Jump to content

Imam pitanje


Shiloh

Preporučene objave

Nedavno sam čitala nešto o tome...Žalitelj može postupiti ili po uputi u presudi ili po zakonu, ovisno što je za njega povoljnije. Naime, ako je presudi pogrešno naznačen rok za žalbu 15 dana, a po zakonu je npr.8. Žalba se može podnijeti u roku 15 dana iako je zakonski rok manji. Smatra se da sud poznaje pravo i stranci koja se pouzdala u njegovu uputu ne može ta pogreška štetiti. A ako je pak zakonski rok za stranku povoljniji, onda će se žalitelj pozvati na zakon.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Oj ljudi!

Pa meni stalno svi govore da ne idem u detalje!!!!! Sad me vi uzrujavate sa povoznim trošovima!

:-x

No, s obzirom da zakon kaže da u troškove ulaze "izdatci za dovođenje okivljenika...." pa onda dalje "podvozne i putne troškove službenih osoba", ne bih rekla da su to troškovi dovođenja okrivljenika.

Prema mom skromnom mišljenju to bi bili troškovi puta službene osobe koji se ne mogu svrstati u "putne troškove". Ovak otprilike rezoniram: kad u građanskom postupku svjedok traži naknadu putnih troškova priznaje mu se samo trošak učinjen sredstvima jasvnog prijevoza, dakle vlakom, busom i sl. i mora predočiti kartu... ne priznaje se trošak dolaska vlasitim automobilom... :-? Pa bi rekla da su podvozni troškovi oni koje služeba osoba ima kada negdje mora doći zbog izvođenja neke radnje u kaznenom postupku, a to nije moguće učiniti sredstvima javnog prijevoza(???), pa mu se onda obređuje neki iznos troška (nešto kao loko vožnja????).

Nemam pojma, gotovo sam siguurna da ovo nije važno, ali kad bi baš morala odgovoriti... ovo bi bio moj pokušaj "suvislog" odgovora. ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, troškovi dovođenja su posebno navedeni.

Evo npr, kaže se "putni i podvozni troškovi službenih osoba". :-?

Da nije to možda ako putuju podzemnom željeznicom? :-P

U svakom slučaju čini mi se da je to jednostavno biser onoga koji je sastavljao zakon(nažalost ne jedini i ne samo u ZKP-u) i da nitko osim njega ne zna odgovor na to pitanje.

Ukoliko sam u krivu, još jednom molim ako netko zna točan odgovor da me prosvijetli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kakva slucajnost i ja upravo sad dosao do fijela ZKP-a o troskovima.. Imam komentar zakona i o podvoznim troskovima ne kaze nista u komentaru tako da apsolutno drzim da to nije bitno.. Ako okvirno nabrojis troskove postupka a mozes ih nabrojati skoro logicno, mislim da ce biti sasvim dovoljno.. pozz.. ;-)

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Može li mi neko pojasniti, da li sam dobro shvatila...?

"nepravo plodouživanje" - plodouživanje potrošne stvari, ali ne bilo koje nego samo novca? Dakle, ja ti dam 100 novaca, ti se njima koristi kako hoćeš, pa mi ih onda poslje vrati (po isteku plodouživanja)?

A zašto je to onda služnost a ne zajam?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolegice, onaj dio definicije - plodouživanje potrošne stvari je sasvim dovoljan, ako ne već i previše. Moj savjet je da se ne umarate i nervirate oko takvih detalja jer vas nitko oko toga neće maltretirat na pravosudnom i bacit ako to ne znate. Okanite se tih stvari! Nema šanse, baš nikakve šanse da vas netko od ispitivača pita toliko dataljno o plodouživanju. Ako vas netko to uopće i bude pitao........................

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, ali me to sve jedno muči! Naime, pokušavam razbiti mit o tome kako su svi pravnici štreberi koji uče napamet, pa kad na nekaj naletim, volim shvatiti o čemu se radi. bez obzira na to dal će me neko to pitati ili ne.... lakše zapamtim kada razumijem što je! :-)

Still looking for an answer... ;-)

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija