Jump to content

HITNO- Predugovor


faca

Preporučene objave

Moj slucaj je ovakav: Sa prijateljem smo izgradili zgrado sa 6 apartmana. Vlastnik u ZK je on, zgrada nema gradzevinske i uporabne dozvole, u ZK nije ni etazirano, a u zupaniji je etazirni eleborat potvrdzen. Za izgradnjo smo uzelikredit u strani banki, koja je uknjizila zabrano obterecenja i utudzenja, iza njih so dozvolili jos moj upis kao kredit ( zbog sigurnosti oko vlastnistva)Apartmane smo prodavali po predugovoru, kde smo se zavezali da cemo ugovore napraviti odmah kad cemo srediti sve papire ( posto se nezna kada to moze biti, nismo naveli nanakvoga datuma i niko nije imao nista protiv). Neki kupci so platili pola cijene, neki cijli iznos kojeg su nakazali u strano banko i tako se kredit odplatio. Jedan kupac je dobio bankovnu garanciju, zbog koje jos stoji uknjizba banke u ZK, inace je kreit banke u cijelosti odplacen. Medzu vremenom htjeli smo sprovesti ezatiranje u ZK, ali nam je bilo odbaceno, zbog novog zakona; nema gradzevinske, nemoze se etazirati. Dokumenti su ostali u Gruntovnici, a sa njima je ulozeno da banka brise zabrano odtudzenja. U medzu vremenom kad smo imali ulozeno za etaziranje po predugovoru prodali smo jos jedan apartman. Kupac je dobio u pogled sve dokumente i nista se nije bunio, dao je kaparo od 5.000,00 Eura -u predugovoru pise da kod potpisa mora platiti na racun u banku cijeli iznos. Kad bude placeni cijeli iznos moze koristiti i apartman. Nakom 10 dan on se predomislio; razlog- tereti na gruntovnici. Stvari su ostale nerijesene. Proslo je pola godine i nisasmo imali kontakta, nakom ja sam zatrazila da ispuni ugovor- plati ostatak novca, a on je rekao da ne da imamo kredite, i nema gradzevinske... Usmeno sam mu ponudila bankovno garancijo i nije primio ni jedno ponudo, on samo hoce novac je hoce kupiti drugi apartman. Sada nam poslao pismeno- Razkid predugovora u kojem trazi novac nazad (5000 Eura) i prijeti da ce nas prijaviti sto smo presustili hipoteku banke i sto smo imali zabranu prodaje.

Imamu potvrdu banke za izbris zabrane prodaje, a hipoteka ostaje upisana, zbog izdane bankovne garancije, a i moja hipoteka ostaje uknizena oboje do etaziranja. Znaci u mogucnosti smo izbrisati samo zabrano odtudzenja- prodaje-- taj dokumenat smo imali vec prije sto smo njemu prodali.

 

Molim lepo ako mi moze ko reci dali smo nesto pogresili, jer u ugovoru kojeg je radio odvjetnnik, napisano je samo da je nekretnina vlastnistvo prodavatelja, o teretima nikde nista ne pise, pise samo da budemo radili glavni ugovor kad budejo izhodzena gradzevinska i uporabna dozvola, te etaziranje. Dali smo stvarno napravili kazneno dijelo?

Dali nije stvar kupaca- njegova duznost, da provjeri kako je situacija nekretnine kojo kupuje prije sto potpise bilo kakav ugovor ili

predugovor????

 

Hvala vam svima na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako,

ta situacija je dosta komplicirana.

Postoji pravno načelo povjerenja u zemljišne knjige, te načelo javnosti zemljišnih knjiga. Otprilike njihovo je značenje sljedeće; ono što je upisano u zemljišne knjige smatra se da je istinito, i osoba koja nastupa sa povjerenjem u ZK uživa pravnu zaštitu; ovo drugo načelo je općenito pravno načelo (ignorantia iuris nocet-nepoznavanje prava škodi) tj. ZK su javne isprave, i sve što u njima piše smatra se da je poznato svima ( jer je u biti svima dostupno, pa se ne možete braniti da to niste mogli znati). Znači što piše u ZK istinito je i poznato svima, i kad sklapate bilo kakav ugovor, smatra se da ste upoznati sa pravnim statusom nekretnine (opterećenja isl.)

Postoji samo problem ako ste Vi kupca uvjerili da na nekretini nema nikakvog opterećenja (pa vas može tužiti radi tog, ali je upitno kako će dokazati), ali AKO sve uredno piše u ZK, hipoteka itd. ne može se braniti da nije znao. Znači predugovor je pravno valjan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija