Jump to content

Prvi stan-kuća i porezno oslobođenje


anonimno

Preporučene objave

Zakonom o porezu na promet nekretnina oslobođen je plaćanja tog poreza građanin koji kupuje prvi stan ili kuću kojom rješava svoje stambeno pitanje, kao što piše u članku 11. toga Zakona:

------------------------------------------------------

9. građani koji kupuju prvu nekretninu (stan ili kuću) kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje uz uvjet:

 

9.1. da imaju hrvatsko državljanstvo,

 

9.2. da prijavljuju prebivalište u mjestu i na adresi gdje se nekretnina (koju kupuju) nalazi,

 

9.3. da veličina nekretnine (stan ili kuća) koju kupuje građanin, ovisno o broju članova njegove uže obitelji, ne prelazi površinu kako slijedi:

 

za 1 osobu do 50 m2 stambenog prostora

 

za 2 osobe do 65 m2 stambenog prostora

 

za 3 osobe do 80 m2 stambenog prostora

 

za 4 osobe do 90 m2 stambenog prostora

 

za 5 osoba do 100 m2 stambenog prostora

 

za 6 osoba do 110 m2 stambenog prostora

 

za 7 i više osoba do 120 m2 stambenog prostora

 

9.4. ako veličina nekretnine (stan ili kuća) koju građanin kupuje prelazi zadane površine iz podtočke 9.3. tada se porez na nekretninu plaća samo na višak stambenog prostora,

 

9.5. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu (stan ili kuću) koja zadovoljava njihove stambene potrebe. Pod nekretninom (stan ili kuća) koja zadovoljava stambene potrebe smatra se vlasništvo stambenog prostora koji je opremljen osnovnom infrastrukturom i zadovoljava higijensko-tehničke uvjete. Odgovarajućim stanom ne smatra se stan u vlasništvu fizičke osobe kojim se koristi zaštićeni najmoprimac,

 

9.6. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu stan, odnosno kuću za odmor te druge nekretnine znatnije vrijednosti. Pod drugom nekretninom znatnije vrijednosti podrazumijeva se građevinsko zemljište i poslovni prostor u kojem građanin ili član njegove uže obitelji ne obavlja registriranu djelatnost, a vrijednost nekretnine je približna vrijednosti nekretnine (stana ili kuće) koju građanin kupuje,

 

9.7. članovima uže obitelji, u smislu ovoga Zakona, smatraju se bračni drug te djeca prijavljena na istoj adresi kao i građanin.

 

10. Porez iz točke 9. ovoga članka plaća se ako se stan ili kuća otuđi u roku od 5 godina od dana nabave nekretnine, odnosno ako Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu bili ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje.

 

11. Porez na promet nekretnina ne plaćaju građani koji kupuju zemljište površine do 600 m2, na kojem će graditi kuću za rješavanje vlastitog stambenog pitanja, uz uvjete iz podtočaka 9.1., 9.5., 9.6. i 9.7. ovoga članka.

 

11.1. ako veličina nekretnine (zemljište) koju građanin kupuje prelazi površinu iz točke 11. ovoga članka, tada se porez na promet nekretnina plaća samo na višak površine.

 

12. Porez iz točke 11. ovoga članka plaća se ako se na zemljištu u roku od 5 godina ne izgradi kuća ili ako se zemljište otuđi u roku od 5 godina od dana nabave, odnosno ako Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu bili ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje.

 

13. Porez na promet nekretnina ne plaćaju građani koji kupuju prvu nekretninu kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje kao novosagrađenu nekretninu u dijelu koji čini vrijednost zemljišta i iznos naknade za komunalno uređenje zemljišta prema odluci mjerodavnih tijela, uz ispunjenje uvjeta iz podtočaka 9.1., 9.2., 9.3., 9.5., 9.6. i 9.7. ovoga članka.

 

13.1. ako veličina nekretnine (novosagrađene nekretnine) koju građanin kupuje prelazi zadane površine iz podtočke 9.3. ovoga članka, tada se porez na promet nekretnina plaća samo na pripadajući dio zemljišta koji se odnosi na višak stambenog prostora.

 

14. Porez iz točke 13. ovoga članka plaća se, ako se nekretnina (novosagrađena nekretnina) otuđi u roku od 5 godina od dana nabave, odnosno ako Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu bili ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje.

 

15. Građani koji su iskoristili pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina iz točaka 9., 11. i 13. nemaju pravo na ponovno oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina.

----------------------------------------------------

 

Ja sam kupio prvi stan. Članovi moje obitelji koji zajedno stanujemo smo supruga i ja i sin od 26 godina koji s nama stanuje i živi od rođenja.

U poreznoj upravi su mi rekli da punoljetnog sina ne mogu prijaviti odnosno da se on ne računa kao član obitelji jer bi time izgubio pravo "sutra" kad on bude kupovao svoj stan na isto porezno oslobađanje.

 

Ja sam ga uz njegovu suglasnost svejedno prijavio. To sutra kad će uopće biti i šta će biti, stanovi nisu pokretnine male vrijednosti da se kupuju i prodaju kao igračke, je neizvjesno. Ako dođe do toga i kad dođe, a nadamo se svi da će nam i djeca jednog dana kupovati ne samo stanove za sebe, da on jednog dana kupi svoj stan vidjet ćemo onda kakav će biti zakon i bit će tako kako tada važeći zakon kaže. A sada je ovako kako jest. Ja sam ga prijavio jer bi u protivnom morao platiti dio poreza na stan koji je nešto veći od stana koji bi pripadao meni i suprugi. Osim toga prijavio sam ga jer je on i dio obitelji i jer zajedno živimo i stanujemo od njegovog rođenja.

Smatram da gospoda iz porezne uprave nisu u pravu kad onako kažu, a to ne stoji u zakonu kako oni kažu. I baš čekam da vidim kako će oni to riješiti.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

vjerujem da će se vaš slučaj pozitivno rješit jer zakon ne propisuje obavezu da djeca moraju bit maloljetna. čak i vaš sin kojeg ste sad prijavili na kupljenu nekretninu i dobili oslobođenje od plaćanja, može danas-sutra kupiti sebi nekretninu i tražiti oslobođenje jer rješava stambeno pitanje.

možemo mi komentirati koliko hoćemo, ali zakon je jasan i bez obzira kakvo rješenje dobili (a vjerujem da će se pozitivno rješiti), uvijek se možete žaliti pozivajući se na zakon.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija