Jump to content

Lokacijska i građevinska za postojeći objekt


anonimno

Preporučene objave

Kupio bih građevinsko zemljište sa kućom roh-bau koja nije za uknjižbu (nema dozvole), zemljište je građevinsko, vlasništvo 1/1 prodavateljice, zanima me da li mogu dobiti lokacijsku i građevinsku dozvolu za već postojeći objekt i pod kojim uvjetima te da li mi za to treba suglasnost susjeda ili nije obavezna, naravno ukoliko kupim

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Legalizacija postojećeg objekta jeste moguća, a i vrlo česta danas, no bitno je da se vaše zemljište nalazi unutar granica građevinskog područja i onda ne bi trebalo biti problema, osim ako se susjedi ne budu žalili, a njihova suglasnost je obavezna, jer ako se izda lokacijska/građevinska dozvola bez obavještavanja susjeda, ona se lako može pobiti pri drugostupanjskom tijelu.

Dakle, prvi korak: otiđite do nadležne Službe za prostorno uređenje i upravnom savjetniku recite da želite legalizirati taj objekt, on će vam dati zeleno svjetlo ako je sve u redu i uputiti u sve ostale aktivnosti.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima, građevina je izgrađena prije dvije godine tako da ne podpada (na žalost) pod zakon do 67.

Zemljište je građevinsko i u građevinskoj je zoni.

Postoji li ipak mogućnost da mi suglasnost odnosno nedostatak iste može spriječiti pri dobivanju dozvole , budući da je prvi susjed prodavateljičin brat s kojim ona nije u dobrim odnosima. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, ali i susjedi su stranka u upravnom postupku izdavanja lokacijske dozvole i po zakonu im pripada pravo da se izjasne/ne izjasne u svezi sa tim.

U vašem slučaju savjetovala bih Vam da upravni savjetnik kod kojeg ste podnijeli zahtjev, po službenoj dužnosti pošalje poziv da se izjasni susjed da li se slaže sa gradnjom, tj. legalizacijom.

On će u tom pozivu naznačiti da susjed se može, ali i nemora izjasniti, te ako se opredjeli za ovo drugo, smatrat će se da je ipak suglasan, (osim ako baš izričito kaže da se ne slaže).

U tom slučaju dobit ćete lokacijsku dozvolu, ali pravo žalbe i dalje ostaje.

Pozdrav i sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Suglasnost je potrebna kod lokacijske dozvole, a kako ona prethodi građevinskoj dozvoli, pretpostavlja se da je susjed već obavješten da će se nešto graditi.

Ništa se vi ne brinite, jer prilikom izdavanja građevinske dozvole, gleda se lokacijska dozvola i ako je potrebno nešto dodati, to će po službenoj dužnosti obaviti službenik u Službi za graditeljstvo. ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

što se tiče suglasnosti: ako ti susjedi ne daju suglasnost rasparceliziraj nekretninu na način da dio uz susjeda koji ti ne da suglasnost daruješ bračnom drugu ili djetetu. Tako ti dijete ili br. drug daje suglasnost kao susjed i pri tom nemaš poreza na promet nekretnina. Usput pozovi susjeda na janjetinu prilikom useljenja i zahvali na suglasnosti!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Zanima me koliko se susjed ima pravo žaliti i koliko puta radi iznošenja svojih neistina može odugovlačiti postupak izdavanja lokacijske doz.,a na kraju i građevinske pošto mi je prva lok. dozvola poništena te sam morao izmjeniti idejno rješenje.Međutim i po novom idejnom rješenju on je na očevidu iznio neke neistine i gluposti koje nemaju veze sa zdravim razumom,ali su dovoljni razlozi da se predmet dugo rješava pošto se moj rješava već 2god.Svaka i bilo kakava žalba odugovlači postupak prema kojoj sam jedino ja oštečeni budući da mi susjed ugrožava životnu egzistenciju mene i moje obitelji,pa vas pitam koliko on može još odugovlačiti postupak te kako tome stati na kraj i da li ja imam kakva prava ako on izjavljuje neistine u žalbi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko vidim iz vaših dopisa po Vama je susjed Bog i Batina i niko mu ništa ne može ,a on Vama može braniti Legalizaciju i rekonstrukciju objekta iako sve izvodite po zakonu i to na svojoj čestici PA OBJASNITE MI LJUDI KOJI ONDA ZAKON ŠTITI NAS OD LJUBOMORNIH I BEZOBRAZNIH SUSJEDA KOJIMA SVAKA ŽALBA PROLAZI BEZ POSLJEDICA NA NJIH A NAMA POŠTENIM ODUZIMA DRAGOCJENO VRIJEME???????!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-x:-x:-x

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postavljaču prvog pitanja odgovor:

Najbolje i najsigurnije Vam je da prodavatelj sam pokrene postupak za izdavanje lokacijske i građevinske dozvole. Tek kad imate papire u rukama onda kupujte. Ako želi, onda Vi možete u konačnici na sadašnju cijenu kuće dodati sve troškove koje je imao na vađenju dozvola i zatim ih platiti prodavatelju. Nemojte se dovesti u situaciju da kupite kuću bez dozvola, jer u konačnici Vam se može dogoditi da ne kupite ništa. Prodavatelj na ovaj način ništa ne gubi jer Vi ste spremni nadoknaditi sve troškove, a ako stvar propadne iz bilo kojih razloga, Vama je trošak zanemariv u odnosu na ono što je moglo biti.

 

Pitaocu prethodnog posta. Odgovor potražite na sljedečoj raspravi:

http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=9820&forum=24&6

Sretan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija