Jump to content

Služnost puta na nerazvrstanoj cesti.


Sonic Master

Preporučene objave

Poštovani,  privatni investitor je na svojoj čestici  izgradio stambene zgrade koje uz glavni kolni prilaz sa ulice koristi još jedan kolni prilaz do druge ulice.

Ovaj drugi kolni prilaz prolazi kroz dvorište ( javna površina, nerazvrstana cesta) zgrade do druge ulice što stvara ( moje osobno mišljenje)  situaciju protiv javnog interesa jer se gubi nekoliko parking mjesta i značajno povečava prolaz kroz dvorište

Zanima me da li je na javnu česticu ( nerazvrstana cesta) privatni investitor trebao od vlasnika ( grad) trebao ugovoriti  pravo na služnost puta do javne ceste ( uz napomenu da mu je glavni kolni prilaz na suprotnoj  strani na drugoj ulici)?

unaprijed hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

JLU koja ima u naležnosti pravo upravljanja nerazvrstanom cestom ima pravo u tehničkom i prostorno planskom pogledu propisati način i uvjete korištenja nerazvrstanom cestom, kao i prometa u mirovanju (broja parkirališnih mjesta, broja invalidskih p.m.), način priključka na nerazvrstanu cestu i sl. što je najvjerojatnije učinjeno i kod ovih stambenih zgrada.

Investitor nije u imovinsko pravnom pogledu trebao sklopiti nikakav ugovor o pravu služnosti do javne ceste, jer i nerazvrstana cesta se prema Zakonu o cestama smatra javnim dobrom u općoj uporabi kao neotuđivom vlasništvu jedinice lokalne samouprave, na koji način se upisuje u ZK, te kao takva je pristupačna svima, pa i stanovnicima predmetnih stambenih zgrada, uz napomenu da je gradnja nerazvrstanih cesta također od interesa RH. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija