Jump to content

hitno-promjena u zemljišnim knjigama


anonimno

Preporučene objave

Može hitno? U zemljišnim knjigama je tatina sestrična upisana kao suvlasnik jedne od čestica na kojoj se nalazi kuća i dvor, iako je ta kuća tu preko 50 godina a i svojedobno je njezina baka dala izjavu u kojoj mom djedu daje česticu, radi formiranja čestice. No kako su tadi svi bili "ažurni" to se nikada nije sprovelo u zemlj. knjig. Buduć da ona ne živi (sestrična) u Hrvatskoj i tu je samo na par dana zanima me da li je moguće promjenu vlas. učiniti kakvom izjavom kojom se ona odriče svog suvl. u našu korist ili je ipak potreban ugovor o darovanju ili kupoprodaji. Znam da mi imamo pravo i na tužbu dosjelosti ali situacija je čista i ona se slaže sa svim, stoga bi pokušali manje kompliciranom varijantom. Sve u svemu, tko mi pomogne PUUNOOO mu hvala!!! :-D:-D:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za prijelons u zemljišnim knjigama treba Vam Ugovor o darovanju. U ugovoru moraju točno biti određene stranke i čestica, odnosno suvlasnički dio. Pazite da su adrese navedene kao u zemljišnoj knjizi i bilo bi dobro navesti JMBG. Osim toga u ugovoru mora biti tabularna izjava sestrične koja otprilike glasi "dozvoljavam da se (vaše ime i prezime) u zemljišnim knjigama upišu kao vlasnici čestice_____________bez mog ikakavog daljnjeg pitanja i odobrenja.

Ugovor mora ovjeriti javni bilježnik.

 

Ako ne stignete zbog vremena, ona može takav ugovor sastaviti i ovjeriti izvan Hrvatske, pa ga Vama poslati poštom, u kojenm slučaju Vam savjetujem da nazovete ministarstvo pravosuđa i vidite koji su uvjeti za priznanje strane javne isprave budući da to ovisi o zemlji u kojoj živi.

 

U svakom slučaju, budući da se radi o sestrični Vašeg tate, morati ćete platiti porez na vrijednost nekretnine u iznosu od 5% pa u ugovoru morate naznačiti vrijednost darovanog dijela. Savjetujem Vam najnižu realnu vrijednost.

 

Iako zvuči komplicirano i nije i sve se to može obaviti u par sati.

 

Nadam se da je pomoglo i sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija