Jump to content

Maksimalno prekovremenih uz dodatni rad


robyhr

Preporučene objave

Pozdrav, supruga radi kod primarnog poslodavca puno radno vrijeme (40h tjedno) te uz to radi na temelju ugovora o dodatnom radu 8h tjedno kod sekudarnog poslodavca.

Primarni poslodavac sada trazi da radi prekovremeno (radi povecanja obujma posla) te ju zanima koliko sati jos moze raditi prekovremeno kod primarnog poslodavca s obzirom da ima ugovor o dodatnom radu, a da time ne bude pocinjen prekrsaj u smislu prekoracenja limita koliko radnik ukupno smije raditi.

Njoj nije problem raditi prekovremeno, samo ju muci da ne bude ona (ili poslodavac) u prekrsaju radi toga.

Hvala i lp,

Robert

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo što Zakon o radu kaže o prekovremenom radu:

Prekovremeni rad

Članak 65. (NN 93/14151/22)

(1) U slučaju više sile, izvanrednog povećanja opsega poslova i u drugim sličnim slučajevima prijeke potrebe, radnik je na pisani zahtjev poslodavca dužan raditi duže od punog, odnosno nepunog radnog vremena (prekovremeni rad).

(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, ako priroda prijeke potrebe onemogućava poslodavca da prije početka prekovremenog rada uruči radniku pisani zahtjev, usmeni zahtjev poslodavac je dužan pisano potvrditi u roku od sedam dana od dana kada je prekovremeni rad naložen.

(3) Ako radnik radi prekovremeno, ukupno trajanje rada radnika ne smije biti duže od pedeset sati tjedno.

(4) Prekovremeni rad pojedinog radnika ne smije trajati duže od sto osamdeset sati godišnje, osim ako je ugovoreno kolektivnim ugovorom, u kojem slučaju ne smije trajati duže od dvjesto pedeset sati godišnje.

(5) Zabranjen je prekovremeni rad maloljetnika.

(6) Trudnica, roditelj s djetetom do osam godina života te radnik koji radi u nepunom radnom vremenu kod više poslodavaca mogu raditi prekovremeno samo ako dostave poslodavcu pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad, osim u slučaju više sile.

(7) Matični poslodavac može radniku koji radi u dodatnom radu naložiti prekovremeni rad samo ako radnik dostavi poslodavcu pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad, osim u slučaju više sile.

(8) Poslodavac kod kojeg radnik obavlja dodatan rad ne smije naložiti prekovremeni rad, osim u slučaju više sile. 

 

Iz prethodno navedenog slijedi da je vaša supruga ima do limita prekovremenih sati od 50 sati/tjedno još 42 sata /tjedno iz stavka 3. članka 65., no također treba uzeti u obzir i primjenu stavka 4. istog članka.

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija