Jump to content

Suvlasništvo...još jednom


ad68

Preporučene objave

Suvlasnik sam (po vlasničkom listu) 1/2 parcele od cca 2000 m2.Od toga stvarno koristim oko 400 m2.

Ostatak je podijeljen na 32 vlasnika sa raznim udjelima. Stvarni suvlasnik druge polovice po vlasničkom listu ima 1/8 (otac mu se nije uknjižio nakon nasljeđivanja). Zbog nemogućnosti dogovora oko djelova parcele (pokušao sam poštivati dogovore mog djeda i njegova oca ali on osporava riječi mog djeda koji je još živ i pri zdravoj pameti) pa pokušavam naći pravno rješenje da bi izdvojio svoju polovicu iz suvlasničkog zemljišta. Ne znam odakle da krenem niti koje su mi pravne mogućnosti. Imam samo "rekla-kazala" informaciju da kao većinski vlasnik imam prednost odabira što nisam uspio provjeriti. Naime, želim doći do 1/1 vlasništva da bih na tom dijelu izgradio/renovirao kuću.

Unaprijed hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvari se prvo dijele fizički. Ako to nije moguće, dijle se civilnom diobom, što znači da se stvar proda i ostvarena cijena podijeli medju suvlasnicima. Tek ako koji od suvlasnika dokaže poseban interes , može tražitit da se dioba suvalsništv aizvrši tako da on isplati pstale suvlasnike, a da on sam postane vlasnikom cijele nekretnine. Ako ima 9/10, ne mora dokazivati poseban interes, dovoljno je da to traži u izvanparničnom postupku. Nesto poput squeeze outa u pravu društava.

Ergo, vi morate u izvanparničnom postupku dokazati poseban interes da se dioba suvlasničke zajednice izvrši isplatom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija