Jump to content

strani državljanin-uknjižba


anonimno

Preporučene objave

Obzirom da RH ima uzajamnost sa Švedskom što se tiče stjecanja nekretnina od stranih osoba, a nema sa BIH morate se "koristiti" vašim švedskim državljanstvom. Na stranicama ministarstva pravosuđa imate dosta podrobno označene isprave koje su za postupak potrebne. Inače morate imati punomoćnika u RH radi primanja pismena, najbolje odvjetnika (ili eventualno ako imate nekog od rodbine).

Kada zaključite ugovor i isplatite cijenu, prikupite ostale navedene isprave i sve pošaljite na Ministrastvo pravosuđa. Procedura traje nekoliko mjeseci do godine dana.

Nakon stjecanja suglasnosti svu dokumentaciju koja je i inače potrebna za uknjižnu vlasništva zajedno sa suglasnošću dostavite nadležnom zemljišno knjižnom odjelu, a u rokju od 30 dana od dana primitka suglasnosti morate prijaviti i porez na promet nekretnina.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kad smo već kod uknjižbe stranaca, moj otac je državljanin Srbije, rješenjem o nasljeđivanju je dobio u Hrvatskoj od majke hrvatice teren s neucrtanom kućom, a jedan dio istog terena dobio je stric. Stric provodi parcelaciju te tužbu za ispravak uknjižbe, te se uknjižava na svoj dio. Otac se još nije uknjižio, ali sad kad nam trebaju čisti papiri, jedna odvjetnica nam je dala informaciju da se stranac bez problema može uknjižiti po rješenju o nasljeđivanju, ali kad je ovakva situacija, da je potrebna tužba za ispravak uknjižbe, po toj tužbi se neće moći uknjižiti jer se za sve osim nasljeđivanja traži ili državljanstvo ili reciprocotet.

 

Je li moguće da postupak ispravka uknjižbe poništava njegova prava kao nasljednika, to mi zvuči nevjerovatno i za ovu našu banana državu???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

teško da vam netko može kvalitetno odgovoriti uz tako malo podataka. nije mi baš jasno na što mislite pod tužbom za ispravak uknjižbe?

Očito je problem u tome što mu se rješenje o nasljeđivanju sada ne može provesti jer je u međuvremenu izmijenjen opis nekretnine u zemljišnoj knjizi zbog parcelacije koju je stric proveo. no stric je mogao provesti samo za onaj dio koji je njemu pripao, pa bi trebalo najprije provjeriti je li moguće izmijeniti rješenje o nasljeđivanju prema aktualnom stanju zemljišne knjige pa ga tek potom provesti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija