Jump to content

Promjena radnog vremena (u smjenski rad)


anonimno

Preporučene objave

Ukoliko poslodavac želi promjeniti radno vrijeme djelatnika npr. u smjenski rad od pon.-subota, iako to ne stoji u Ugovoru o radu, da li to može učiniti? Pretpostavljam da mora napisati Anex Ugovora o radu? Obzirom da je prilikom zapošljavanja dogovoreno je radno vrijeme od 8-16 h, mogu li se i kako oduprijeti novom radnom vremenu? Ukoliko odbijem potpisati anex mogu li dobiti otkaz?

Radi se o financijskoj ustanovi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Promjena radnog vremena predstavlja poslovni i organizacijski razlog i poslodavac to može učiniti putem aneksa ugovora o radu ili otkazom postojećeg ugovora uz istovremenu ponudu sklapanja novog ugovora o radu.

Umjesto daljnjeg pojašnjenja citiram vam stavke članka 113. Zakona o radu-pročišćeni tekst:

(1) Poslodavac može otkazati ugovor o radu uz propisani ili ugovoreni otkazni rok (redoviti otkaz), ako za to ima opravdani razlog, u slučaju:

– ako prestane potreba za obavljanje određenog posla zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga (poslovno uvje­tovani otkaz),

– ako radnik nije u mogućnosti uredno izvršavati svoje obveze iz radnog odnosa zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti (osobno uvjetovani otkaz), ili

– ako radnik krši obveze iz radnog odnosa (otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika).

(2) Poslovno i osobno uvjetovani otkaz dopušten je samo ako poslodavac ne može zaposliti radnika na nekim drugim poslovima.

(3) Pri odlučivanju o poslovno i osobno uvjetovanom otkazu, poslodavac mora voditi računa o trajanju radnog odnosa, starosti i obvezama uzdržavanja koje terete radnika.

(4) Poslovno ili osobno uvjetovani otkaz dopušten je samo ako poslodavac ne može obrazovati ili osposobiti radnika za rad na nekim drugim poslovima, odnosno ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati od poslodavca da obrazuje ili osposobi radnika za rad na nekim drugim poslovima.

(5) Odredbe stavka 2. do 4. ovoga članka ne primjenjuju se na otkaz ako poslodavac zapošljava dvadeset ili manje od dvadeset radnika.

(6) Radnik može otkazati ugovor o radu uz propisani ili ugovoreni otkazni rok, ne navodeći za to razlog.

(7) Poslodavac koji je zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga otkazao radniku, ne smije šest mjeseci na istim poslovima zaposliti drugoga radnika.

(8) Ako u roku iz stavka 7. ovoga članka nastane potreba za­pošljavanja zbog obavljanja istih poslova, poslodavac je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu radniku kojem je otkazao iz poslovno uvjetovanih razloga.

 

Uvijek imate pravo prigovora poslodavcu. Pripazite na rok.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod nas recimo ne stoji u ugovoru radno vrijeme već ga poslodavac uređuje odlukom.Prema ZOR-u o promjeni radnog vremena dužan vas je obavijestiti sedam dana unaprijed (da si stignete reorganizirati život). U mom konkretnom slučaju upisao sam faks platio i sad u pola godine kad su ispiti promijene mi radno vrijeme što mi onemogućava odlazak na ispite i predavanja. Koliko ja vidim mogu se fućkati jer njegovo je pravo da organizira rad i radno vrijeme onako kako to posao zahtjeva, to što su u mom konkretnom slučaju to napravili iz čiste zlobe (godinama sam radio u kontra smjeni ) i nema poslovnog opravdanja isto mi ne pomaže. Može li se tu išta napraviti osim dati otkaz ili napustiti školovanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Ukoliko odbijem potpisati anex mogu li dobiti otkaz?

 

Ukoliko je aneks ugovora o radu u skladu sa ZOR-om, internim pravilnicima tada odbijanje potpisivanja istog nužno ne mora značiti otkaz, ali u praksi u pravilu znači otkaz jer upravo aneksom poslodavac želi osigurati određenu organizaciju i način rada na koju Vi nepotpisivanjem ne pristajete.

 

Prijedlog : a da o svemu popričate sa svojim poslodavcem (kakve vas promjene očekuju, što to znači za Vas) ... ? Ako nemate drugi osiguran (ev. bolji) posao, mislim da nemate baš puno izbora...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija