Jump to content

Prokisnjavanje balkona


Jasna1956

Preporučene objave

Kupila sam stan na trecem posljednjem.katu zgrade sa velikim.balkonom koji nije natkriven.Sada susjed ispod mene trazi da saniram povrsinu jer balkon prokisnjava.Kada je bila vlasnica prije mene neznam pred koliko vremena ,isti susjed je sam o svojem trosku promjenio plocice i okapnicu.Dakle sam je investirao i sanirao.isti.Nakon sto sam u stanu mjesec dana rekao mi je da sam ja duzna napraviti hidroizolaciju i drugo sto je veliki izdatak.Malo se infarmirajuci kasno je da se to trazi od investitora ili projektanta jer je zgrada stara 20 g.

Ali navodi se da je nastavak krova odnosno krov je na 2m visine iznad pa bih se nesto moglo traziti iz pricuve.

Da li je to tako ili sam ja kao vlasnica duzna njima to rjesavati jer ja sa balkonom nemam nikakovih problema?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , Jasna1956 je napisao:

Sada susjed ispod mene trazi da saniram povrsinu jer balkon prokisnjava.Kada je bila vlasnica prije mene neznam pred koliko vremena ,isti susjed je sam o svojem trosku promjenio plocice i okapnicu.Dakle sam je investirao i sanirao.isti.Nakon sto sam u stanu mjesec dana rekao mi je da sam ja duzna napraviti hidroizolaciju i drugo sto je veliki izdatak.

Nemate potrebe rješavati taj problem s predstavnikom suvlasnika zgrade, već isključivo raspraviti  problem s prokišnjavanjem terase s upraviteljem zgrade, te o mogućnosti finaciranja radova na račun pričuve - a u razgovoru s upraviteljem bi trebali inzistirati da vaša terasa kao dio nenatkrivenog krova zgrade predstavlja dio zajedničkog dijela zgrade – pete fasade, te da njenu sanaciju treba izvesti na teret pričuve zgrade. Budite uporni u svojoj argumentaciji.

Također je nejasno zašto prvi puta nije postavljena hidroizolacija ispod pločica – bilo da su postavljane nedozvoljeno u vlastitoj režiji od spomenutog susjeda

ili da ih je u postavljao majstor keramičar, još drastičniji slučaj traljavo obavljenog posla…a koji posao se sada ponovno stavlja vama kao obveza.

Kako god bilo, krajnji rezultat je da vaša terasa ne drži vodu – i u doslovnom i prenesenom značenju.

prije 7 sati , Jasna1956 je napisao:

Ali navodi se da je nastavak krova odnosno krov je na 2m visine iznad pa bih se nesto moglo traziti iz pricuve.

Nije jasno na koji način je krov izveden u odnosu na terasu - s prepustom strehe iznad terase od 2 m, ili se streha kosog krova spušta na visinu 2 m iznad terase? (fotografija bi jako dobro došla).

prije 7 sati , Jasna1956 je napisao:

Da li je to tako ili sam ja kao vlasnica duzna njima to rjesavati jer ja sa balkonom nemam nikakovih problema?

Sve detalje svog postupanja riješit ćete s upraviteljem zgrade. Ako je terasa ispravno izvedena, u padu od zgrade, možda je dovoljno ugraditi lulicu za odvod kišnice.

Niste naveli u upitu niti površinu terase, niti njene proporcije (a bez uobličene slike u glavi teško se odlučujem za davanje odgovora) – jedna od mogućnosti je izvođenje nadstrešnice za koju bi trebalo ishoditi izmjenu i/ili dopunu građevinske dozvole na temelju glavnog projekta za iste radove, a trošak ishođenja tog akta bi trebao ići na teret pričuve (kao nastavka, odnosno  zajedničkog dijela krova zgrade). S druge strane, s obzirom da spominjete i balkon (a balkoni su uglavnom istureni kao konzole izvan gabarita zgrade), nije baš suviše jasna situacija u svezi nenatkrivenosti vaše terase (uz spominjanje onih 2 m).

Da li je vaša terasa jedina u zgradi izvedena na taj nenatkriveni način ili još postoji neka simetrična terasa na 3. etaži iste zgrade? Nadstrešnica bi bila dobro rješenje i za kišu i ljeti za zaštitu od sunca.

Ili možete postaviti solidniju tendu iznad terase, kao najjeftiniju soluciju.

S obzirom na činjenicu da prokišnjavanje vaše terase nije isključivo samo vaš problem, nego zgrade (isto bi bilo da vama prokišnjava eventualno krov kao zajednički dio zgrade pa bi sanacija krova također bila na teret pričuve), trebali biste se pokrenuti i inicirati poteze prema upravitelju, čime biste izbjegli i eventualnu sudsku tužbu za nanošenje štete na nekretnini susjeda s drugog kata koji vas uvjerava da je vaša obveza sanacija terase.

Jer dok vi dokažete da to nije vaša krivica, proš'o vlak (vrijeme  i živci).

 

PS: s obzirom činjenicu da je to ponovna vaša objava na legalisu, smatrala sam svojom obvezom da iznesem svoje mišljenje u svezi te teme koja vas očigledno vrlo tišti, a ostala je bez odgovora,  kao i da rješenje tog problema u svezi namirenja troškova iz sredstava pričuve  i nije baš tako jednoznačno, očekujem daljnje komentare u svezi mog iznijetog stava.

uređeno: od Van Gogh
proširenje odgovora
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sva težina ovog problema sadržana je u činjenici da na dva upita nitko nije dao savjet, ali je u odgovoru prije dano dosta mogućih odgovora i savjeta za eventualno rješenje.

Pa ću pokušati ukratko dati moje mišljenje:

1. Terasa je vjerovatno etažirana u sastav vašeg stana, nije dostupna ostalim stanarima na slobodno korištenje, te ne može biti tretirana kao zajednički prostor.To znači da pričuva ne dolazi u obzir. Ali ako se ostali stanari slože da taj zahvat ide iz pričuve, onda je to moguće jer je to, ovisno o veličini veliki trošak koji se uobičajeno plaća po m/kv

2. Ne možete se pozvati na skrivenu manu jer je davno prošao rok za traženje odgovornosti od izvođača.

3. Takve su greške dosta česte pogotovo na ravnim krovovima, terasama i balkonima  i treba ih pažljivo sanirati. Taj posao mogu raditi samo stručne osobe,  ne neki kvazi majstori koji se u sve razumiju.

4. Donji stanari kojima je napravljena šteta mogu tražiti da im se trošak sanacije nadoknadi

Ali svakako se najprije savjetujte sa upraviteljem zgrade, on sigurno zna sve odgovore.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Balkon.je velik,dug je 8m i sirok.1.20cm.

Stan je u potkrovlju zato je kroviste blizu balkona.Tenda je nova ja sam je dala zamjeniti ali kisa pada ispod nje.Doticni stanar ispod mene je upravo predstavnik stanara

Sigorno ispod plocica nema hidroizolacije ,ali okapnica od lima je svuda naokolo

Na balkonu od stana do mene je ista situacija ali nikada nanovo nije mjenjano nista.

Citala sam savjet negdje da obzirom da je istureni dio stana i zadnja etaza da bih se moglo bar dio troskova pokriti iz pricuve

Susjed ispod odnosno isti predstavnik stanara   nije mi jasno kako je vec jednom o svom trosku sve izmjenio i problem ostaje

A mene stavlja u poziciju koja financijski nije laka a evidentno traje godinama.

Za nadstresnicu ja nemam sredstava a pitanje zbog oluja mislim da je to upitno.

Po prvom savjetu boriti cu se da dio se plati iz pricuve a mozda da iszi susjed i ja podjelimo ostale troskove jer zadnja je bila njegova sanacija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što sam se očitovala, nerado dajem komentare bez uobličene slike u glavi o predmetnoj temi. Taj nenatkriveni balkon ja sam u svojoj glavi predočila kao nenatkrivenu terasu drugih proporcija pa sam imala sasvim drugu predođžbu o naravi te terase kao dijelu prohodnog krova, a što bi imalo sasvim drugu konotaciju u smislu pričuve.

Osjećam se potaknuta da opravdam moje asocijativne puteve/bespuća , jer me je zaista sram na selektivnom čitanju dva upita koji se odnose na sanaciju balkona, a ne terase - hvala korisniku @slavko1941 da me je dopunio, odnosno ispravio u mom razmišljanju, na obazriv način kako to on već umije :klanja:

Činjenica je da se radi o djelomično nenatkrivenom balkonu, te da je taj balkon pripadak stana, nedostupan ostalim suvlasnicima u zgradi, ali predstavlja završni dio stropne ploče donje etaže, pa ostajem pri svom stavu da bi se trebali obratiti upravitelju te inzistirati na podmirenju troškova sanacije iz sredstava pričuve , kao i da sagledavanje rješenja tog problema u svezi namirenja troškova iz sredstava pričuve i nije baš tako jednoznačno.  

Kako i sami kažete, na susjednom stanu nema problema dok na vašem ima i nakon susjedove nekvalitetne sanacije balkon - jednostavno zla sreća koja vam je donijela hrpu problema.

Mada ne znam koje je susjed imao zakonsko uporište na zahvat sanacije pripadka tuđeg stana, koja je uz to nekvalitetno izvedena, i to prema susjedovoj tvrdnji o vlastitom trošku.

Sanaciji nenatkrivenog balkona iz sredstava pričuve ide u prilog i slijedeći odgovor sa stranice Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrade (uz ogradu pregleda građevinskog vještaka) i par pravopisnih grešaka - uvijek u tako diskutabilnim slučajevima postoji neka ograda u iznošenju mišljenja.

uređeno: od Van Gogh
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na misljenjima.

Danas sam.razgovarala sa susjedom kojem prokisnjava balkon.Njegova supruga je rekla da ce to prijaviti sanitarnoj inspekciji.

Ali propitkujuci imformacije o istom balkonu a prije mene je bilo dvoje vlasnika  od samoga pocetka izgradene zgrade bio je isti ali vjerojatno manji problem

Niti jednog vlasnika nisu teretili da to sanira.Susjedni balkon na istoj etazi isto prokisnjava ali stanari su se oglusili na sanaciju.Zapravo je greska u projektu

Danas sam razgovarala sa upraviteljem zgrade koji se ograduje o sredstvima pricuve

Ali mislim da je meni najvazniji argument to sto je susjed ispod sam o svome trosku angazirao majstora da bih balkon uz sve izolacije procurio za nekoliko mjeseci.Dakle ON je izolirao balkon izvodio radove a curenje traje 11 godina iza tkz. Sanacije

Da bih mene trazio 2 mj nakon sto sam uselila sanaciju.Troskovi za mene bili bih 5000e.

Vodena time zapravo u NJIHOV rad ne zelim se mjesati i smatram da je to njihova greska   ,problem

Molim Vas za misljenje.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija