Jump to content

Uporabna dozvola


DamirPetric

Preporučene objave

Obiteljska kuća je izgrađena prije 1968. godine i nakon 2010. godine je adaptirana unutar postojećih gabarita. Kao takva imala je 2 etaže s po jednim stanom na svakoj etaži.

Godine 2018. je započeta izgradnja još jednog stana, izvan postojećih gabarita kuće, bez Projekta i bilo kakve zakonom propisane dokumentacije. Gradnja je završena tijekom 2019. godine, da bih nedugo nakon toga bila ishođena i Uporabna dozvola za građevine izgrađene do 15.2.1968. godine i to za cijelu kuću, uključivši i novoizgrađeni stan.

Nakon nekoliko godina izrađen je i Elaborat o etažiranju, u kojem se navodi kako kuća ima 3 odvojene cjeline ukupne površine 197,60 m2, dok u Izvadku iz zemljišnih knjiga piše da je površina kuće 159 m2.

Trebao bih postati vlasnik tog stana, ali me cijela situacija brine. Nije mi logično da se 2018. godine moglo započeti s gradnjom stana bez ikakvog Projekta i bilo kakve dozvole za gradnju. 2018. godine? Tim prije što mi vlasnici ne žele predočiti niti Uporabnu dozvolu, niti bilo kakav dokument koji je trebao prethoditi izdavanju Uporabne dozvole. Imam li razloga za brigu? Kako uopće biti siguran da je stan izgrađen kvalitetno i u skladu s pravilima struke? Tim prije što je nadograđen na nekakvoj ostavi koja je izgrađena baš kao ostava i nije bilo planirano da se iznad nje nadograđuje cijeli stan. I još iznad septičke jame.

Što bih trebao poduzeti?   

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovakvim okolnostima koje vi navodite vlasnici nisu mogli dobiti Uporabnu dozvolu.

Elaborat o etažiranju nije nikakav dokumenat na osnovu kojeg se može dobiti Uporabna dozvola već je to samo određivanje što kome pripada u zgradi.

Mjerodavno je stanje koje je navedeno u Zemljišnim knjigama i Katastru.

Stvarno imate razloga za brigu, bez upisanog sadašnjeg stanja u Vlasničkim knjigama i Katastru, kao i Uporabne dozvole nemojte ništa kupovati jer vjerovatno i ne znate koje će posljedice nastati kada budete pokušali ozakoniti dio objekta sagrađenog nakon 1968 god. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija