Jump to content

Ovrha na plaću


anonimno

Preporučene objave

POMOĆ !! Poduzeće d.O.o. u kojem sam zaposlen je primilo od općinskog suda ovršni prijedlog na moju plaću zbog mog duga po alimentaciji. Ako je moja ukupna netto plaća 1620 kn , koliko mi poduzeće može ustegnuti obzirom da sam načuo da je životni minimum 1500 kn i da se može ovrha provesti samo na trećinu ili polovinu ostatka plaće preko "socijalnog minimuma" ?????????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mene zanima isto pitanje vezano uz ovrhu plaće osobe koja je na minimalcu!Nisam neplatiša već nemam dovoljno novaca da isplatim zaostatke u onom iznosu koji je sud odredio i ne mogu plaćati onoliku alimentaciju koliko je sud odredio za vanbračno dijete za koje nisam niti znao!Moj slučaj je supruga već pisala na forumu obiteljskog prava i ne bih sada ponavljao,ali me zanima to sa ovrhom jer imam još jedno dijete,a primam minimalnu plaću!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prisilno se može ustegnuti najviše polovica plaće (810 kn) radi ispunjenja obveze zakonskog uzdržavanja. Tako je propisano Zakonom o radu (članak 95.) i Ovršnim zakonom (čl. 149).

Ali ako ovršenik prima plaću u skladu s kolektivnim ugovorom ili zakonom, ovrha radi naplate novčane tražbine može se provesti damo do iznosa 1/3 plaće (540 kn). Ovom odredbom se štite osobe s manjim primanjima.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujemo.! Kolektivnog ugovora nema(riječ je o malom d.O.o.) ali ovo drugo " zakonom " baš ne razumijem. Molim vas možete li to pojasniti u ovom konkretnom slućaju??.da li je moguće zaposleniku smanjiti odbijanje na 1/3 plaće umjesto polovinu jer naime svaki mjesec uredno plaća i redovnih 500 kn za uzdržavanjei

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolektivni ugovor može obvezivati i male firme jer i male firme mogu biti članovi Udruga poslodavaca npr. Udruga poslodavaca graditeljstva. Ako pak firma nije član takve udruge koja je potpisnik kolektivnog ugovora, moguće je da je kolektivni ugovor obvezuje ako je Ministar proširio primjenu kolektivnog ugovora. Npr. Kolektivni ugovor za djelatnost graditeljstva proširen je na sve poslodavce i zaposlenike u Republici Hrvatskoj.

Od 01.01.2005.g. najniža brutto plaća je 2.080,75 kuna, ali samo za one djelatnike kojima kolektivni ugovor ne određuje viši iznos. (o tome više vidjeti na forumu – Minimalna plaća). Dakle, ako ste na ovom minimalcu najviše se može ustegnuti 1/3 plaće za ispunjenje obveze zakonskog uzdržavanja.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naišao sam (u jednoj knjizi) različito tumačenje čl. 149 st. 2 Ovršnog zakona od prethodnog (mojeg tumačenja). Naime, taj stavak glasi: Ako ovršenik prima zajamčenu plaću u skladu s kolektivnim ugovorom ili zakonom, ovrha radi naplate tražbine može se provesti do svote od 1/3 odnosno do 1/4 takve plaće.

Drugo tumačenje kaže kako u postojećem sustavu plaća ne postoji institut zajamčene plaće pa postoje osnove za zaključak da odredba čl. 149. st. 2 nije provediva, sve dok se zakonom ili sudskom praksom ne ustanovi predmetni institut.

Ima li možda netko tko se susreo s takvim slučajem u praksi? Kakvo je stajalište zauzeo sud?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve ti je to gubljenje vremena. Sud je osjetljiv na zakonsko uzdržavanje. Odredit će ti ovrhu na polovicu plaće. Nema ti tu nikakvih zakonskih minimuna. Moj savjet pokušaj se s osobom kojoj plaćaš dogovoriti da bi u nekom roku platio sve zaostatke. Da meni ne plaćaš ja bih davno podnio privatnu tužbu protiv tebe, čisto iz šale da budeš pod uvjetom. Ako ne znaš zastara po pravomoćnoj presudi je 10 godina od dana pravomoćnosti, pa ako hoćeš izbjegavati ok!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisi skužio! Ukupno ti se može ustegnuti NAJVIŠE DO POLOVICE NETO MJESEČNE PLAĆE. Što znači da ukupan dug se proteže na cijelo razdoblje za koje otplaćuješ. Drugim riječima, odbijat će ti polovicu plaće dok god se u cijelosti ne otplati dug zajedno s kamatama. BTW imaš još varijantu da ukoliko smatraš da su se promijenile okolonosti u vrijeme donošenja prve presude, može podnijeti tužbu radi smanjenja mjesečnog iznosa! Ako bude frke opet se javi!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija