Jump to content

Gradnja na međi


ABZ

Preporučene objave

Poštovani,

prije desetak godina susjed je tik do moje međe napravio objekt (zid) visine ca.3m, i u dužini ca 15m uz moje zemljište.
Objekt je napravljen bez mog znanja i bez moje suglasnosti, a ja sam u to vrijeme bio odsutan iz (tog) mjesta stanovanja.
Objekt je komercijalne naravi, vjerujem, tj. pretpostavljam da je legaliziran.
Nakon svega toga susjed je počeo graditi montažni objekt u nastavku tog prvog betonskog objekta...i meni je sad toga dosta.
Sad želim sve to revidirati, prvenstveno jer je prvi put radio bez moje suglasnosti, i sada to isto pokušava pred mojim očima...bez pitanja.
Osim gradnje koju sada izvodi, zanima me da li se išta može napraviti i po pitanju gradnje iz prošlosti, a koja je napravljena bez mog pristanka.
I da li graditelj za takve stvari mora tražiti odobrenje (potpis) susjeda, i da li itko u ovoj državi snosi posljedice za ta svoja (ne)djela.

Hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 07. 10. 2024. u 20:49, ABZ je napisao:

Objekt je komercijalne naravi, vjerujem, tj. pretpostavljam da je legaliziran.

Da li je legaliziran - tu činjenicu možete provjeriti u nadležnom tijelu graditeljstva. Ako je legaliziran, zaboravite na svaki naknadni pokušaj osporavanja legalizacije - u tom postupku ste bili pozvani na uvid u spis sukladno odredbama članka 17. stavak 3. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, citiram: "Poziv za uvid u spis radi izjašnjenja dostavlja se strankama javnom objavom na oglasnoj ploči nadležnog upravnog tijela na čijem se području nalazi zgrada za koju je zatraženo donošenje rješenja o izvedenom stanju," a "stranka koja se nije odazvala pozivu za uvid u spis predmeta radi izjašnjenja ne može zbog toga tražiti obnovu postupka", prema stavku 5. istog članka Zakona.

A, ako nije ozakonjena ta zgrada - opet mu malo što možete. Primjerice, pod uvjetom da je ta građevina smještena uz vašu među izvedena bez otvora ili prepusta strehe na međi, građevinska inspekcija će mu po vašoj prijavi, vjerojatno odrediti plaćanje kazne za bespravnu gradnju, a ne rušenje te građevine, jer susjed ima pravo smjestiti svoju zgradu uz među, budući da je to pravo recipročno, u (gotovo) svim prostornim planovima - gotovo je stavljeno u zagradu jer nisam upoznata sa svim prostornim planovima, ali je gradnja na međi uobičajeno prostorno plansko rješenje.

Dana 07. 10. 2024. u 20:49, ABZ je napisao:

 Nakon svega toga susjed je počeo graditi montažni objekt u nastavku tog prvog betonskog objekta...

I montažna zgrada je u smislu propisa koji uređuju prostorno uređenje i gradnju u kategoriji građevina koje se svrstavaju prema svojoj namjeni i površini. Naime, ako  se ta montažna zgrada izvodi kao "pomoćna zgrada koja ima jednu etažu do 50 m² tlocrtne površine", ona se može prema odredbama članka 4. točka 1. a) Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, izvoditi samo na temelju glavnog projekta, a bez ishođenja građevinske dozvole, uz uvjet da njeno izvođenje ne smije biti zabranjeno prostornim planom ili na drugi način protivno prostornom planu - izvod iz članka 1. stavak 2. istog Pravilnika. (da se ne ponavljam, molim vidjeti što kaže PP na temu izgradnje na međi u prethodnom dijelu odgovora, s naglaskom da projektant odgovara za usklađenost glavnog projekta s odredbama PP).

Bilo bi lijepo od njega, kao prvog susjeda, da vas je upoznao sa svojom namjerom gradnje uz zajedničku među, odnosno da vam je pokazao glavni projekt na temelju kojeg izvodi tu montažnu zgradu - ili ga tražite da vam pokaže taj glavni projekt. Pod uvjetom da izvodi predmetnu zgradu, karakteristika iz članka 4. točka 1. a) Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, bez glavnog projekta, možete ga prijaviti građevinskoj inspekciji.

Druga stvar je ako će ta montažna građevina imati namjenu koja ne bi bila pomoćna, ili biti pomoćne namjene, a biti predviđena s dvije etaže (primjerice s potkrovljem) ili  veća od 50 m², automatski se provodi upravni postupak izdavanja građevinske dozvole u kojem ćete vi sudjelovati kao stranka u postupku. 

 

Dana 07. 10. 2024. u 20:49, ABZ je napisao:

Osim gradnje koju sada izvodi, zanima me da li se išta može napraviti i po pitanju gradnje iz prošlosti, a koja je napravljena bez mog pristanka.

I da li graditelj za takve stvari mora tražiti odobrenje (potpis) susjeda

Vaš susjed ne treba vaš pristanak da bi na svom zemljištu izgradio neku zgradu - treba "pristanak prostornog plana", pa pod uvjetom da je provedbenim odredbama prostornog plana dozvoljena gradnja na međi spomenute montažne građevine, u tom slučaju malo toga možete poduzeti u smislu osporavanja susjedu njegovog prava gradnje na međi, osim svog prava da prilikom gradnje zgrade na svojoj čestici, smjestite zgradu uz među, a do njegove...

 

uređeno: od Van Gogh
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija