali to je stvarnost koju treba prihvatiti.

Nisam napisala da nadležno Ministarstvo ima pravo i poništiti navedenu pravoćnu lokacijsku dozvolu po pravu nadzora nad provođenjem Zakona o prostornom uređenju temeljem ovlasti navedenih u članku 5. i 180. istog Zakona u slučaju procjene da je ona izdana protivno prostornom planu na koji se poziva.

Ali, ja ne bih s time računala.

Sve dok ona važi i uz to je pravoćna, moje osobno mišljenje je da vam je uzalud svaki trud pisanja žalbe na GD, pa se pridružujem korisniku slavku1941.

A što je HEP ponukalo da smjesti TS na metar od vaše međe, predvidjevši minimalnu površinu  čestice za TS ne može se znati - dok su kao veliki sustav izgubili milione u plinskoj aferi, na prizemnom nivou u kontaktu s malim ljudima pri gradnji neke TS cicijaše na svakom euru za izvlaštenje zemljišta...:svorc::confused:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija