Jump to content

Suvlasnici na društvenoj zemlji pomoć!!


anonimno

Preporučene objave

na jednoj katastarskoj čestici izgrađene su četiri kuće i drvarne "gospodarske zgrade" sa desetak raznih suvlasnika koji su do 1997. godine mogli sve to prodavati, upisivati i sve ostalo. Ta čestica je još upisana kao društveno vlasništvo, no jedan od upisanih bivših suvlasnika živi u Australij iako je u međuvremenu njegova kuća već dva puta preprodana ,ali se novi vlasnici nisu mogli upisati u gruntovnici gdje im je odbijen upis.!. U gruntovnici su nam sad po novom rekli da bi prvo trebali svi suvlasnici sve etažirati ??? pa onda kod bilježnika potpisati izjavu da tražimo pretvaranje društvenog u privatno zemljište? zar ne bi trebao biti obrnut postupak? strah me njihove dobre volje da obrišu nakon toga suvlasnika iz australije? molim pomoć što bi bilo najbezbolnije učiniti a da je sve po zakonu i bez mita.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

kao što sam i pretpostavio- referent i šefica gruntovnog odjel nisu nam niti zaprilmili zahtjev potpisan od 9 suvlasnika i ovjeren kod bilježnika uz obrazložnje da mora biti i taj deseti potpis uz preporuku da ga možemo tužiti Pa šta je s čl. 365 Zakona o vlasništvu gdje piše da može samo 1 suvlasnik podnijeti zahtjev? molim pomoć ... kako dalje??????????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pronašao sam na kraju ZK Poslovnik i taj krajnji članak, no iskreno čisto sumnjam da su u Zemljišno knjižnom odjelu u Karlovcu upoznati s njim ili su u pitanju neki drugi razlozi. Mogu li kao jedan od suvlasnika podnijeti neki od prijedloga za zabilježbu ili predbilježbu ili brisanjeiili nešto slično za brisanje društvenog vlasništa ili bili šta drugo? molim vas pomoć-već sam očajan- vrtim seu krug i stvaris e ne miču smrtve točke ne mogu nikom niti prodati svoj suvlasnički dio .........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na temelju odredbe članka 370. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, a u svezi s člankom 73. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima sud donosi odluku o brisanju društvenog vlasništva i uspostavi vlasništva na posebnim dijelovima nekretnine. U konkretnom slučaju ako je podnesen zahtjev da se uspostavi vlasništvo na posebnom dijelu nekretnine na način da se određuju suvlasnički omjeri tada je potrebno imati u vidu odredbu članka 73. stavak 1. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, a kojom odredbom je propisano:

 

„Vlasništvo posebnog dijela nekretnine uspostavlja se na temelju pisane suglasnosti svih suvlasnika te nekretnine“.

 

Naravno ako netko od suvlasnika uskrati svoju suglasnost (kao što ste sami naveli 10. suvlasnik nije potpisao sporazum) tada je potrebno primijeniti daljnje odredbe i to odredbu čl. 74. i dr. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Ukoliko nisu svi suvlasnici sporazumni s uspostavom vlasništva na posebnom dijelu nekretnine tada sud utvrđuje u parničnom ili izvanparničnom postupku koliko kojem suvlasniku pripada suvlasničkog dijela nekretnine.

 

objašanjenje je koje sam dobio na predstavku podnesenu ministarstvu pravosuđa.pa kako onda naprijed. i dalje tvrdim da je trebalo primjeniti druge čl. zakona.

U Vlasničkom listu pod ZK tijelu I.-udio 1/1 je upisano društveno vlasništvo na građevinskom izgrađenom zemljištu na kojem nam je upisano pravo korištenja, dok su ostala zk tijela od 2-4 podijeljena prema različitim udjelima suvlasnika bez etažnog vlasništva!!

 

Baš na osnovu takve situacije smatram da se ne može govoriti o čl.370 Zakona o vlasništvu nego bi trebalo primjeniti odredbu članka 360. istog Zakona koji regulira pretvorbu prava upravljanja, korištenja i raspolaganja, te čl.362. 363,364.i 365. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, a pogotovo čl.367 odjeljak 1. o pravnom sjedinjenju zemljišta i upisane zgrade.

čl.367 st.3» U slučaju kad je na istom zemljištu izgrađeno više zgrada koje su upisane kao zemljišno knjižna tijela zasebna od zemlljišta na kojem su izgrađena, sud će na zahtjev vlasnika bilo koje od tih zgrada spojiti sva ta zemljišno knjižna tijela u jedno uz upis prava valsništva na njemu korist svih vlasnika zgrada kao suvlasnika cijele tako stvorene nekretnine s jednakim suvlasničkim dijelovima»

Čekam vaše mišljenje....hvala unaprijed

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sud može utvrditi koliki su suvlasnički dijelovi za svakog suvlasnika, ali bez pisane suglasnosti svih suvlasnika nije moguće uspostaviti et. vlasništvo. dakle, može suvlasništvo, ali ne i etažno. Čak ni sud ne može uspostaviti etažno za sve.

što se tiče brisanja društvenog vl. to opet moraju svi podnijeti prijedlog za brisanje, pa tek onda uspostava etažnog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

čl.367 st.3» U slučaju kad je na istom zemljištu izgrađeno više zgrada koje su upisane kao zemljišno knjižna tijela zasebna od zemlljišta na kojem su izgrađena, sud će na zahtjev vlasnika bilo koje od tih zgrada spojiti sva ta zemljišno knjižna tijela u jedno uz upis prava vlasništva na njemu korist svih vlasnika zgrada kao suvlasnika cijele tako stvorene nekretnine s jednakim suvlasničkim dijelovima»

To je ključ svega zar ne?

 

Čekam vaše mišljenje....hvala unaprijed

je napisao:

pa suvlasnički omjeri su poznati već od prije! zar se ne može brisati društveno vlasništvo sa postojećim omjerima?

:-o:-):-):-?:-?
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Jučer mi je kao što sam i očekivao stiglo rjšenje o odbijanju zahtjeva za brisanje društvenog vlasništva na predmetnoj čestici. Predstoji moja i žalba ostalih suvlasnika na to rješenej , ali kao je krenulo uzalud vam trud svirači. Pa ćemo onda pričati o reformi....Nas 9 suvlasnika onemogućuje 1 budala da raspolažemo sa svojim nekrentninama... ludilo ili njegova sprega sa šeficom gruntovne pitanje je sad? POMOĆ

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...

Gospodine,

 

Problem koji imate nije toliko kompliciran. Odredba koju ste ranije citirali - čl. 367. st. 3. - ukinuta je već 2000. godine od strane Ustavnog suda i više ne vrijedi. U vašem slučaju, radi se o više zk tijela - zato je spajanje u jedno zk tijelo uz brisanje društvenog vlasništva i upis suvlasništva moguće provesti samo na temelju suglasnosti svih suvlasnika svih zk tijela. U tom slučjau međutim svi suvlasnički omjeri će se promijeniti i svi ćete biti suvlasnici cijele čestice. Druga mogućnost je cijepanje čestice na više njih i otpis tih čestica u nove zk uloške, svaki sa svojom zgradom. Za to je također potrebna suglasnosti svih upisanih. Ako ne možete postići suglasnost svih onda jedino je moguće pokrenuti postupak razvrgnuća suvlasništva fizičkom diobom na novonastale čestice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

"postupak razvrgnuća suvlasništva fizičkom diobom na novonastale čestice" molim vas objašnjenje da li i za to treba suglasnost svih suvlasnika i koja je procedura? Problem je taj jedan suvlasnik koji koči sve i radi kojeg ne možemo ništa. Po toj logici kad je odlučim prodati svoj suvlsnički dio moram tražiti suglasnost ostalih? privatno vlasništvo malo sutra, zan se već odavno šta je čije. Stvarno nisam znao za odluku Ustavnog suda, zašto to onda nije izmjenama zakona negdje navedeno? molim vas odgovor

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija